Επιστημονικά Νέα

Βάδισμα διαβήτης: Πώς ο ρυθμός βαδίσματος βοηθά στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη;

Βάδισμα διαβήτης: Πώς ο ρυθμός βαδίσματος βοηθά στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη;

Βάδισμα διαβήτης: Ο διαβήτης, μια ευρέως διαδεδομένη χρόνια πάθηση, εκδηλώνεται κυρίως ως διαβήτης τύπου 2 σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων. 

Ο διαβήτης, μια ευρέως διαδεδομένη χρόνια πάθηση, εκδηλώνεται κυρίως ως διαβήτης τύπου 2 σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων. Για τη διαχείριση αυτής της πρόκλησης για την υγεία, συχνά συνιστώνται τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών αλλαγών και τακτικής άσκησης. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διερευνά τη σύνδεση μεταξύ της ταχύτητας περπατήματος και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, που αναλύει δεδομένα από 508.121 ενήλικες μεταξύ 1999 και 2022, διαπίστωσε ότι το περπάτημα με ταχύτητα 4 km/h (περίπου 2,5 mph) ή μεγαλύτερη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, καθώς ο ρυθμός περπατήματος αυξήθηκε κατά 1 km/h, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 9%.

Ο αντίκτυπος του ρυθμού βαδίσματος στη μείωση του κινδύνου

Τα άτομα που περπατούσαν με μέση ταχύτητα 3-5 km/h (1,8-3,1 mph) συνδέονταν με 15% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους περπατούσαν πιο αργά. Παραδόξως, η πιο αργή ταχύτητα περπατήματος που εξακολουθεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ήταν 4 km/h, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρυθμού βαδίσματος.

Αντικειμενική μέτρηση για ισχυρές αποδείξεις

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης αντικειμενικών μεθόδων, όπως δοκιμές χρονομετρημένου ρυθμού βαδίσματος, για τη μέτρηση της ταχύτητας βαδίσματος για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων. Προοπτικές μελέτες με τέτοιες μεθόδους είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση σαφέστερης κατανόησης της σχέσης μεταξύ ταχύτητας περπατήματος και κινδύνου διαβήτη

Καρδιαγγειακά οφέλη του γρήγορου περπατήματος

Το γρήγορο περπάτημα όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά προσφέρει και καρδιαγγειακά οφέλη. Ενισχύει την καρδιά, προάγει την υγεία των αγγείων και ενισχύει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, ενισχύοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, όσοι περπατούν γρήγορα παρουσιάζουν μειωμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλότερο σωματικό βάρος και υπέρταση.

Οφέλη για την υγεία του γρήγορου περπατήματος

Το γρήγορο περπάτημα έχει εκτεταμένα οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερη αρτηριακή πίεση, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ακόμη και αντιγηραντικές επιδράσεις. Τα άτομα που περπατούν πιο γρήγορα τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη καρδιακή υγεία, λειτουργική ικανότητα και ενισχυμένη δύναμη κάτω άκρων και πυρήνα.

Πώς να μετρήσετε την ταχύτητα περπατήματος

Για να μετρήσουν την ταχύτητα περπατήματος, τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν φορητές οθόνες όπως Fitbit ή Garmin. Οι ηλεκτρονικοί μετρονόμοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν διατηρώντας μια συγκεκριμένη συχνότητα παλμών σε κάθε βήμα. Ο καθορισμός ενός ρυθμού στόχου και η χρήση παρακολούθησης GPS μέσω φορητών συσκευών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σωστού ρυθμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασκήσεις για να απαλλαγείτε από τα επικίνδυνα επίπεδα κακής χοληστερόλης

10 λόγοι για να περπατάτε καθημερινά

Τα οφέλη της άσκησης για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Πώς η άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."