Επιστημονικά Νέα

Χρονιά του κίτρινου πυρετού το 2016

Χρονιά του κίτρινου πυρετού το 2016

Αν και πολλοί θεώρησαν το 2016 ως το έτος του ιού Ζήκα, μια εξίσου δυσοίωνη επιδημία κίτρινου πυρετού (ΚΠ) ήταν σε εξέλιξη στην υποσαχάρια Αφρική. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015 και καθ ‘όλο το 2016 μαινόταν στην Αγκόλα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Τον Αύγουστο του 2016 μια δύσκολη επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε στην Κινσάσα, ΛΔΚ, όπου και περισσότερα από επτά εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν.

Μια καινοτόμος πτυχή της εκστρατείας εμβολιασμού στην Κινσάσα ήταν η χρήση κλασματικών δόσεων εμβολίου κίτρινου πυρετού, προκειμένου να καλυφθεί μια κατά τα άλλα ανεπαρκής παροχή διαθέσιμων εμβολίων. Η προσπάθεια ήταν εντυπωσιακή για το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής της – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν και στα δύο κράτη. Η επιδημία και η αντιμετώπισή της περιγράφονται σε δημοσίευση του Moritz Kraemer (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) στο The Lancet Infectious Diseases.

 Τελικά, στις 25 Νοεμβρίου του 2016 ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τέσσερις μήνες είχαν περάσει χωρίς νέο περιστατικό, ίσως σηματοδοτώντας το τέλος της επιδημίας. Συνολικά, εκτιμάται ότι το ξέσπασμα ΚΠ στην Αφρικής το 2016 οδήγησε σε περισσότερα από 7.000 ύποπτα κρούσματα και σχεδόν 400 θανάτους.

 Τώρα όμως βλέπουμε νέα κρούσματα ΚΠ στη Βραζιλία. Σύμφωνα με την τελευταία (26η Ιανουαρίου, 2017) ενημέρωση από την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO), κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου πάνω από 500 περιστατικά ΚΠ με πάνω από 100 θανάτους έχουν αναφερθεί σε έξι πολιτείες της Βραζιλίας, με περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων στην πολιτεία Minas Gerais.

 Το ξέσπασμα στην Minas Gerais πιθανότατα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, και είναι πιθανόν να σχετίζεται με τον ΚΠ του δάσους που μεταδίδεται από τα κουνούπια Haemagogus, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ΚΠ να αστικοποιηθεί εαν το κουνούπι Aedes aegypti εμπλακεί στη μετάδοση του ιού. Η PAHO εκτιμά ότι περισσότερες από πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ΚΠ έχουν διανεμηθεί στις πληγείσες πολιτείες της Βραζιλίας.

Υπάρχει ανησυχία ο ΚΠ να παγκοσμιοποιηθεί και υπάρχει πάντα η απειλή της εισαγωγής της νόσου στη Μέση Ανατολή από το ετήσιο προσκύνημα Hajj. Οι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε μια απότομη αύξηση σε παραμελημένες τροπικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 παραμένουν άγνωστοι. Είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η ανθρώπινη μετανάστευση και η αποψίλωση των δασών, μαζί με τη μεταβαλλόμενη φύση της παγκόσμιας φτώχειας, να συμβάλλουν στην αύξηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.