Επιστημονικά Νέα

Θηλασμός: Ενισχύει το IQ του παιδιού – Μελέτη

Θηλασμός: Ενισχύει το IQ του παιδιού – Μελέτη

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά που θήλασαν για έξι μήνες ή περισσότερο σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ που μετρούσαν τις δεξιότητες λεκτικών και χωρικών σχέσεων μέχρι την ηλικία των 14 ετών σε σύγκριση με παιδιά που δεν θήλαζαν ως μωρά. Τα αποτελέσματα διεξήχθησαν αφού οι ερευνητές έλεγξαν το επίπεδο εκπαίδευσης και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μητέρων. «Σε ορισμένες χώρες, οι μητέρες από κοινωνικά προνομιούχα υπόβαθρα και οι μητέρες που βαθμολογούνται υψηλότερα σε γνωστικά τεστ είναι πιο πιθανό να θηλάζουν τα μωρά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει υποστηριχθεί ότι η σχέση μεταξύ του θηλασμού και της γνωστικής ανάπτυξης οφείλεται σε αυτές τις διαφορές», είπε η επικεφαλής της μελέτης Reneé Pereyra-Elías, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Ωστόσο, «αφού ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η μητρική γνωστική ικανότητα, οι μεγαλύτερες διάρκειες θηλασμού συνδέονται με υψηλότερα γνωστικά σκορ στα παιδιά, ακόμη και μέχρι την ηλικία των 14 ετών», πρόσθεσε η Pereyra-Elías. Το μητρικό γάλα περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είπε. «Περιέχει επίσης microRNAs, τα οποία είναι κομμάτια γενετικού κώδικα που είναι υπεύθυνα για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου μας ώστε να αναπτύσσεται και να λειτουργεί σωστά», είπε η Pereyra-Elías.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου έξι μήνες, ακολουθούμενο από συνέχιση του θηλασμού καθώς εισάγονται τρόφιμα για ένα έτος ή περισσότερο. Ο παρατεταμένος θηλασμός συνδέεται με μια μακρά λίστα πιθανών οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για λοιμώξεις και ορισμένες ασθένειες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 7.800 βρέφη που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2000 έως το 2002 μέχρι να συμπληρώσουν τα 14 έτη. Το είκοσι τρία τοις εκατό των βρεφών θήλασαν για έξι μήνες ή περισσότερο και περίπου το 34% δεν θήλασαν καθόλου. Τα παιδιά έκαναν τεστ μέτρησης των δεξιοτήτων λεκτικών και χωρικών σχέσεων όταν ήταν 5, 7, 11 και 14 ετών. Οι βαθμολογίες στα τεστ ήταν υψηλότερες μεταξύ των παιδιών που θήλαζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες.

Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να θηλάσουν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα είναι σε μειονεκτική θέση. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πιθανά κέρδη στη γνωστική ικανότητα μεταξύ των παιδιών που θηλάζουν για αρκετούς μήνες θα ισοδυναμούσαν με μόλις 2-3 βαθμούς IQ στη συνήθη κλίμακα IQ, στην οποία ο μέσος όρος είναι 100», διευκρίνισε η Pereyra-Elías.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου του PLOS ONE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο θηλασμός αντί για βρεφική φόρμουλα προτείνεται συχνά στις μητέρες ως φυσική εναλλακτική λύση, αλλά δεν είναι τόσο απλό

Ο θηλασμός ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

10 Συμβουλές για τη φροντίδα της θηλής κατά το θηλασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.