Επιστημονικά Νέα

Βήχας Γιατρός: Πώς ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία του βήχα σας;

Βήχας Γιατρός: Πώς ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία του βήχα σας;

Βήχας Γιατρός: Ο βήχας είναι συνήθως υποκείμενο σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος

Οι πνευμονολόγοι μπορούν να πουν πολλά ακούγοντας τον βήχα σας. Ξηρός ή παραγωγικός; Ίσως να φταίει η θέρμανση στο σπίτι σας ή ίσως οι αλλεργίες σας, αλλά ο μόνος που μπορεί να το πει με σιγουριά είναι ό γιατρός σας. Οι ιοί δεν διαρκούν για πάντα και πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι στο 99% των περιπτώσεων, ο βήχας είναι υποκείμενο σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος. Εάν ο βήχας παραμένει για μήνες, υπάρχει κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί λένε όλοι οι γιατροί.

Πώς ακριβώς χρησιμοποιούν οι γιατροί αυτές τις πληροφορίες για να διαγνώσουν την αιτία του βήχα σας; Υπάρχουν σίγουρα παράγοντες και ανάλογες θεραπείες για διάφορους τύπους βήχα. Κάθε βήχας έχει ξεχωριστές ιδιότητες που οι ειδικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προσδιορίσουν την αιτία. Ο ειδικός γιατρός, θα χρησιμοποιήσει ό,τι ακούει και  θα ζητήσει και το ιατρικό ιστορικό για να προσδιορίσει εάν ο βήχας είναι ένας ιογενής παράγοντας ή προμηνύει κάποια πάθηση που μπορεί να δημιούργησε φλεγμονή στους αεραγωγούς και που επιτρέπει στον βήχα να συνεχίζει.

Οι κύριες αιτίες βήχα είναι:

 • Λοιμώξεις, συνήθως ιογενείς (κρυολόγημα και γρίπη) και μερικές φορές βακτηριακές
 • Αλλεργίες, φλεβοκομβική νόσος ή άσθμα
 • Φλεγμονή

Για να εντοπίσει ένας γιατρός την αιτία, θα ρωτήσει για άλλα συμπτώματα και το χρόνο εμφάνισης του βήχα. Θέλει να μάθει:

 • Βήχετε μετά το φαγητό; Θα μπορούσε να σχετίζεται με παλινδρόμηση.
 • Υπάρχει δύσπνοια; Αυτό μπορεί να υποδηλώνει άσθμα, το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα.
 • Εμφανίζεται βήχας μετά τη λήψη φαρμάκων; Το φάρμακο μπορεί να είναι ο ένοχος. Εάν το έχετε πάρει για λίγο, μια άλλη αλλαγή, σε συνδυασμό με το φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει βήχα.
 • Εξαφανίζονται ταυτόχρονα άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές – η νόσος του Crohn ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα; Συχνά συνυπάρχουν.
 • Έχετε αναγκαστική θερμότητα ζεστού αέρα; Στεγνώνει πολύ τις ρινικές οδούς, τα ιγμόρεια και τους αεραγωγούς.
 • Ξυπνάς με ξεραμένο λαιμό; Εάν έχετε άπνοια ύπνου ή αναπνέετε από το στόμα σας, οι αεραγωγοί σας μπορεί να είναι ξηροί και να προκαλέσουν βήχα.

Ο ξηρός αέρας και η αναπνοή από το στόμα δημιουργούν ξηρότητα των αεραγωγών και τραύμα των αεραγωγών όπως το σκάσιμο των χειλιών. ένας ασθενής με βήχα που έχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων θα πρέπει να μιλήσει με έναν πάροχο φροντίδας κάθε φορά που εμφανίζει βήχα, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια καρδιακή πάθηση που χρειάζεται προσοχή. μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα για να τον μειώσετε όπως:

 • Σπρέι φυσιολογικού ορού
 • Ξέπλυμα λαιμού

Ο βήχας που προέρχεται από έναν ιό πρέπει να διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Για οτιδήποτε διαρκεί περισσότερο, πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να αντιμετωπίσετε άλλες αιτίες. σκοπός των γιατρών είναι να δημιουργήσουν μια αμυντική στρατηγική για να προστατεύσουν τους αεραγωγούς μας από πάνω προς τα κάτω και μέσα και έξω. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιδείνωση στις ΗΠΑ με 44 πολιτείες να αναφέρουν υψηλή δραστηριότητα γρίπης

6 σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Οι περισσότεροι ασθενείς με «μακροχρόνια COVID» δεν νοσηλεύτηκαν αρχικά με τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: "Επενδύστε για να τερματίσετε τη φυματίωση. Σώστε ζωές." 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.