Επιστημονικά Νέα

Τα οφέλη της ανάγνωσης για διασκέδαση ως παιδί

Τα οφέλη της ανάγνωσης για διασκέδαση ως παιδί

Η γνωστική απόδοση ήταν καλύτερη και τα νοητικά προβλήματα ήταν λιγότερα σε εφήβους που είχαν αρχίσει να διαβάζουν ρουτίνα για ευχαρίστηση πριν από την ηλικία των 9 ετών.

Τα μικρά παιδιά που περνούν περίπου 12 ώρες την εβδομάδα διαβάζοντας για ευχαρίστηση τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία όταν είναι έφηβοι από εκείνα που δεν έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια ανάγνωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα για 10.243 νεαρούς εφήβους, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς αποτελεσμάτων δοκιμών, κλινικών αξιολογήσεων και σαρώσεων εγκεφάλου καθώς και σε πληροφορίες που παρείχαν οι γονείς, οι φροντιστές και οι δάσκαλοι. Η ομάδα των συμμετεχόντων χωρίστηκε περίπου ομοιόμορφα μεταξύ εκείνων των οποίων το ιστορικό ανάγνωσης εκτεινόταν από 3 έως 10 χρόνια (θεωρούνται ως πρώιμοι αναγνώστες) και εκείνων των οποίων η συνήθεια ανάγνωσης ξεκίνησε αργότερα, αν όχι καθόλου (από μηδέν έως 2 χρόνια).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωστική απόδοση ήταν καλύτερη και τα νοητικά προβλήματα ήταν λιγότερα σε εφήβους που είχαν αρχίσει να διαβάζουν ρουτίνα για ευχαρίστηση πριν από την ηλικία των 9 ετών. Τα οφέλη που εντοπίστηκαν περιελάμβαναν πράγματα όπως καλύτερη μνήμη, ανάπτυξη ομιλίας και ακαδημαϊκά επιτεύγματα, καθώς και λιγότερα σημάδια άγχους ή κατάθλιψη και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η παραβίαση κανόνων και η επιθετική ή παρορμητική δράση.

Ως έφηβοι, όσοι είχαν αρχίσει να διαβάζουν από την πιο μικρή ηλικία και διάβαζαν για ευχαρίστηση για 6 έως 10 χρόνια, κοιμόντουσαν επίσης περισσότερο και αφιέρωσαν λιγότερο χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές από εκείνους που είχαν αρχίσει να διαβάζουν ευχάριστα αργότερα στην παιδική τους ηλικία ή καθόλου. Οι ερευνητές έγραψαν ότι «αυτά τα ευρήματα, για πρώτη φορά, αποκάλυψαν τις σημαντικές σχέσεις της πρώιμης [ανάγνωσης για ευχαρίστηση] με την επακόλουθη εγκεφαλική και γνωστική ανάπτυξη και την ψυχική ευεξία».

Οι προτεινόμενοι τρόποι για να ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν μια συνήθεια ανάγνωσης περιλαμβάνουν συχνά το να διαβάζουν δυνατά στα παιδιά, να αφήνετε ένα παιδί να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε μαζί («ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά», λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής), συστήνοντάς τους την τοπική βιβλιοθήκη σας και βοηθώντας τους να βρουν βιβλία σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίστε τον εαυτό σας μετά το διάβασμα

Πώς τα ηχητικά βιβλία βελτιώνουν τη ζωή μας;

Δώστε προτεραιότητα στην προσωπική σας ζωή

Μελατονίνη για παιδιά - Είναι ασφαλής; Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά του σχολείου να κοιμηθούν καλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.