Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

 Το σύνδρομο Lemierre, γνωστό και ως μεσταθαγχική σήψη, είναι μια σπάνια και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που συνήθως επηρεάζει νεαρά και υγιή άτομα. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας στη σφαγίτιδα φλέβα λόγω βακτηριακής λοίμωξης που συνήθως προκαλείται από το βακτήριο Fusobacterium necrophorum.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Lemierre μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πόνο στον αυχένα, δυσκολία στην κατάποση, κόπωση και πρήξιμο του λαιμού. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, βήχα με αίμα και σηπτικό σοκ. Η κύρια αιτία του συνδρόμου Lemierre είναι μια μόλυνση στο λαιμό ή στο στόμα που επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν στη σφαγίτιδα φλέβα. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από πονόλαιμο ή αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από F. necrophorum.

Η διάγνωση του συνδρόμου Lemierre συνήθως περιλαμβάνει φυσική εξέταση, εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σημείων μόλυνσης, απεικονιστικές μελέτες όπως αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για την αναζήτηση θρόμβων αίματος στη σφαγίτιδα φλέβα και καλλιέργειες λαιμού για τον εντοπισμό των βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση. Η θεραπεία για το σύνδρομο Lemierre συνήθως περιλαμβάνει νοσηλεία και χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής για τη στόχευση της βακτηριακής λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση αποστημάτων ή την αφαίρεση μολυσμένων ιστών. Η διαχείριση του πόνου και η υποστηρικτική φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος του σχεδίου θεραπείας.

Η πρόγνωση για το σύνδρομο Lemierre είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Μακροχρόνιες επιπλοκές όπως πνευμονική εμβολή ή χρόνια πνευμονοπάθεια μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η πρόληψη του συνδρόμου Lemierre περιλαμβάνει την άσκηση καλής στοματικής υγιεινής, την αναζήτηση άμεσης θεραπείας για λοιμώξεις του λαιμού και την αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα που υποδηλώνουν σύνδρομο Lemierre, ειδικά εάν έχετε ιστορικό πρόσφατων λοιμώξεων του λαιμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διανοητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας 

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon