Επιστημονικά Νέα

Ρύπανση: Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και η βραχυπρόθεσμη έκθεση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση 110 μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να αυξηθεί οπουδήποτε από 5% έως 28% μέσα σε μια εβδομάδα μετά την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανάλογα με τον τύπο του ρύπου που εμπλέκεται.

Τα βασικά ευρήματα από τη μελέτη περιλαμβάνουν:

  • Μεταβλητότητα ανά ρύπο: Διαφορετικοί ρύποι συσχετίστηκαν με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου εγκεφαλικού. Η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου συνδέθηκε με 28% αύξηση του κινδύνου βραχυπρόθεσμου εγκεφαλικού, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα υψηλά επίπεδα όζοντος συσχετίστηκαν με αυξήσεις κατά 26%, 15% και 5%, αντίστοιχα. Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό μετά από έκθεση στο διοξείδιο του θείου παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση, στο 60%.
  • Το μέγεθος των σωματιδίων έχει σημασία: Η μελέτη διερεύνησε την επίδραση διαφορετικών μεγεθών σωματιδίων στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η έκθεση σε PM1 (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης του ενός μικρού) οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 9%, ενώ η έκθεση στα PM2,5 συσχετίστηκε με αύξηση 15% στον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η έκθεση στα PM10, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερα σωματίδια, συνδέθηκε με 14% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού.
  • Σωρευτική επίδραση: Συνολικά, η μεγαλύτερη έκθεση σε διάφορους ρύπους συσχετίστηκε με υψηλότερη αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού. Η μελέτη τονίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στη ρύπανση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο θρόμβωσης (θρόμβωση), θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανωμαλιών του καρδιακού παλμού (αρρυθμίες).

Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμη βάση. Η μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων σε περιόδους υψηλής ρύπανσης και η χρήση μάσκας N95 μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης. Επιπλέον, η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και η χρήση καθαριστών αέρα όταν είναι απαραίτητο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση της συχνότητας του καρκίνου της μήτρας στις νεότερες γυναίκες

Γιατί πρέπει να έχετε ξεχωριστή κρέμα ημέρας και κρέμα νύχτας;

Πώς η βιταμίνη C βοηθάει στην προστασία του δέρματος;

Προστατέψτε το περιβάλλον και τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.