Επιστημονικά Νέα

Βρεφικά αντανακλαστικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές τις ακούσιες μυϊκές αποκρίσεις;

Βρεφικά αντανακλαστικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές τις ακούσιες μυϊκές αποκρίσεις;

Βρεφικά αντανακλαστικά: Τα βρεφικά αντανακλαστικά είναι ακούσια σημάδια ότι το νευρικό σύστημα λειτουργεί σωστά. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, αυτά τα αντανακλαστικά θα εξασθενίσουν και θα κυριαρχήσουν νέα εκούσια αντανακλαστικά.

Τα βρεφικά αντανακλαστικά είναι ακούσιες μυϊκές αποκρίσεις σε εξωτερική διέγερση. Με άλλα λόγια, όταν συμβαίνουν συγκεκριμένες ενέργειες κοντά ή στο μωρό σας, το αναγκάζει να αντιδράσει αυτόματα. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και είναι κατάλληλες για ανάπτυξη και ανάπτυξη. Εάν τα νεογνά δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα, υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξή τους. Αυτά τα αντανακλαστικά είναι φυσικά και προορίζονται να βοηθήσουν τα νεογέννητα να επιβιώσουν. Πολλά αντανακλαστικά ξεκινούν πριν από τη γέννηση καθώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα. Άλλα εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους ανάπτυξης.

Τύποι βρεφικών αντανακλαστικών

  • Αντανακλαστικό του Moro (έκπληξη): Το αντανακλαστικό του Moro εμφανίζεται όταν το μωρό σας ακούει έναν δυνατό ήχο ή υπάρχει μια ξαφνική κίνηση. Ως αποτέλεσμα, το κεφάλι του μωρού πέφτει πίσω, απλώνουν τα χέρια και τα πόδια τους, τα τραβούν κοντά και αρχίζουν να κλαίνε. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν το κεφάλι του μωρού δεν στηρίζεται και πέσει πίσω ξαφνικά.
  • Αντανακλαστικό ριζοβολίας: Το αντανακλαστικό ριζοβολίας βοηθά το μωρό σας να βρίσκει τροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Δίνει τη δυνατότητα στο μωρό να βρει το στήθος ή το μπιμπερό για να αρχίσει να τρέφεται. Το αντανακλαστικό εμφανίζεται όταν το στόμα ή το μάγουλο του μωρού χαϊδεύεται ελαφρά. Το μωρό θα γυρίσει το κεφάλι του προς το χάδι, θα ανοίξει το στόμα του και θα αρχίσει να πιπιλάει. Εάν το μωρό δεν βρει το στήθος ή το μπιμπερό, μπορεί να μετακινηθεί αναζητώντας το.
  • Αντανακλαστικό πιπιλίσματος: Μετά την ριζοβολία, το μωρό είναι έτοιμο για σίτιση. Το άγγιγμα της οροφής του στόματος του μωρού ενεργοποιεί το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος. Αυτό είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό. ωστόσο, χρειάζεται εξάσκηση. Τα νεογέννητα πρέπει να εξασκούνται στο τάισμα, την αναπνοή και το πιπίλισμα. Αυτό το αντανακλαστικό αρχίζει να αναπτύσσεται στην 32η εβδομάδα κύησης. Φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη στις 36 εβδομάδες. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να μην μπορούν να πιπιλίσουν ή να έχουν αδύναμο πιπίλισμα, καθώς δεν είχαν αρκετό χρόνο κύησης για να αναπτυχθούν πλήρως.
  • Τονωτικό αντανακλαστικό: Όταν το μωρό σας είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, γυρίζοντας το κεφάλι του προς τη μία πλευρά κάνει το χέρι στην ίδια πλευρά να εκτείνεται προς τα έξω και το αντίθετο χέρι διπλώνει προς τα μέσα. Αυτό ονομάζεται επίσης θέση περίφραξης. Το τονωτικό αντανακλαστικό είναι απαραίτητο για τη στάση του σώματος, τις αδρές ​​και λεπτές κινήσεις και άλλες λειτουργίες που αναπτύσσονται αργότερα.
  • Αντανακλαστικό Μπαμπίνσκι: Χαϊδεύοντας το πέλμα του ποδιού του μωρού, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού εκτείνεται προς τα πίσω και τα άλλα δάχτυλα απλώνονται σαν βεντάλια. Αυτό το αντανακλαστικό είναι φυσιολογικό στα βρέφη, αλλά μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες.
  • Βήμα αντανακλαστικό: Όταν ένα μωρό κρατιέται σε όρθια θέση με τα πόδια του σε μια επιφάνεια, θα φαίνεται να περπατάει ελαφρά. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό. Ωστόσο, τα μικρά βρέφη δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αντέχουν βάρος και να περπατούν.
  • Αντανακλαστικό Σύλληψης Χεριών: Εάν τοποθετήσετε ένα δάχτυλο ή ένα αντικείμενο στην ανοιχτή παλάμη του βρέφους, θα κλείσουν τα δάχτυλά τους γύρω από αυτό και θα το πιάσουν. Ένα νεογέννητο θα έχει μια σφιχτή λαβή και συχνά μπορεί σχεδόν να σηκωθεί πιάνοντας τα δάχτυλά σας και με τα δύο χέρια.
  • Πελματιαίο αντανακλαστικό: Εάν τοποθετήσετε ένα δάχτυλο ή ένα μικρό αντικείμενο κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών ενός βρέφους, θα κουλουριάσουν τα δάχτυλά τους γύρω από αυτό σαν να το πιάσουν.
  • Αντανακλαστικό αλεξίπτωτου: Το αντανακλαστικό του αλεξίπτωτου συμβαίνει σε μεγαλύτερα βρέφη. Κρατώντας το μωρό όρθιο και γυρίζοντας γρήγορα σαν να πέφτει, το μωρό θα πετάξει τα χέρια του έξω για να σπάσει την πτώση του.

Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα αντανακλαστικά για τα μωρά;

Τα βρεφικά αντανακλαστικά είναι ακούσια σημάδια ότι το νευρικό σύστημα λειτουργεί σωστά. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, αυτά τα αντανακλαστικά θα εξασθενίσουν και θα κυριαρχήσουν νέα εκούσια αντανακλαστικά. Μέχρι τότε, αυτά τα αντανακλαστικά, και άλλα, λειτουργούν για να κρατήσουν το μωρό σας ασφαλές. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν αυτά τα αντανακλαστικά για να ελέγξουν το νευρικό σύστημα για προβλήματα. Οι ασυνήθιστες απαντήσεις δείχνουν στους παρόχους ότι τα θέματα υγείας θα μπορούσαν να είναι κάτω από την επιφάνεια. Αυτά τα αντανακλαστικά μπορούν επίσης να επανεμφανιστούν αργότερα στη ζωή εάν υπάρχει βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Τι σημαίνουν αυτά τα αντανακλαστικά;

Η αξιολόγηση των αντανακλαστικών του νεογέννητου δείχνει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ότι το βρέφος σας είναι υγιές. Ο παροχέας σας θα πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εξετάσεις για κάθε αντανακλαστικό για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αυτές οι δοκιμές επαναλαμβάνονται στα σωματικά μέχρι να εξαφανιστούν τα αντανακλαστικά. Τα περισσότερα αντανακλαστικά του νεογέννητου εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μεγαλώνει με διαφορετικό ρυθμό. Όλα όμως τα αντανακλαστικά του νεογέννητου θα πρέπει να εξαφανιστούν μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε τι μπορεί να οφείλεται ο αιφνίδιος θάνατος των νεογέννητων;

Η ευαισθησία στον μουσικό ρυθμό υποστηρίζει την κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών

Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Πώς το εγκεφαλικό βλάπτει τον εγκέφαλο ενός βρέφους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.