Επιστημονικά Νέα

Σύγκριση εμβολίων Moderna vs Pfizer: Ποιο εμβόλιο είναι ισχυρότερο κατά της Covid;

Σύγκριση εμβολίων Moderna vs Pfizer: Ποιο εμβόλιο είναι ισχυρότερο κατά της Covid;

Σύγκριση εμβολίων Moderna vs Pfizer: Συσσωρεύονται στοιχεία ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 είναι αποτελεσματικά και θα πρέπει να αποτρέπουν τις περισσότερες λοιμώξεις, ενώ οι ερευνητές δεν είδαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας.

Και τα δύο εμβόλια Moderna και Pfizer για την COVID-19 είναι εμβόλια αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA), που είναι ένας σχετικά νέος τύπος τεχνολογίας εμβολίων. Αυτά τα εμβόλια κατά της COVID-19 λειτουργούν παρέχοντας στα κύτταρά μας οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης SARS-CoV-2. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε αυτές τις πρωτεΐνες και αναπτύσσει τα εργαλεία για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε μόλυνση με τον ιό στο μέλλον. Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακάλυψαν ότι τόσο τα εμβόλια Moderna όσο και τα εμβόλια Pfizer είναι πολύ αποτελεσματικά στην προστασία από την COVID-19.

Η Διευθύντρια των CDC, Dr. Rochelle P. Walensky, επισημαίνει ότι “συσσωρεύονται στοιχεία ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 είναι αποτελεσματικά και θα πρέπει να αποτρέπουν τις περισσότερες λοιμώξεις”. Προσθέτει ότι “τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που εξακολουθούν να νοσούν είναι πιθανό να έχουν πιο ήπια, πιο σύντομη ασθένεια και φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Αυτά τα οφέλη είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος για να εμβολιαστείτε”. Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ερεύνησαν τις διαφορές στα ποσοστά των περιπτώσεων έκρηξης της COVID-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν τα εμβόλια Moderna ή Pfizer. Μια σημαντική περίπτωση είναι όταν η ασθένεια αναπτύσσεται σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της.

Η ομάδα ενδιαφέρθηκε επίσης για τυχόν διαφορές μεταξύ των ποσοστών νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν οποιοδήποτε εμβόλιο. Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία υγείας από 89 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεδομένα περιελάμβαναν άτομα με ευρύ φάσμα δημογραφικών χαρακτηριστικών. Η ομάδα εξέτασε δεδομένα που ελήφθησαν μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021, όταν η παραλλαγή Δέλτα της COVID-19 ήταν η κύρια παραλλαγή του ιού. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ως ερευνητική επιστολή στο JAMA.

Χαμηλότερος κίνδυνος με το Moderna

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τον Νοέμβριο του 2021, υπήρξαν 2,8 πρωτοφανείς περιπτώσεις COVID-19 σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα με το εμβόλιο Pfizer ανά 1.000 άτομα. Περιλάμβαναν καινοτόμα κρούσματα εάν τα άτομα δεν είχαν λάβει τον αναμνηστικό εμβολιασμό ή δεν είχαν προηγουμένως καταγραφεί μόλυνση με SARS-CoV-2. Για το εμβόλιο Moderna, ο μηνιαίος αριθμός ήταν σημαντικά χαμηλότερος, σε 1,6 πρωτοφανείς περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα που έλαβαν αυτά τα εμβόλια. Ο κίνδυνος νοσηλείας στις 60 ημέρες μετά τη μόλυνση ήταν επίσης χαμηλότερος για τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο Moderna:

  • 12,7% για το Moderna
  • έναντι 13,3% για το Pfizer

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είδαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των δύο ομάδων εμβολίων. Συγκρίθηκαν οι λήπτες αυτών των δύο εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για τους ασθενείς, τον διαφορετικό χρόνο έγκρισης και τον διαφορετικό χρόνο από τον εμβολιασμό. Η εγγενής διαφορά σε αυτά τα δύο εμβόλια μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την παρατηρούμενη διαφορά τόσο στην πρωτοποριακή λοίμωξη όσο και στη νοσηλεία. Είναι πολύ πιθανόν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι σοβαρών κλινικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με λοιμώξεις από την παραλλαγή Όμικρον, καθώς μελέτες έδειξαν ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν ανοσία των Τ κυττάρων, η οποία μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της Όμικρον.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απειλή θα εξασθενήσει μόλις η Covid καταλήξει σαν τη γρίπη

Το Ισραήλ παρήγγειλε 5 εκατ. εμβόλια Novavax

51 εκατ. εμβόλια Novavax στην Αυστραλία από 21 Φεβρουαρίου

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.