Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πώς η βρεφική κατευθυνόμενη ομιλία διαμορφώνει την ανάπτυξη του παιδιού σας

Εγκέφαλος: Πώς η βρεφική κατευθυνόμενη ομιλία διαμορφώνει την ανάπτυξη του παιδιού σας

Εγκέφαλος: Μέσω του υποσυνείδητου μηχανισμού της μωρουδιακής ομιλίας, η φωνή ενός γονέα μπορεί να προσφέρει ενθάρρυνση, πειθαρχία ή παρηγοριά και να διευκολύνει την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα βρέφη.

Ο τρόπος που μιλάτε στο μωρό σας μπορεί να πει μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία. Μέσω του υποσυνείδητου μηχανισμού της μωρουδιακής ομιλίας, η φωνή ενός γονέα μπορεί να προσφέρει ενθάρρυνση, πειθαρχία ή παρηγοριά και σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, μπορεί ακόμη και να διευκολύνει την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα βρέφη. Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο MARCS (ανοίγει σε νέο παράθυρο) στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ δείχνει ότι οι μητέρες ασυνείδητα κονταίνουν τη φωνητική τους οδό όταν μιλούν στα μωρά τους, δημιουργώντας μια υψηλότερη ένταση που πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί από τους προγόνους των πρωτευόντων πριν από την ομιλία σε παρέχουν άνεση και φαίνονται λιγότερο απειλητικά για τους απογόνους.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Marina Kalashnikova προτείνει ότι μόνο από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ανθρώπινη γλώσσα, το babytalk, που επίσημα αναφέρεται ως κατευθυνόμενη ομιλία για βρέφη (IDS), απέκτησε έναν δεύτερο σκοπό – να διευκολύνει την εκμάθηση της γλώσσας στα βρέφη. “Η κατευθυνόμενη ομιλία των βρεφών είναι στην πραγματικότητα ένα ισχυρό εργαλείο που οι γονείς χρησιμοποιούν ενστικτωδώς για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της γλώσσας στους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής του βρέφους τους”, λέει η Δρ Καλάσνικοβα.

“Η βράχυνση της φωνητικής οδού δεν είναι μοναδική για τον άνθρωπο – είναι μια προσαρμογή που κάνουν πολλά είδη για να φαίνονται μικρότερα και λιγότερο απειλητικά. Αλλά ειδικά για τους ανθρώπους, συντομεύοντας τη φωνητική τους οδό, οι μητέρες παράγουν πιο καθαρούς ήχους ομιλίας (ειδικά ήχους φωνηέντων όπως ee, oo και ah). Η ομιλία των μητέρων ακούγεται επίσης πιο παρόμοια με τη φωνή των νηπίων και αυτό έχει προταθεί για να οδηγήσει την προτίμησή τους για IDS. Επιπλέον, τα βρέφη προτιμούν να ακούν ομιλία παρόμοια με τους ήχους που παράγουν”.

Σε σύγκριση με την ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες, η Δρ Καλάσνικοβα είπε ότι το IDS είχε:

  • απλούστερη γραμματική
  • πιο ποικίλο τόνο
  • μεγαλύτερες παύσεις
  • μεγαλύτερη συγκίνηση και κλίση
  • καθώς και διακριτούς ήχους ομιλίας και υπερβολικές εκφράσεις του προσώπου.

Αυτή η έρευνα, που διεξήχθη από την Dr Marina Kalashnikova, τον Dr Chris Carignan και τον καθηγητή Denis Burnham από το MARCS BabyLab, είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που όχι μόνο μετράει τις ηχητικές ιδιότητες της ομιλίας που παράγουν οι μητέρες όταν μιλούν στα βρέφη τους, αλλά και μετράει τις κινήσεις που κάνουν όταν παράγουν λόγο (οι κινήσεις των χειλιών και της γλώσσας τους).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε παιδικές ηλικίες είναι λιγότερες μετά την εμφάνιση του Covid-19

Τα μωρά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο σε νέους μπαμπάδες

Τα βρέφη με αυξημένο βάρος εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα

Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί σας χρειάζεται καρδιολόγο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".