Επιστημονικά Νέα

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Η μελέτη αποκαλύπτει νέο σύνδεσμο

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Η μελέτη αποκαλύπτει νέο σύνδεσμο

Επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας δείχνει πως υπερφορτώνονται οι αρθρώσεις με αυξημένο σωματικό βάρος.

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Shriners Hospital for Children – St. Ο Λούις προτείνει ότι οι βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας δεν οφείλονται στο σωματικό βάρος αλλά μάλλον προέρχονται από κάτι πολύ μικρότερο – βιοχημικά σήματα που απελευθερώνονται από λιποκύτταρα. Η μελέτη επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας και της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, μιας επώδυνης νόσου των αρθρώσεων. Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ. Farshid Guilak, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών του Νοσοκομείου St. Louis Shriners. “Έχουμε δείξει εδώ ότι δεν είναι υπερφόρτωση των αρθρώσεων που είναι υπεύθυνη για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά, πιθανότατα, ένας παράγοντας που εκπέμπεται από τα λιπώδη κύτταρα που καθιστά τον χόνδρο ευαίσθητο σε εκφυλισμό”, δήλωσε ο Guilak, ο οποίος επίσης λειτουργεί ως Mildred B. Simon Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συνεργάτης του Νοσοκομείου St.

Αν και ιστορικά θεωρείται αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται πλέον πιο συχνά στα παιδιά. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε εκτεταμένες αυξήσεις στην παιδική παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τραυματισμούς που συμβαίνουν συνήθως στους εφήβους, όπως τα δάκρυα του συνδέσμου του γόνατος. Στο παρελθόν είχε γίνει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας, επειδή, είπε ο Guilak, απλώς απορρίφθηκε ως υποπροϊόν της υπερφόρτωσης των αρθρώσεων με αυξημένο σωματικό βάρος. Όμως, η νέα μελέτη από ερευνητές στο Νοσοκομείο St. Louis Shriners και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει ότι μόνο η αύξηση βάρους δεν είναι η αιτία.

Μέσα στην έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μοναδικό τύπο ποντικού που δεν έχει λιποκύτταρα πουθενά στο σώμα τους. Ακόμα και όταν τρέφονταν μια ανθυγιεινή, εξαιρετικά πλούσια σε λιπαρά δίαιτα, αυτά τα ποντίκια δεν εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα σε καμία από τις αρθρώσεις τους. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ακόμη και με έναν τραυματισμό στο γόνατο που συνήθως προκαλεί ταχεία εκφυλισμό του χόνδρου, τα ποντίκια χωρίς λίπος προστατεύονταν από την οστεοαρθρίτιδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εμφύτευσαν ένα μικρό κομμάτι λίπους κάτω από το δέρμα αυτών των ποντικών, τόσο μικρό που δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό τους βάρος. Τα ποντίκια έγιναν ευαίσθητα στην οστεοαρθρίτιδα, παρόλο που δεν υπήρχε αύξηση βάρους. Αυτό έδειξε στους ερευνητές ότι το λίπος έξω από την άρθρωση του γόνατος παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του χόνδρου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα Dr. Kelsey Collins, έναν μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο εργαστήριο του Guilak.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι παράγοντες εκτός της άρθρωσης του γόνατος μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του χόνδρου, γεγονός που ανοίγει την πόρτα για ένα ευρύ φάσμα νέων στόχων θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας που μπορούμε να διερευνήσουμε”, δήλωσε ο Collins. «Μόλις εντοπίσουμε τους παράγοντες που εκπέμπονται από τα λιποκύτταρα που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις επιδράσεις στην άρθρωση, ελπίζουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για να τα στοχεύσουμε». Εν τω μεταξύ, ο Guilak, ο οποίος διευθύνει επίσης το Washington University Center for Regenerative Medicine και είναι καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και αναπτυξιακής βιολογίας, δήλωσε ότι μια υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους είναι οι πρώτες γραμμές πρόληψης για την οστεοαρθρίτιδα. “Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές της για μείωση των αρθρώσεων, καθώς και για πολλές από τις άλλες ανθυγιεινές επιπτώσεις της παχυσαρκίας”, δήλωσε ο Collins.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποιητικά σημάδια ένδειξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Νέα μελέτη: Πόσο το ισχυρό ανοσοποιητικό σε ασθενείς με covid-19 μπορεί να είναι θανατηφόρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .