Πολιτική Υγείας

CDC μελέτες: Αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις κατά της παραλλαγής Omicron

CDC μελέτες: Αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις κατά της παραλλαγής Omicron

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Τρεις νέες μελέτες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή (21/1) πρoσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής όμικρον, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έλαβαν αναμνηστικές δόσεις. Είναι οι πρώτες μεγάλες αμερικανικές μελέτες που εξετάζουν την προστασία του εμβολίου κατά της όμικρον, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας. Τα άρθρα απηχούν προηγούμενες έρευνες – συμπεριλαμβανομένων μελετών στη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο – υποδεικνύοντας ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Omicron από προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις αυξάνουν τα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό, και συνεπώς την πιθανότητα αποφυγής συμπτωματικών μολύνσεων.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε τη νοσηλεία και τις επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων σε 10 πολιτείες, από τον Αύγουστο έως αυτόν τον μήνα. Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν καλύτερη μετά από τρεις δόσεις των σκευασμάτων Pfizer ή Moderna για την πρόληψη των επισκέψεων επείγουσας φροντίδας που σχετίζονται με την Covid. Η προστασία μειώθηκε από 94% κατά το κύμα δέλτα σε 82% κατά το κύμα της όμικρον. Η προστασία από δύο μόνο δόσεις ήταν χαμηλότερη, ειδικά αν είχαν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν τον στόχο της πρόληψης όχι μόνο της μόλυνσης αλλά και των σοβαρών ασθενειών. Στο πλαίσιο αυτό, μια τρίτη δόση ήταν τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματική στην πρόληψη των νοσηλειών από τον COVID-19, τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου της Δέλτα όσο και κατά τη διάρκεια της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 και θανάτων σε 25 πολιτείες από τις αρχές Απριλίου έως τα Χριστούγεννα. Τα άτομα που έλαβαν ενισχυτικές δόσεις είχαν την υψηλότερη προστασία έναντι της μόλυνσης από κορωνοϊό, τόσο κατά τη διάρκεια του χρόνου που κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα όσο και σήμερα, που επικρατούσα είναι πλέον η Όμικρον. Τα δύο άρθρα δημοσιεύτηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το Journal of the American Medical Association δημοσίευσε την τρίτη μελέτη, με επικεφαλής επίσης ερευνητές του CDC. Εξέτασε άτομα που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 από τις 10 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου σε περισσότερες από 4.600 δομές διαγνωστικών ελέγχων σε όλες τις Η.Π.Α. Τρεις δόσεις με τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν περίπου 67% αποτελεσματικά έναντι της συμπτωματικής νόσου που σχετίζεται με την παραλλαγή Όμικρον – σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα. «Αυτό δείχνει πραγματικά τη σημασία της λήψης αναμνηστικής δόσης», δήλωσε η Emma Accorsi από τα CDC, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Oi νέες οδηγίες των CDC των ΗΠΑ για μείωση της απομόνωσης πυροδοτούν τις περισσότερες συζητήσεις

Νέα μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός εγκύων κατά της Covid δεν συνδέεται με επιπλοκές τοκετού

Tα CDC ενισχύουν τη σύστασή τους για αναμνηστικές δόσεις για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω εν όψει της παραλλαγής "όμικρον"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων

ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για λοιμώδεις κινδύνους.

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: Ο στιγματισμός πολιτών απειλεί τη δημόσια υγεία

ΕΟΔΥ Ευλογιά των πιθήκων: "Ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας σε σημερινή ενημέρωσή του.

Βόρεια Κορέα: Εκτεταμένη δυσπιστία για το μικρό ποσοστό θανάτου από COVID-19

Βόρεια Κορέα: Κάθε πρωί, η Βόρεια Κορέα δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νέων ασθενών με συμπτώματα πυρετού, αλλά όχι με κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να υπολογίζονται ως COVID-19,

Πλεύρης: 2 σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια από Σεπτέμβρη

Πλεύρης: Η πτωτική πορεία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση για άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας και στα σχολεία, από Σεπτέμβριο επανεξετάζονται τα μέτρα και προωθείται ένα εμβόλιο για όλους.

Οι κάτοικοι στο Πεκίνο αψηφούν τους κανονισμούς της Covid

Πεκίνο κορωνοϊός: Η Κίνα έχει προσκολληθεί σε μια πολιτική μηδενικής COVID-19, η οποία ενεργοποιεί μαζικά lockdown, τεστ ρουτίνας και περιορισμούς μετακίνησης κάθε φορά που εμφανίζονται ομάδες μόλυνσης.

Επίσημο - Τέλος οι μάσκες στα σχολεία από 1η Ιουνίου

Μάσκες σχολεία: Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το CDC δεν παρουσίασε «επιστημονικό σκεπτικό» για ενισχυτικά εμβόλια COVID για παιδιά, λέει ο Δρ. Makary

Και η επιτροπή είπε στην πραγματικότητα, θέλουμε ένα απλό μήνυμα. Ανησυχούμε μήπως έχουμε ένα μπερδεμένο μήνυμα εάν αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν αναμνηστικό και οι ηλικιωμένοι παίρνουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σκεπτικό.

Η Κινεζική επαρχία Χενάν διέταξε τα σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους της να κάνουν τεστ Covid κάθε δύο ημέρες

Οι λιανικές πωλήσεις και η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και περίπου δύο χρόνια τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας τις επιπτώσεις από την πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας.