Επιστημονικά Νέα

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης στα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εισπνοές με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή και μέντας, 1-3 την ημέρα πάνω από ζεστό νερό, η αυξημένη πρόσληψη υγρών προκειμένου να μην στεγνώσει η μύτη και η βλέννα να παραμείνει υγρή, η κατανάλωση κοτόσουπας, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιταχύνει προσωρινά την κίνηση της βλέννας στη μύτη και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος όταν οι γονείς ή κηδεμόνες είναι καπνιστές.

Η περιεκτικότητα του φυσικού θαλασσινού νερού σε μεταλλικά άλατα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα θειϊκά άλατα, καθώς επίσης και σε ιχνοστοιχεία, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, προσφέρει προστασία από λοιμώξεις.  Παράλληλα, ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που επίσης περιέχονται στο θαλασσινό νερό, ελαττώνουν τη ρινική συμφόρηση. Με τη χρήση του καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, ρευστοποιείται η βλέννα και απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών και τέλος, ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου.

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού έχουν διαπιστωθεί και από κλινικές μελέτες. Σε μια πρόσφατη διεθνή πολυκεντρική μελέτη αξιολογήθηκε η χρήση θαλασσινού νερού, ως επικουρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της οξείας ιογενούς ή βακτηριδιακής ρινίτιδας και για την πρόληψη επανεμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης, καθώς και των επιπλοκών τους σε παιδιά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για το σκοπό αυτό 390 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα ελέγχου και σε τρεις ομάδες παρέμβασης. Στην ομάδα ελέγχου συνεχίστηκε η καθιερωμένη θεραπεία, η οποία περιελάμβανε αντιπυρετικά, ρινικά αποσυμφορητικά, βλεννολυτικά, συστεμικά αντιβιοτικά, κ.α., ενώ στις 3 ομάδες παρέμβασης, εκτός της καθιερωμένης θεραπείας, χορηγήθηκαν ρινικές πλύσεις με φυσικό θαλασσινό νερό, με τρεις
διαφορετικούς τρόπους (εκτόξευση, ψεκασμό και συνδυασμό με οφθαλμολογικές πλύσεις).

Κατά την παρακολούθηση των 4 ομάδων παιδιών της μελέτης, που διήρκησε 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκε στα παιδιά που τους χορηγήθηκε θαλασσινό νερό, ταχύτερη αποδρομή των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου, με σημαντικά λιγότερα συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, ρινικής απόφραξης και εκκρίσεων, καθώς και μειωμένη χρήση αντιπυρετικών, ρινικών αποσυμφορητικών, βλεννολυτικών και αντιβιοτικών. Επίσης, διαπιστώθηκε χαμηλότερη επίπτωση επανεμφάνισης της νόσου κατά 75%, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση του αριθμού απουσιών από το σχολείο κατά 51% και μείωση των ημερών ασθένειας κατά 59%.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλύσεις με θαλασσινό νερό μπορεί να χορηγούνται και προληπτικά, κυρίως στα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, όπως ωτίτιδες, ή που πάσχουν από αλλεργίες, ή που έχουν ιστορικό αναπνευστικών νοσημάτων, ή που εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και στο παθητικό κάπνισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι βουτιές στη θάλασσα

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Καλλυντικά που γεννά η θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.