Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Χοληστερόλη: Πώς η χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας;

Χοληστερόλη: Πώς η χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας;

Χοληστερόλη: Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων της HDL χοληστερόλης και της άνοιας, αλλά δεν παρέχει οριστική απόδειξη της αιτιώδους συνάφειας.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ενώ η HDL χοληστερόλη θεωρείται συχνά ο «καλός» τύπος για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, τόσο τα υπερβολικά υψηλά όσο και τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 184.000 άτομα από το σχέδιο υγείας Kaiser Permanente Βόρειας Καλιφόρνια, τα οποία ήταν όλα απαλλαγμένα από άνοια στην αρχή της μελέτης.

Χοληστερόλη

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν έρευνες συμπεριφοράς για την υγεία και μετρήθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης τους κατά τη διάρκεια επισκέψεων ρουτίνας σε υγειονομική περίθαλψη τα επόμενα δύο χρόνια. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο μέσω των ηλεκτρονικών τους αρχείων υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 25.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης (65 mg/dL ή υψηλότερη) είχαν 15% υψηλότερο ποσοστό άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της μεσαίας ομάδας, ενώ εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα (11 έως 41 mg/dL) είχε επίσης 7% υψηλότερο ποσοστό άνοιας σε σύγκριση με τη μεσαία ομάδα. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα HDL είχαν χαμηλότερα ποσοστά άνοιας από εκείνους με υψηλά επίπεδα HDL. Το μέσο επίπεδο χοληστερόλης HDL στη μελέτη ήταν 53,7 mg/dL, με υγιή επίπεδα να θεωρούνται πάνω από 40 mg/dL για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dL για τις γυναίκες. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη χοληστερόλη LDL, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, αλλά βρήκαν μόνο μια ελάχιστη συσχέτιση με τον κίνδυνο άνοιας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα, δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης προκαλούν άμεσα άνοια. Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) τόνισε αυτό το σημείο, προειδοποιώντας να μην κάνετε αιτιώδεις ισχυρισμούς με βάση αυτά τα αποτελέσματα.

Η Maria Glymour, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναγνώρισε την πολυπλοκότητα των ευρημάτων, δηλώνοντας ότι «Η αύξηση του κινδύνου άνοιας με υψηλά και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης ήταν απροσδόκητη, αλλά αυτές οι αυξήσεις είναι μικρές και η κλινική τους σημασία είναι αβέβαιη». Τόνισε επίσης ότι δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της LDL χοληστερόλης και του κινδύνου άνοιας στη συνολική κοόρτη της μελέτης.

Ο Δρ Howard Weintraub, κλινικός διευθυντής στο NYU Langone Heart στη Νέα Υόρκη, σχολίασε τα ευρήματα, σημειώνοντας ότι η συσχέτιση μεταξύ πολύ υψηλών επιπέδων HDL χοληστερόλης και άνοιας ήταν απροσδόκητη. Ωστόσο, τόνισε ότι η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων παραμένει αβέβαιη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου άνοιας.

Συνοπτικά, αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων της HDL χοληστερόλης και της άνοιας, αλλά δεν παρέχει οριστική απόδειξη της αιτιώδους συνάφειας. Υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την αποκάλυψη των περίπλοκων συσχετισμών μεταξύ της χοληστερόλης και της υγείας του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές για την παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους με άνοια

Ποια είναι η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας;

Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση δύναμης βοηθούν τον εγκέφαλο

Διατροφικά Tips για άτομα με απώλεια μνήμης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon