Επιστημονικά Νέα

Χαλαρωτικά λόγια κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνουν την καρδιά

Χαλαρωτικά λόγια κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνουν την καρδιά

Οι χαλαρωτικές λέξεις αύξησαν τη διάρκεια του βαθέος ύπνου και την ποιότητα του ύπνου, δείχνοντας ότι μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον ύπνο χρησιμοποιώντας λέξεις με νόημα.

Το Κέντρο Ερευνών Cyclotron στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης αποκαλύπτει ότι το σώμα που κοιμάται αντιδρά επίσης στον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξηγώντας πώς ορισμένες πληροφορίες από το αισθητήριο περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Ερευνητές στο ULiège συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία για να διερευνήσουν εάν το σώμα είναι πραγματικά αποσυνδεδεμένο από τον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να το κάνουν αυτό, εστίασαν στο πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός όταν ακούμε διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαπίστωσαν ότι οι χαλαρωτικές λέξεις επιβράδυναν την καρδιακή δραστηριότητα ως αντανάκλαση βαθύτερου ύπνου και σε σύγκριση με ουδέτερες λέξεις που δεν είχαν τόσο επιβραδυντικό αποτέλεσμα. Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζεται στο Journal of Sleep Research και ρίχνει νέο φως στις αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο Matthieu Koroma, η Christina Schmidt και η Athena Demertzi από το Ερευνητικό Κέντρο GIGA Cyclotron στο ULiège συνεργάστηκαν με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Fribourg σε μια προηγούμενη μελέτη που αναλύει δεδομένα εγκεφάλου που δείχνει ότι οι χαλαρωτικές λέξεις αύξησαν τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και την ποιότητα του ύπνου, δείχνοντας ότι μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον ύπνο χρησιμοποιώντας λέξεις με νόημα.

Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι ο εγκέφαλος παραμένει επίσης ικανός να ερμηνεύει τις αισθητηριακές πληροφορίες με τρόπο που κάνει το σώμα μας πιο χαλαρό αφού ακούει χαλαρωτικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι συγγραφείς είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την καρδιακή δραστηριότητα (ηλεκτροκαρδιογράφημα) για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση και διαπίστωσαν ότι η καρδιά επιβραδύνει τη δραστηριότητά της μόνο μετά την παρουσίαση λέξεων χαλάρωσης, αλλά όχι ελέγχου.

Στη συνέχεια, οι δείκτες τόσο της καρδιακής όσο και της εγκεφαλικής δραστηριότητας συγκρίθηκαν για να ξεχωρίσουν πόσο συνέβαλαν στη ρύθμιση του ύπνου από ακουστικές πληροφορίες. Η καρδιακή δραστηριότητα έχει πράγματι προταθεί για να συμβάλει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο άμεσα, αλλά τέτοια στοιχεία έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στην εγρήγορση. Με αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές του ULiège έδειξαν ότι ίσχυε και στον ύπνο, προσφέροντας μια νέα προοπτική για τον ουσιαστικό ρόλο των σωματικών αντιδράσεων πέρα από τα δεδομένα του εγκεφάλου για την κατανόησή μας για τον ύπνο.

«Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τον ύπνο επικεντρώνεται στον εγκέφαλο και σπάνια ερευνά τη σωματική δραστηριότητα», λέει ο Δρ Schmidt. “Υποθέτουμε ωστόσο ότι ο εγκέφαλος και το σώμα συνδέονται ακόμη και όταν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε πλήρως, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Οι πληροφορίες του εγκεφάλου και του σώματος πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πλήρη κατανόηση του τρόπου σκέψης και αντίδρασης στο περιβάλλον μας”, εξηγεί η Δρ Δεμερτζή.

«Μοιραστήκαμε τη μεθοδολογία μας ελεύθερα ακολουθώντας τις αρχές της ανοιχτής επιστήμης, ελπίζοντας ότι τα εργαλεία που βοήθησαν να γίνει αυτή η ανακάλυψη θα εμπνεύσουν άλλους ερευνητές να μελετήσουν τον ρόλο που παίζει η καρδιά σε άλλες λειτουργίες του ύπνου», υποστηρίζει ο Dr.Koroma.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κινητό πριν τον ύπνο επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο μας;

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Πώς συνδέεται η κακή ποιότητα ύπνου με την αύξηση βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.