Επιστημονικά Νέα

Θολή σκέψη κορωνοϊός: Τι είναι και πόσο διαρκεί μετά τη νόσηση με Covid;

Θολή σκέψη κορωνοϊός: Τι είναι και πόσο διαρκεί μετά τη νόσηση με Covid;

Θολή σκέψη κορωνοϊός: Άτομα που είχαν ήπια λοίμωξη από COVID αλλά δεν ανέφεραν μακρά συμπτώματα COVID εξακολουθούσαν να έχουν χειρότερη προσοχή και μνήμη για έως και 6 έως 9 μήνες.

Εκτός από τα συμπτώματα του κορωνοϊού, αυτό που έχει γίνει στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η μετα-COVID κατάσταση και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν. Μετά από 2+ χρόνια αντιμετώπισης της πανδημίας, οι άνθρωποι άρχισαν να αντιμετωπίζουν νέες επιπλοκές που βρίσκονται κοντά στη μόλυνση από την COVID-19. Ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει την εμφάνιση αυτών των ανωμαλιών στο ανθρώπινο σώμα μετά τη μόλυνση από την COVID, κάτι που απαιτεί καλύτερη κατανόηση του τι είναι αυτές οι επιπλοκές και πώς μπορούν να εντοπιστούν.

Μια τέτοια επιπλοκή που αναφέρθηκε από ασθενείς μετά από λοίμωξη από COVID είναι η ομίχλη του εγκεφάλου, η θολή σκέψη δηλαδή. Καταρχήν, η «ομίχλη του εγκεφάλου» δεν είναι ιατρικός όρος. Δεν έχει επινοηθεί από ερευνητές ή ειδικούς στον τομέα της υγείας. Ο όρος θολή σκέψη, λέει το Harvard Health, χρησιμοποιείται από άτομα για να περιγράψει πώς αισθάνονται όταν η σκέψη τους είναι νωθρή, ασαφής και όχι αιχμηρή. Ενώ όλοι το αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή, λόγω πολλών παραγόντων, αλλά μετά την COVID-19 η εμφάνιση αυτής της επιπλοκής έχει αυξηθεί και γι’ αυτό η θολή σκέψη έχει τραβήξει την προσοχή όλων.

Πώς σχετίζεται η θολή σκέψη με τον κορωνοϊό;

Η θολή σκέψη έχει αναφερθεί ότι είναι ένα από τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID που επιμένει σε ένα άτομο ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή του από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Η θολή σκέψη έχει αναφερθεί από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μετά την ανάρρωση από τη μόλυνση από COVID. Ενώ θεωρείται ένα από τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται επίσης σε εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους δεν παρατηρούνται μακροχρόνια συμπτώματα COVID.

Σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσίευσε η Daily Mail με βάση τα ευρήματα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα άτομα που είχαν ήπια λοίμωξη από COVID αλλά δεν ανέφεραν μακρά συμπτώματα COVID εξακολουθούσαν να έχουν χειρότερη προσοχή και μνήμη για έως και έξι έως εννέα μήνες. Η μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης και το Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών του Nuffield διεξήγαγε γνωστικά τεστ σε μια ομάδα συμμετεχόντων με έμφαση στη διατήρηση της προσοχής, της μνήμης, του προγραμματισμού και του σημασιολογικού συλλογισμού.

Τι διαπίστωσε η μελέτη;

“Ενώ είχαν καλές επιδόσεις στη βραχυπρόθεσμη εργασιακή μνήμη και τον προγραμματισμό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες σημείωσαν σημαντικά χειρότερη βαθμολογία στη μνήμη των προηγούμενων γεγονότων και στην ικανότητά τους να διατηρούν την προσοχή με την πάροδο του χρόνου”, διαπίστωσε η μελέτη. Ευτυχώς, η μνήμη και η προσοχή των περισσότερων ανθρώπων επανήλθαν στο φυσιολογικό μετά από έξι έως εννέα μήνες, είπε επίσης. Πολλές άλλες μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει δυσκολίες στη διατήρηση της προσοχής σε ασθενείς μετά την COVID.

Όταν παλεύετε με τη γνωστική λειτουργία, μπορείτε να είστε σίγουροι για την θολή σκέψη. Μπορεί να δυσκολευτείτε να εστιάσετε ή να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας. Μερικές φορές, θα είναι επίσης δύσκολο να επαναφέρετε τον εγκέφαλο στην κανονική του λειτουργία. Ένα παράδειγμα που μπορεί να το αποδείξει αυτό είναι όταν μιλάτε σε κάποιον και χάνετε το συρμό της σκέψης σας μετά από λίγα λεπτά και δεν είστε σε θέση να παρακολουθήσετε τη συζήτηση. Άλλα παραδείγματα μπορεί να είναι να απουσιάζετε νοερά όταν κάνεις κάποια σημαντική δουλειά όπως το διάβασμα, το γράψιμο ή οποιεσδήποτε δουλειές του σπιτιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο νέος νόμος της Γαλλίας απαιτεί ένα «πάσο εμβολίου» για την COVID που είναι κεντρικό στη στρατηγική της κυβέρνησης κατά των ιών

Ένα μοντέλο με επιρροή προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα έθνη θα έχουν ξεπεράσει το κύμα Omicron έως τα μέσα Μαρτίου

Μπορεί το CBD να βοηθήσει στον περιορισμό της COVID

Εμβόλια κατά της COVID-19 και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.