Επιστημονικά Νέα

Σκανδιναβική Δίαιτα: Χαμηλή σε πρωτεΐνες προωθεί την υγιεινή διατροφή στα βρέφη

Σκανδιναβική Δίαιτα: Χαμηλή σε πρωτεΐνες προωθεί την υγιεινή διατροφή στα βρέφη

Κοιτάζοντας το μέλλον, «υπάρχουν ακόμη περιορισμένες πληροφορίες στη βιβλιογραφία σχετικά με την ιδανική συνιστώμενη ημερήσια πρωτεΐνη, εκτός από τις αυξημένες ποσότητες που απαιτούνται για πρόωρα βρέφη, πρώιμη βρεφική ηλικία και κατά τις περιόδους θεραπείας», τόνισε ο Haut.

Σκανδιναβική Δίαιτα: Τα βρέφη που εισήχθησαν σε μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες -με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και ρίζες- έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε ηλικία 12 και 18 μηνών, σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια συμβατική διατροφή, σε μια νέα μελέτη. Η «σκανδιναβική διατροφή» έχει δείξει οφέλη για την υγεία σε παιδιά και ενήλικες, αλλά δεν έχει μελετηθεί σε βρέφη, δήλωσε η Ulrica Johansson, MD, του Πανεπιστημίου Umeå (Σουηδία), σε μια παρουσίαση για τη μελέτη στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, Ηπατολογία και Διατροφή.

 

Μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή νωρίς στη ζωή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία, είπε ο Johansson σε συνέντευξή του.

Ο Johansson και οι συνεργάτες του είχαν στόχο να διερευνήσουν την επίδραση μιας σκανδιναβικής δίαιτας σε βρέφη ηλικίας 4-18 μηνών στη δοκιμή OTIS. Όλα τα βρέφη θηλάζονταν ή τρέφονταν με γάλα στην αρχή.

Μέθοδοι και Αποτελέσματα Μελέτης

Συνολικά 250 βρέφη ηλικίας 4-6 μηνών τυχαιοποιήθηκαν ώστε να καταναλώνουν σκανδιναβική ή συμβατική δίαιτα. Τα άτομα της σκανδιναβικής ομάδας έλαβαν έκθεση σε σκανδιναβικά τρόφιμα και γεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών φρούτων, των μούρων, των λαχανικών και των ριζών.

Εκείνα της συμβατικής ομάδας έλαβαν προϊόντα παιδικής τροφής που ακολουθούσαν τις τρέχουσες σουηδικές διατροφικές συστάσεις για βρέφη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη, τους βιοδείκτες και την ανάπτυξη από την έναρξη έως την ηλικία των 18 μηνών. Συγκεκριμένα, η αποδοχή όλων των γεύσεων στη σκανδιναβική διατροφή ήταν υψηλή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ξινή ή πικρή γεύση, όπως το cranberry και το λευκό ραπανάκι, είπε η Johansson στην παρουσίασή της.

Οι αρνήσεις φαγητού ήταν λίγες και δεν διέφεραν μεταξύ των σκανδιναβικών φαγητών.

Σε παρακολούθηση 12 και 18 μηνών, τα βρέφη στη σκανδιναβική ομάδα κατανάλωναν 42%-45% περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με εκείνα της συμβατικής ομάδας (P < .001). Τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο πλάσμα ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα στη σκανδιναβική ομάδα σε σύγκριση με τη συμβατική ομάδα, τόσο στους 12 μήνες όσο και στους 18 μήνες (P < 0,001 και P < 0,003, αντίστοιχα).

Η μέση ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης κυμαινόταν από 17% έως 29% χαμηλότερη στη σκανδιναβική ομάδα σε σύγκριση με τη συμβατική ομάδα, τόσο στους 12 μήνες όσο και στους 18 μήνες.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης σε g/kg σωματικού βάρους ήταν σημαντικά χαμηλότερη στη σκανδιναβική ομάδα και στα δύο χρονικά σημεία.

Η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης επιβεβαιώθηκε με μετρήσεις αζώτου της ουρίας στο αίμα. Η πρόσληψη πρωτεΐνης στη σκανδιναβική ομάδα εξακολουθούσε να είναι εντός του ασφαλούς επιπέδου που συνιστάται για υγιή ανάπτυξη σε μικρά παιδιά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε ο Johansson, και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη μεταξύ των ομάδων.

Η συνολική ενεργειακή πρόσληψη, η κατάσταση σιδήρου και η διάρκεια του θηλασμού παρέμειναν επίσης παρόμοια μεταξύ των ομάδων καθ’ όλη την περίοδο της μελέτης.

Οι γονείς έλαβαν υποστήριξη από ερευνήτριες νοσοκόμες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μηνιαίων επισκέψεων σε κλινική, κάτι που πιστεύει ότι συνέβαλε στην επιτυχία της παρέμβασης, είπε.

Η σκανδιναβική δίαιτα προσφέρει εφικτή ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής

Το βασικό μήνυμα για τους κλινικούς ιατρούς και για τους γονείς μικρών παιδιών είναι ότι «η μειωμένη σε πρωτεΐνες, σκανδιναβική δίαιτα είναι εφικτή και ασφαλής για την ανάπτυξη, τις διατροφικές ανάγκες και την ανάπτυξη των βρεφών κατά τη διάρκεια της περιόδου συμπληρωματικής διατροφής», είπε ο Johansson σε συνέντευξή του. . «Έτσι, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια υγιεινή και περιβαλλοντικά βιώσιμη εναλλακτική διατροφή για τα βρέφη και τους γονείς τους στο μέλλον».

«Τα σκανδιναβικά τρόφιμα είναι εφικτά να χρησιμοποιηθούν όταν εκτίθενται τα βρέφη σε μια ποικιλία γεύσεων, έτσι ώστε οι προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα να μπορούν να καθοριστούν νωρίς στη ζωή.

Τα σκανδιναβικά μούρα και ορισμένα λαχανικά ρίζας είναι προτιμότερα όταν εισάγονται πικρές και ξινές γεύσεις κατά την ευαίσθητη περίοδο», πρόσθεσε. «Απαιτούνται πολυσυστατικές παρεμβάσεις με μακροχρόνια παρακολούθηση για να προωθηθεί ο τομέας της έρευνας για τη διατροφή των παιδιών», τόνισε ο Johansson.

Οι παρεμβάσεις στο σπίτι λείπουν και «χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να γεφυρωθεί το χάσμα στην έρευνα μεταξύ της περιόδου μεταφοράς από την παιδική τροφή στην οικογενειακή τροφή στην ηλικία 1-2 ετών».

Απαιτούνται επίσης μεγάλες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες της σκανδιναβικής διατροφής κατά τη βρεφική και μεταγενέστερη παιδική ηλικία, είπε ο Johansson.

«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σκανδιναβικής διατροφής κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δυναμικής περιόδου της παιδικής ηλικίας χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση μέχρι τη σχολική ηλικία για να δοθούν ενδείξεις για τυχόν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία», και οι ερευνητές σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν τον τρέχοντα πληθυσμό της μελέτης στην ηλικία των 7 ετών.

Τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για καλύτερη διατροφή Προηγούμενη έρευνα τεκμηριώνει ανησυχία για την παιδική παχυσαρκία που σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, λιπών και συνολικών θερμίδων στη βρεφική ηλικία, δήλωσε η Cathy Haut, DNP, CPNP-AC, CPNP-PC, παιδονοσοκόμα στο Rehoboth Beach, Del., σε μια συνέντευξη.

«Η συμπερίληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά συμβάλλει στην παχυσαρκία σε όλα τα παιδιά, επομένως η εστίαση στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι εξαιρετικά σημαντική νωρίς στη ζωή», είπε.

Ένα βασικό εμπόδιο στην ευρεία χρήση μιας δίαιτας σκανδιναβικού τύπου είναι ότι και τα λαχανικά τείνουν να είναι πιο ακριβά από άλλα τρόφιμα και μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλες τις οικογένειες, ειδικά σε οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα, πρόσθεσε ο Haut.

Ωστόσο, για τους κλινικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η τρέχουσα μελέτη ενισχύει την ανάγκη ενθάρρυνσης της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σε όλες τις ηλικίες, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, είπε.

Κοιτάζοντας το μέλλον, «υπάρχουν ακόμη περιορισμένες πληροφορίες στη βιβλιογραφία σχετικά με την ιδανική συνιστώμενη ημερήσια πρωτεΐνη, εκτός από τις αυξημένες ποσότητες που απαιτούνται για πρόωρα βρέφη, πρώιμη βρεφική ηλικία και κατά τις περιόδους θεραπείας», τόνισε ο Haut.

“Ορισμένοι έλεγχοι για αυτήν τη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν αφηρημένα, όπως η παρακολούθηση των τροφών που δόθηκαν στα βρέφη της συμβατικής ομάδας.

Η ερμηνεία των συστάσεων από τους γονείς και τους φροντιστές μπορεί να είναι πολύ μεταβλητή”, σημείωσε.

Επίσης, “τα επίπεδα δραστηριότητας της όψιμης βρεφικής ηλικίας και των νηπίων μπορεί να ποικίλλουν ως προς τη χρήση ενέργειας, ειδικά όταν ξεκινούν το μπουσούλημα, το περπάτημα, το τρέξιμο και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την άσκηση.

Αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι στην περίληψη/μελέτη”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη της Σκανδιναβικής διατροφής;

Ποιες δίαιτες υποδεικνύει ο ΠΟΥ για καλή υγεία

Νέα Σκανδιναβική Διατροφή: τι περιλαμβάνει;

Η Σκανδιναβική διατροφή ανταγωνίζεται την μεσογειακή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».