Επιστημονικά Νέα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Η συγκέντρωση, η ικανότητά μας δηλαδή να εστιάζουμε με προσοχή σε εργασίες ή δραστηριότητες, βασικό κομμάτι της καθημερινής ζωής, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως το κίνητρο, η διέγερση και η εγρήγορση. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι η διατήρηση της εστίασης μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν η εργασία είναι βαρετή ή επαναλαμβανόμενη.

 

Βάλτε στόχους για καλύτερη συγκέντρωση

«Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου. Αυτή περιλαμβάνει τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων σε ό,τι κι εάν κάνουμε» εξηγεί ο Δρ. Μάθιου Κ. Ρόμπισον.

«Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την μέθοδο σε διάφορους τομείς, όπως στην μελέτη ή την εργασία οπουδήποτε η χαμηλή εστίαση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση» μας προτρέπει. Αν και οι άνθρωποι γενικά αποδίδουν καλά σε καταστάσεις που απαιτούν συνεχή προσοχή, συχνά αποσπώνται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κενά στην προσοχή. Οι συνήθεις αντιπερισπασμοί μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τη σκέψη για ένα νέο ρομαντικό ενδιαφέρον μέχρι την αντίδραση σε κορνάρισμα αυτοκινήτου.

Τα περισσότερα κενά προσοχής έχουν μικρές συνέπειες, όπως ότι ξεχάσατε να απαντήσετε σε ένα email στην δουλειά ή ότι ξεχάσατε την λίστα με τα ψώνια σας στο σπίτι. Ωστόσο, άλλα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως οι χαμηλοί χρόνοι αντίδρασης ή ότι ξεχάσατε να σβήσετε το φούρνο.

Bonus μέθοδοι

Ενώ η διατήρηση της συγκέντρωσης μπορεί ορισμένες φορές να μετατραπεί ακόμα και σε πρόκληση, μερικά extra tips που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Πείτε ναι στην γυμναστική

Η αυξημένη συγκέντρωση είναι ένα από τα πολλά οφέλη της τακτικής άσκησης. Σύμφωνα με έρευνα, ένα έτος αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου ή μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μνήμης που συμβαίνει με την ατροφία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την γήρανση.

Εάν είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για γυμναστική, προσπαθήστε να σκεφτείτε απλούς τρόπους για να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα όλη την ημέρα. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Μπορείτε να ξυπνάτε 20 λεπτά νωρίτερα κάθε πρωί για να κάνετε ένα γρήγορο τρέξιμο ή περπάτημα στη γειτονιά σας.
  • Μπορείτε να πάτε για τα ψώνια της εβδομάδας δύο φορές αντί για μία και με τα πόδια αντί για το αυτοκίνητο.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη. Για να αυξήσετε τη συγκέντρωση, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική ζάχαρη και τα λιπαρά τρόφιμα. Αντίθετα, δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως σολομός ή πέστροφα
  • Αυγά (το ασπράδι και τον κρόκο)
  • Βατόμουρα
  • Σπανάκι
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η σωστή αναπνοή κατά την άσκηση;

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Λαιμός: Πώς αποφεύγουμε την πρόωρη γήρανσή του;

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Υπέρηχος Χαμηλής Έντασης: Μη επεμβατκός και αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου

"Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες, τον χρόνιο πόνο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το σημαντικό αναδυόμενο πεδίο της βιοϊατρικής έρευνας και παρέχει ελπίδα για καλύτερες θεραπείες που μπορεί να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου." είπε ο Friedlander.