Επιστημονικά Νέα

Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική

Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εξέτασαν περισσότερους από 2.500 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σχετικά με τις συναισθηματικές τους αποκρίσεις σε χιλιάδες τραγούδια από πολλά είδη μουσικής όπως rock, folk, jazz, heavy metal κλπ. Το αποτέλεσμα; Η υποκειμενική εμπειρία της μουσικής σε όλους τους πολιτισμούς μπορεί να χαρτογραφηθεί μέσα από τουλάχιστον 13 γενικά συναισθήματα: διασκέδαση, χαρά, ερωτισμός, ευχαρίστηση, χαλάρωση, θλίψη, ονειροπόληση, θρίαμβο, άγχος, πρόκληση, ενόχληση.

Οι πιθανές εφαρμογές για αυτά τα ευρήματα σχετίζονται με την ενημέρωση των ψυχολογικών και ψυχιατρικών θεραπειών που αποσκοπούν να προκαλέσουν ορισμένα συναισθήματα. “Οι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορούν να συμφωνήσουν ότι ένα τραγούδι είναι θυμωμένο, αλλά μπορεί να διαφωνούν ως προς το αν αυτό το συναίσθημα είναι θετικό ή αρνητικό”, δήλωσε ο Cowen.

Επιπλέον, σε διάφορους πολιτισμούς, οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμφώνησαν κυρίως για γενικούς συναισθηματικούς χαρακτηρισμούς μουσικών ήχων, όπως θυμωμένο, χαρούμενο και ενοχλητικό. Αλλά οι απόψεις τους ποικίλλουν στο επίπεδο της «διέγερσης», κάτι που αναφέρεται στο βαθμό της ηρεμίας ή παρακίνησης που προκαλείται από ένα μουσικό κομμάτι.

Για τη μελέτη, πάνω από 2.500 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα προσλήφθηκαν μέσω της πλατφόρμας Amazon Mechanical Turk’s crowdsourcing. Οι εθελοντές εξέτασαν χιλιάδες βίντεο στο YouTube για μουσική που προκαλούσε ποικίλα συναισθήματα. Από αυτά, οι ερευνητές έχτισαν μια συλλογή από ακουστικά κλιπ που θα χρησιμοποιούσαν στα πειράματά τους. Στη συνέχεια, περίπου 2.000 συμμετέχοντες βαθμολόγησαν 40 δείγματα μουσικής με βάση 28 διαφορετικές κατηγορίες συναισθημάτων, καθώς και την κλίμακα θετικότητας ή αρνητικότητας για τα επίπεδα διέγερσης. Χρησιμοποιώντας στατιστικές αναλύσεις, οι ερευνητές έφτασαν σε 13 γενικές κατηγορίες συναισθημάτων που βρέθηκαν να αντιστοιχούν.

Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια αυτών των ευρημάτων σε ένα δεύτερο πείραμα, σχεδόν 1.000 άνθρωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αξιολόγησαν πάνω από 300 επιπλέον δυτικά και παραδοσιακά κινεζικά δείγματα μουσικής που προορίζονταν να προκαλούν διακυμάνσεις στην διέγερση. Οι απαντήσεις τους επικύρωσαν τις 13 κατηγορίες συναισθημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος που παίζουν τα πλασμίδια βακτηρίων στη μικροβιακή αντοχή

Τι είναι η χρόνια εστιακή εγκεφαλίτιδα Rasmussen;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.