Επιστημονικά Νέα

Βρέφη Μικροπλαστικά: Κίνδυνοι από την κατάποση σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες

Βρέφη Μικροπλαστικά: Κίνδυνοι από την κατάποση σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες

Έτσι, είναι καλύτερα να μην πετάμε όλα τα παλιά συνθετικά μας στα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων, καθώς είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια χωματερή όπου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να διασπαστούν. Σε αυτό το σημείο, είναι καλύτερη η ανακύκλωση ανάλογα με το προϊόν. Τέλος, επιλέγουμε όσο μπορούμε φυσικές πρώτες ύλες.

Βρέφη Μικροπλαστικά: Ανησυχητική έρευνα διαπίστωσε ότι τα μωρά έχουν 15 φορές περισσότερα μικροπλαστικά στο σώμα τους από ό,τι οι ενήλικες. Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μεγέθους μικρότερου των πέντε χιλιοστών, περίπου όσο το πάχος ενός νομίσματος των δύο ευρώ. Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως τσα καλλυντικά, στη βιοτεχνολογία, στα προϊόντα πλύσης και στις κάψουλες φαρμάκων. Μπορούν όμως να δημιουργηθούν και όταν τα πλαστικά αντικείμενα διασπώνται. Αυτό μπορεί να γίνει από κάτι τόσο απλό όσο το πλύσιμο συνθετικών ρούχων κάτω από τη βρύση.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούν να διασπαστούν τα μικροπλαστικά είναι το μάσημα μιας κούκλας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τα μωρά καταναλώνουν τόσο υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών είναι μέσω μασητικών παιχνιδιών όπως οι κούκλες και από το μπουσούλημα σε χαλιά που περιέχουν μικροπλαστικά.

Η ομάδα εξέτασε δύο κοινά είδη μικροπλαστικών, το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και το πολυκαρβονικό (PC). Για να εντοπίσουν το PET και το PC, εξέτασαν τα επίπεδα μικροπλαστικών σε δείγματα κοπράνων από 10 ενήλικες και 6 βρέφη στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

Σε όλα τα δείγματα βρήκαν τουλάχιστον έναν τύπο μικροπλαστικού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μικροπλαστικά και στους ενήλικες. Αλλά όταν συνέκριναν τα δείγματα των βρεφών με εκείνα των ενηλίκων, οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα στα πρώτα.

Γιατί όμως τα μικροπλαστικά αποτελούν πρόβλημα;

Δυστυχώς, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πλήρως ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία. Όμως, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή όταν καταποθούν.

Οι επιστήμονες συνήθιζαν να πιστεύουν ότι τα μικροπλαστικά θα περνούσαν αβλαβώς από το γαστρεντερικό σύστημα. Αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μικρότερα κομμάτια είναι σε θέση να διασχίσουν τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι η έρευνα για μικροπλαστικά σε πειραματόζωα έχει προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, φλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές.

Απομάκρυνση των μικροπλαστικών από τις βιομηχανίες

Γνωρίζουμε ήδη περισσότερα σχετικά με το γιατί τα μικροπλαστικά είναι κακά για το περιβάλλον. Πέρυσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke έδειξαν ότι τα ψάρια βλάπτονται από χημικές ουσίες που προέρχονται από μικροπλαστικά στον ωκεανό. Πολλά από τα μικροπλαστικά που αποσπώνται από το πλύσιμο συνθετικών ρούχων θα καταλήξουν στον ωκεανό.

Για ένα διάστημα, θεωρούνταν επίσης ότι τα μικροπλαστικά που τρώγονται από τα ψάρια θα αφομοιώνονταν χωρίς ιδιαίτερη βλάβη. Όμως η έρευνα του Πανεπιστημίου Duke το διέψευσε αυτό. Διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που επικαλύπτουν τα μικροπλαστικά επηρέαζαν τις αναπαραγωγικές ορμόνες των ψαριών.

Απαλλαγή από τα μικροπλαστικά μια για πάντα

Ως φίλτρα της θάλασσας, τα οστρακοειδή μπορούν να βοηθήσουν απομακρύνοντας τα μικροπλαστικά από τους ωκεανούς. Αλλά δεν είναι μόνο τα όστρακα που συνεισφέρουν στη λύση του ζητήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σύμπλεγμα 300 μυδιών μπορεί να φιλτράρει 250.000 κομμάτια μικροπλαστικών την ώρα.

Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, τα μύδια θα μπορούσαν μια μέρα να είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του 25% των μικροπλαστικών στο νερό που τα περιβάλλει. Αν η χρήση ενός μυδιού για να καθαρίσετε τα παιχνίδια του μωρού σας δεν ακούγεται τόσο εφικτή, συνιστάται να μειώσετε τις συνθετικές ίνες που αγοράζετε.

Έτσι, είναι καλύτερα να μην πετάμε όλα τα παλιά συνθετικά μας στα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων, καθώς είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια χωματερή όπου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να διασπαστούν. Σε αυτό το σημείο, είναι καλύτερη η ανακύκλωση ανάλογα με το προϊόν. Τέλος, επιλέγουμε όσο μπορούμε φυσικές πρώτες ύλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε κρίση το παγκόσμιο κύκλωμα της ανακύκλωσης

Διεθνής έρευνα έδειξε υπολείμματα πλαστικών στον οργανισμό μας!

Αυξάνονται οι θάνατοι βρεφών από προστατευτικά κούνιας

Ανακαλύφθηκε νέος παράγοντας που οδηγεί στη βρεφική θνησιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.