Επιστημονικά Νέα

Χρόνια φλεγμονή: Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις συνδέονται με το μικροβίωμα του εντέρου

Χρόνια φλεγμονή: Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις συνδέονται με το μικροβίωμα του εντέρου

Χρόνια φλεγμονή: Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την ασθένεια, σε αυτή τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και των επιπέδων φλεγμονής, ενώ οι γιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις σχετικά με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) είναι ότι τόσο συχνά υποτροπιάζουν. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα και χαρακτηρίζονται από συχνή και επώδυνη ούρηση. Ένας γύρος αντιβιοτικών συνήθως εξαφανίζει τα συμπτώματα, αλλά η ανακούφιση είναι συχνά προσωρινή: Το ένα τέταρτο των γυναικών εμφανίζει δεύτερη ουρολοίμωξη μέσα σε έξι μήνες. Μερικά άτομα παθαίνουν ουρολοίμωξη ξανά και ξανά και χρειάζονται αντιβιοτικά κάθε λίγους μήνες. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που παθαίνουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις μπορεί να βρεθούν σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την εξάλειψη μιας λοίμωξης τις προδιαθέτουν να αναπτύξουν μια άλλη.

Η μελέτη, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και του Broad Institute of MIT και του Χάρβαρντ, έδειξε ότι ένας γύρος αντιβιοτικών εξαλείφει τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες από την ουροδόχο κύστη αλλά όχι από τα έντερα. Τα επιζώντα βακτήρια στο έντερο μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν ξανά στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας μια άλλη ουρολοίμωξη. Ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενοι κύκλοι αντιβιοτικών καταστρέφουν την κοινότητα των χρήσιμων βακτηρίων που ζουν κανονικά στα έντερα, το λεγόμενο μικροβίωμα του εντέρου. Παρόμοια με άλλες διαταραχές στις οποίες συνδέονται τα μικρόβια του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα, οι γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στη μελέτη είχαν λιγότερο διαφορετικά μικροβιώματα που ήταν ανεπαρκή σε μια σημαντική ομάδα βακτηρίων που βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής και μια ξεχωριστή ανοσολογική υπογραφή στο αίμα τους ενδεικτική φλεγμονή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στις 2 Μαΐου στο Nature Microbiology. “Είναι απογοητευτικό για τις γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό με υποτροπή μετά από υποτροπή μετά από υποτροπή και ο γιατρός, ο οποίος είναι συνήθως άνδρας, τους δίνει συμβουλές για την υγιεινή”, είπε ο συν-ανώτερος συγγραφέας Scott J. Hultgren, η Helen L. Stoever Professor. Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. “Δεν είναι απαραίτητα αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι απαραίτητα η κακή υγιεινή που το προκαλεί. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την ασθένεια, σε αυτή τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και των επιπέδων φλεγμονής. Βασικά, οι γιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Το μόνο που έχουν είναι αντιβιοτικά, επομένως ρίχνουν περισσότερα αντιβιοτικά στο πρόβλημα, κάτι που πιθανώς απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα”.

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια Escherichia coli (E. coli) από τα έντερα που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα. Για να κατανοήσει γιατί μερικές γυναίκες μολύνονται μετά τη μόλυνση και άλλες παθαίνουν μία ή καμία, η Hultgren συνεργάστηκε με τους επιστήμονες του Broad Institute, Ashlee Earl, επικεφαλής της ομάδας για την ομάδα Bacterial Genomics στο Broad και τον συν-ανώτερο συγγραφέα της εφημερίδας, και τον Colin Worby, υπολογιστική βιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας. Οι ερευνητές μελέτησαν 15 γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και 16 γυναίκες χωρίς. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα ούρων και αίματος στην αρχή της μελέτης και μηνιαία δείγματα κοπράνων. Η ομάδα ανέλυσε τη βακτηριακή σύνθεση στα δείγματα κοπράνων, εξέτασε τα ούρα για την παρουσία βακτηρίων και μέτρησε την έκφραση γονιδίων σε δείγματα αίματος.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, εμφανίστηκαν 24 ουρολοιμώξεις, όλες σε συμμετέχοντες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Όταν οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με ουρολοίμωξη, η ομάδα πήρε επιπλέον δείγματα ούρων, αίματος και κοπράνων. Η διαφορά μεταξύ των γυναικών που έπασχαν από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και εκείνων που δεν έπαθαν, παραδόξως, δεν ανήκε στο είδος του E. coli στο έντερό τους ή ακόμη και στην παρουσία του E. coli στις κύστεις τους. Και οι δύο ομάδες έφεραν στελέχη E. coli στα έντερά τους ικανά να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, και τέτοια στελέχη περιστασιακά εξαπλώνονται στην ουροδόχο κύστη τους. Η πραγματική διαφορά ήταν στη σύνθεση των μικροβιωμάτων του εντέρου τους.

Οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις εμφάνισαν μειωμένη ποικιλία των υγιών μικροβιακών ειδών του εντέρου, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στα είδη που προκαλούν ασθένειες να αποκτήσουν έδαφος και να πολλαπλασιαστούν. Συγκεκριμένα, τα μικροβιώματα των γυναικών με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ήταν ιδιαίτερα σπάνια σε βακτήρια που παράγουν βουτυρικό, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας με αντιφλεγμονώδη δράση. “Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου μπόρεσαν να καθαρίσουν τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη τους προτού προκαλέσουν ασθένεια και οι γυναίκες με υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη δεν ήταν, λόγω μιας ξεχωριστής ανοσολογικής απόκρισης στη βακτηριακή εισβολή στην ουροδόχο κύστη που δυνητικά μεσολαβείται από το μικροβίωμα του εντέρου.” είπε ο Γουόρμπι.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εύρεσης εναλλακτικών αντιβιοτικών για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. “Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν μελλοντικές λοιμώξεις ή καθαρίζουν στελέχη που προκαλούν ουρολοίμωξη από το έντερο και μπορεί ακόμη και να κάνουν την υποτροπή πιο πιθανή διατηρώντας το μικροβίωμα σε διαταραγμένη κατάσταση”, είπε ο Worby. Ο Hultgren έχει εργαστεί εδώ και πολύ καιρό για την εύρεση καινοτόμων θεραπειών για την εξάλειψη των στελεχών του E. coli που προκαλούν ασθένειες από το σώμα, ενώ παράλληλα γλιτώνει την υπόλοιπη βακτηριακή κοινότητα. Η έρευνά του αποτελεί τη βάση ενός πειραματικού φαρμάκου που βασίζεται στη μαννοσίδη της ζάχαρης και ενός ερευνητικού εμβολίου, τα οποία δοκιμάζονται και τα δύο σε ανθρώπους. Μια άλλη στρατηγική θα ήταν η εξισορρόπηση του μικροβιώματος μέσω μεταμόσχευσης κοπράνων, προβιοτικών τροφίμων ή άλλων μέσων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Το 60% των ασθενών διαγιγνώσκεται με μη ελεγχόμενο άσθμα

Η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να μειώσει δραματικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) μέσα σε μήνες

Πειραματικό χάπι καταπολεμά ανθεκτικές στην αντιβίωση ουρολοιμώξεις

Νέο εμβόλιο για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.