Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: Πώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον πνεύμονα;

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: Πώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον πνεύμονα;

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε μια αυξημένη βασική φλεγμονώδη απόκριση, η οποία στη συνέχεια προκαλεί το έντερο να είναι πιο προφλεγμονώδες. Αυτό προκαλεί τη διαρροή δυνητικά παθογόνων βακτηρίων στο έντερο στα όργανα και στη συνέχεια τα πράγματα επιδεινώνονται.

Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά ή ακόμα και να πεθάνουν από πνευμονία; Αποδεικνύεται ότι η αιτία μπορεί να έχει να κάνει τόσο με το έντερο όσο και με τους πνεύμονες. Αυτό είναι σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Rachel McMahan, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια έρευνας ΓΕ, τραύματος και ενδοκρινικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και απόφοιτη φοιτήτριας ανοσολογίας της Σχολής Ιατρικής CU Holly Hulsebus. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Frontiers in Aging, οι ερευνητές, μαζί με την ανώτερη συγγραφέα Elizabeth J. Kovacs, Ph.D., καθηγήτρια GI, τραύματος και ενδοκρινικής χειρουργικής, εξέτασαν το βακτήριο Streptococcus pneumoniaein σε ζωικά μοντέλα σε μια μελέτη των αλλαγών στους μικροβιακούς πληθυσμούς του εντέρου μετά τη μόλυνση.

“Ο στρεπτόκοκκος πνευμονίας μεταφέρεται κανονικά στις ρινικές οδούς υγιών ενηλίκων. Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν απλώς να ζήσουν με αυτόν και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα”, εξηγεί ο Hulsebus. “Αλλά τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί πραγματικά να ελέγξει τα βακτήρια που υπάρχουν συνήθως εκεί. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να φύγουν από τη μύτη και να μετακινηθούν σε άλλα μέρη του σώματος. προκαλούν λοιμώξεις του αυτιού και μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία”.

Ο ρόλος του διαρρέοντος εντέρου

Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και την εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία μετά από λοίμωξη από Streptococcus pneumoniae σε ηλικιωμένα ποντίκια, οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένα επίπεδα βακτηρίων που προέρχονται από το έντερο στους πνεύμονες, υποδηλώνοντας ότι τα βακτήρια που μεταναστεύουν από το έντερο στους πνεύμονες μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για κακή έκβαση σε ηλικιωμένα άτομα. Ένας πιθανός λόγος για αυτή τη μετανάστευση, λέει ο McMahan, είναι ότι καθώς γερνάμε, τα έντερά μας διαρρέουν καθώς οι μηχανισμοί που έχει το σώμα για να κρατά τα βακτήρια του εντέρου στη θέση τους αρχίζουν να καταστρέφονται. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με τους ασθενείς με εγκαύματα και τους ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Το πρόβλημα που επιδεινώνεται είναι ότι η φλεγμονή στο σώμα αυξάνεται φυσικά με την ηλικία, προκαλώντας την παρουσία περισσότερων προφλεγμονωδών βακτηρίων στο έντερο.

Στη δημοσιευμένη μελέτη τους, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένα επίπεδα της οικογένειας βακτηρίων Enterobacteriaceae, ένα ειδικό για το έντερο βακτήριο που περιλαμβάνει το E. coli,  στους πνεύμονες ηλικιωμένων , αλλά όχι νεαρά μοντέλα ζώων, μολυσμένα με Streptococcus pneumoniae. Καθώς τα Enterobacteriaceae σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ουδετερόφιλων, ενός τύπου φλεγμονώδους ανοσοποιητικού κυττάρου, στους πνεύμονες των ηλικιωμένων μολυσμένων ζωικών μοντέλων. “Η θεωρία εργασίας μας είναι ότι καθώς μεγαλώνετε, έχετε μια αυξημένη βασική φλεγμονώδη απόκριση, η οποία στη συνέχεια προκαλεί το έντερο να είναι πιο προφλεγμονώδες”, λέει ο McMahan. “Αυτό προκαλεί τη διαρροή δυνητικά παθογόνων βακτηρίων στο έντερο στα όργανα και στη συνέχεια τα πράγματα μπορούν να πάνε γρήγορα προς τα κάτω”.

Νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση της μόλυνσης

Οι ηλικιωμένοι έχουν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν μετά από λοίμωξη από πνευμονία και τα ποσοστά θνησιμότητας από πνευμονία μπορεί να ξεπεράσουν το 50%, ανάλογα με τις συννοσηρότητες ή τις υποκείμενες καταστάσεις υγείας. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων άνω των 65 ετών αυξάνεται ταχέως, είναι σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για την καταπολέμηση της σοβαρής λοίμωξης. Η εστίαση στο έντερο, λέει ο McMahan, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν νέους τρόπους για την καταπολέμηση της αυξημένης φλεγμονής στους πνεύμονες. Στρατηγικές όπως τα προβιοτικά και μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση των βακτηρίων του εντέρου υπό έλεγχο σε ηλικιωμένα άτομα, όπως λέει και τα φάρμακα που προστατεύουν από τη διαρροή του εντέρου. Η μελλοντική έρευνα στο εργαστήριο περιλαμβάνει τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας μεταμοσχεύσεων μικροβιώματος ή μεταμοσχεύσεων κοπράνων που αντικαθιστούν τα βακτήρια στο γερασμένο έντερο με αυτά των νεότερων ζώων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ουρική αρθρίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Μεταμοσχεύσεις βακτηρίων μειώνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο

Καρκίνος παχέος εντέρου-Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη κολονοσκόπηση

Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

Για να γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νέας θεραπευτικής επιλογής, η Δρ Pedraza σημείωσε ότι θα ήταν απαραίτητο να επεκταθούν οι προκλινικές δοκιμές σε καταστάσεις όπου παρατηρείται η «επανεμφάνιση σβησμένων αντιδράσεων φόβου».

Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Κορωνοϊός νοσοκομείο: Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.

Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Προδιαβήτης: Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστραφεί μια διάγνωση προδιαβήτη.