Επιστημονικά Νέα

Θάλασσα: Πού οφείλει η θάλασσα την ιδιαίτερα χαρακτηριστική μυρωδιά της [vid]

Θάλασσα: Πού οφείλει η θάλασσα την ιδιαίτερα χαρακτηριστική μυρωδιά της [vid]

Θάλασσα Ζωή Βακτήρια: Πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην θάλασσα για να εισπνεύσουν καθαρό αέρα και αναπολούν συχνά την χαρακτηριστική της μυρωδιά που θυμίζει ψάρια. Στην πραγματικότητα, η αλήθεια περί της προέλευσης του θαλασσινού αρώματος είναι λιγότερο δελεαστική, καθώς η θάλασσα οφείλει τη μυρωδιά της σε ένα αέριο που απελευθερώνεται από βακτήρια.

To 2007, ο Andy Johnston, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Βρετανίας, διαπίστωσε ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας προέρχεται από ένα μόριο που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο (DMS). Λίγο αργότερα κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το βιοχημικό μονοπάτι της παραγωγής του ιδιαίτερου θαλασσινού αρώματος.

Το DMS αποδεικνύεται ότι είναι μια σημαντική χημική ουσία που βρίσκεται σε πολλές φυσικές διαδικασίες, όπως ο σχηματισμός νέφους. Προστίθεται ακόμη και σε μεταποιημένα τρόφιμα για να δώσει μια αλμυρή νότα: μικρές ποσότητες μπορούν να μεταδώσουν τη γεύση των λάχανων, της τομάτας, του βουτύρου και της κρέμας – ακόμη και των λεμονιών ή του ψητού κοτόπουλου, σύμφωνα με τον καθηγητή Johnston.

Το DMS προέρχεται από μια ένωση που ονομάζεται dimethylsulfoniopropionate (DMSP), η οποία παράγεται από φυτοπλαγκτόν, μονοκύτταρους οργανισμούς που βρίσκονται στη θάλασσα. Το DMSP είναι άφθονο – σχηματίζονται περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνοι κάθε χρόνο. Τα βακτήρια τρέφονται με αυτό και το μετατρέπουν σε DMS. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πουλιά προσελκύονται από τη μυρωδιά του, καθώς υποδηλώνει άνθηση πλαγκτόν και επομένως την παρουσία ψαριών που τρέφονται με τα θαλάσσια φυτά.

Ο καθηγητής Johnston χρησιμοποίησε τη γενετική για να προσπαθήσει να καταλάβει πώς παράγεται το DMS. Πήρε λίγη λάσπη από το βάλτο του Stiffkey Marsh στην περιοχή Norfolk, απομόνωσε τα βακτήρια που τρέφονται με DMSP από τη λάσπη, εξήγαγε τα σχετικά γονίδια και τα εισήγαγε στο E. coli, ένα βακτήριο που χρησιμοποιείται σε εργαστήρια. «Ήξερα ότι απομονώσαμε τα σωστά γονίδια», δήλωσε ο καθηγητής, «επειδή ο επωαστήρας μύριζε σαν παραλία. Όταν η συγκέντρωση αυξήθηκε πολύ ψηλά, μύριζε σαν σάπιο λάχανο».

Το τελευταίο εύρημα του καθηγητή Johnston είναι ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς για την παραγωγή αυτού του αερίου. Επιπλέον, ο καθηγητής Johnston διαπίστωσε ότι και άλλοι οργανισμοί μπορούν να παράγουν DMS. “Αυτή είναι μόνο η αρχή”, δήλωσε ο καθηγητής Johnston, “Πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Αλλά ένα πράγμα που έχω μάθει σε αυτήν την πορεία είναι ότι τα μικρόβια οδηγούν αυτόν τον πλανήτη – οτιδήποτε άλλο στη γη είναι για απλή διακόσμηση”.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών από τη θάλασσα

Αεροσκάφος εντόπισε Θαλάσσιο Πάγο 16 Μέτρων στην Ανταρκτική

Τα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας στο σώμα και την ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.