Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πώς η βρεφική κατευθυνόμενη ομιλία διαμορφώνει την ανάπτυξη του παιδιού σας

Εγκέφαλος: Πώς η βρεφική κατευθυνόμενη ομιλία διαμορφώνει την ανάπτυξη του παιδιού σας

Εγκέφαλος: Μέσω του υποσυνείδητου μηχανισμού της μωρουδιακής ομιλίας, η φωνή ενός γονέα μπορεί να προσφέρει ενθάρρυνση, πειθαρχία ή παρηγοριά και να διευκολύνει την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα βρέφη.

Ο τρόπος που μιλάτε στο μωρό σας μπορεί να πει μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία. Μέσω του υποσυνείδητου μηχανισμού της μωρουδιακής ομιλίας, η φωνή ενός γονέα μπορεί να προσφέρει ενθάρρυνση, πειθαρχία ή παρηγοριά και σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, μπορεί ακόμη και να διευκολύνει την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα βρέφη. Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο MARCS (ανοίγει σε νέο παράθυρο) στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ δείχνει ότι οι μητέρες ασυνείδητα κονταίνουν τη φωνητική τους οδό όταν μιλούν στα μωρά τους, δημιουργώντας μια υψηλότερη ένταση που πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί από τους προγόνους των πρωτευόντων πριν από την ομιλία σε παρέχουν άνεση και φαίνονται λιγότερο απειλητικά για τους απογόνους.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Marina Kalashnikova προτείνει ότι μόνο από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ανθρώπινη γλώσσα, το babytalk, που επίσημα αναφέρεται ως κατευθυνόμενη ομιλία για βρέφη (IDS), απέκτησε έναν δεύτερο σκοπό – να διευκολύνει την εκμάθηση της γλώσσας στα βρέφη. “Η κατευθυνόμενη ομιλία των βρεφών είναι στην πραγματικότητα ένα ισχυρό εργαλείο που οι γονείς χρησιμοποιούν ενστικτωδώς για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της γλώσσας στους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής του βρέφους τους”, λέει η Δρ Καλάσνικοβα.

“Η βράχυνση της φωνητικής οδού δεν είναι μοναδική για τον άνθρωπο – είναι μια προσαρμογή που κάνουν πολλά είδη για να φαίνονται μικρότερα και λιγότερο απειλητικά. Αλλά ειδικά για τους ανθρώπους, συντομεύοντας τη φωνητική τους οδό, οι μητέρες παράγουν πιο καθαρούς ήχους ομιλίας (ειδικά ήχους φωνηέντων όπως ee, oo και ah). Η ομιλία των μητέρων ακούγεται επίσης πιο παρόμοια με τη φωνή των νηπίων και αυτό έχει προταθεί για να οδηγήσει την προτίμησή τους για IDS. Επιπλέον, τα βρέφη προτιμούν να ακούν ομιλία παρόμοια με τους ήχους που παράγουν”.

Σε σύγκριση με την ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες, η Δρ Καλάσνικοβα είπε ότι το IDS είχε:

  • απλούστερη γραμματική
  • πιο ποικίλο τόνο
  • μεγαλύτερες παύσεις
  • μεγαλύτερη συγκίνηση και κλίση
  • καθώς και διακριτούς ήχους ομιλίας και υπερβολικές εκφράσεις του προσώπου.

Αυτή η έρευνα, που διεξήχθη από την Dr Marina Kalashnikova, τον Dr Chris Carignan και τον καθηγητή Denis Burnham από το MARCS BabyLab, είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που όχι μόνο μετράει τις ηχητικές ιδιότητες της ομιλίας που παράγουν οι μητέρες όταν μιλούν στα βρέφη τους, αλλά και μετράει τις κινήσεις που κάνουν όταν παράγουν λόγο (οι κινήσεις των χειλιών και της γλώσσας τους).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε παιδικές ηλικίες είναι λιγότερες μετά την εμφάνιση του Covid-19

Τα μωρά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο σε νέους μπαμπάδες

Τα βρέφη με αυξημένο βάρος εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα

Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί σας χρειάζεται καρδιολόγο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.