Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Στρεπτόκοκκος Α: Το εμβόλιο μέσω της ρινικής οδού θα μπορούσε να είναι η νέα γραμμή άμυνας κατά του παθογόνου

Στρεπτόκοκκος Α: Το εμβόλιο μέσω της ρινικής οδού θα μπορούσε να είναι η νέα γραμμή άμυνας κατά του παθογόνου

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί 700 εκατομμύρια ανθρώπινες λοιμώξεις κάθε χρόνο και υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 θάνατοι παγκοσμίως. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο Strep A το οποίο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή σε ανθρώπους στον Καναδά.

Στρεπτόκοκκος Α: Καθώς τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου Α εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα στο Κουίνσλαντ και διεθνώς, ένα νέο ρινικό εμβόλιο θα μπορούσε να παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία από τα θανατηφόρα βακτήρια. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Manisha Pandey, ο καθηγητής Michael Good και η ομάδα τους από το Ινστιτούτο Γλυκομικής του Πανεπιστημίου Griffith ηγούνται της ανάπτυξης ενός εμβολίου Strep A, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές φάσης 1 στον Καναδά και προχωρά γρήγορα σε δοκιμές αποτελεσματικότητας φάσης 2.

Η νέα προκλινική έρευνα της ομάδας δείχνει ότι μια πειραματική προσέγγιση εμβολίου με βάση το λιπόσωμα που ενσωματώνει έναν συντηρημένο επίτοπο της πρωτεΐνης Μ από τον Strep A και ένα ανοσοδιεγερτικό γλυκολιπίδιο (3D(6-acyl) PHAD) που χορηγείται μέσω της ρινικής διόδου, μπορεί να παρέχει μακροχρόνια προστασία του βλεννογόνου έναντι του Strep A. Η δημοσίευση  “Εμβόλιο με γλυκολιπιδο-λιποσωμικό πεπτίδιο παρέχει μακροχρόνια προστασία του βλεννογόνου έναντι του Streptococcus pyogenes μέσω της IL-17, των μακροφάγων και των ουδετερόφιλων” “A Glycolipidated-liposomal peptide vaccine confers long-term mucosal protection against Streptococcus pyogenes via IL-17, macrophages and neutrophils” έχει δημοσιευθεί στο Nature Communications. Η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Victoria Ozberk δήλωσε ότι μελέτες έχουν δείξει πως τα περισσότερα παθογόνα εισέρχονται ή αποικίζουν μέσω των μαλακών ιστών στην ανώτερη αναπνευστική οδό, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την εθνική οδό προς το υπόλοιπο σώμα. “Αυτό έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν υπομονάδες εμβολίων που να στοχεύουν στην ανώτερη αναπνευστική οδό λόγω έλλειψης αδειοδοτημένων ανοσοδιεγερτικών ουσιών κατάλληλων για ανθρώπινη χρήση”, δήλωσε η Δρ Ozberk. “Αποδείξαμε ότι μια στρατηγική λιποσωματικού βλεννογονικού εμβολιασμού μπορεί να προκαλέσει ισχυρή τοπική προστατευτική ανοσία”. Ο αναπληρωτής καθηγητής Pandey δήλωσε ότι η ομάδα διαπίστωσε ότι το PHAD διαδραματίζει ενισχυτικό ρόλο στην πρόκληση διαρκούς χυμικής και κυτταρικής ανοσίας, η οποία ήταν εμφανής για τουλάχιστον ένα έτος μετά τον εμβολιασμό. “Η μακροβιότητα της ανοσολογικής απόκρισης είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα του επιτυχημένου εμβολιασμού και ως εκ τούτου τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικά”, δήλωσε.

Ο καθηγητής Good δήλωσε: “Στο μέλλον, αυτή η πλατφόρμα εμβολίου θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για άλλα παθογόνα του βλεννογόνου”. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο παθογόνο που οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων, από ασθένειες όπως η ήπια φαρυγγίτιδα και η κνίδωση μέχρι διηθητικές ασθένειες όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και η κυτταρίτιδα. Ο καθηγητής Mark von Itzstein AO, διευθυντής του Ινστιτούτου Γλυκομικής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εν λόγω ερευνητικά ευρήματα. “Αυτή η πλατφόρμα παρέχει μια πραγματική ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας νέας κατεύθυνσης για την ανακάλυψη εμβολίων κατά σημαντικών μολυσματικών παθογόνων που προκαλούν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες”, δήλωσε. Η ανοσία στον Strep A χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί και επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Επιπλέον, οι επανειλημμένες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν στις μετα-στρεπτοκοκκικές συνέπειες του ρευματικού πυρετού και της ρευματικής καρδιοπάθειας, για τις οποίες ο αυστραλιανός ιθαγενής πληθυσμός φέρει το υψηλότερο φορτίο ασθενειών παγκοσμίως. Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί 700 εκατομμύρια ανθρώπινες λοιμώξεις κάθε χρόνο και υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 θάνατοι παγκοσμίως. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο Strep A το οποίο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή σε ανθρώπους στον Καναδά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους κατά του στρεπτόκοκκου Α με πιθανή νέα μέθοδο εμβολίου

Τα σάκχαρα στο μΤα σάκχαρα στο μητρικό γάλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των λοιμώξεων και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεωνθα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των λοιμώξεων και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη στο ΠΓΝΛ

Οι στρεπτόκοκκοι μπορούν να κάνουν πανδημία;

Τι να προσέχουν οι γονείς για τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon