Επιστημονικά Νέα

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Η μελέτη αποκαλύπτει νέο σύνδεσμο

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Η μελέτη αποκαλύπτει νέο σύνδεσμο

Επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας δείχνει πως υπερφορτώνονται οι αρθρώσεις με αυξημένο σωματικό βάρος.

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Shriners Hospital for Children – St. Ο Λούις προτείνει ότι οι βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας δεν οφείλονται στο σωματικό βάρος αλλά μάλλον προέρχονται από κάτι πολύ μικρότερο – βιοχημικά σήματα που απελευθερώνονται από λιποκύτταρα. Η μελέτη επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας και της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, μιας επώδυνης νόσου των αρθρώσεων. Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ. Farshid Guilak, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών του Νοσοκομείου St. Louis Shriners. “Έχουμε δείξει εδώ ότι δεν είναι υπερφόρτωση των αρθρώσεων που είναι υπεύθυνη για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά, πιθανότατα, ένας παράγοντας που εκπέμπεται από τα λιπώδη κύτταρα που καθιστά τον χόνδρο ευαίσθητο σε εκφυλισμό”, δήλωσε ο Guilak, ο οποίος επίσης λειτουργεί ως Mildred B. Simon Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συνεργάτης του Νοσοκομείου St.

Αν και ιστορικά θεωρείται αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται πλέον πιο συχνά στα παιδιά. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε εκτεταμένες αυξήσεις στην παιδική παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τραυματισμούς που συμβαίνουν συνήθως στους εφήβους, όπως τα δάκρυα του συνδέσμου του γόνατος. Στο παρελθόν είχε γίνει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας, επειδή, είπε ο Guilak, απλώς απορρίφθηκε ως υποπροϊόν της υπερφόρτωσης των αρθρώσεων με αυξημένο σωματικό βάρος. Όμως, η νέα μελέτη από ερευνητές στο Νοσοκομείο St. Louis Shriners και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει ότι μόνο η αύξηση βάρους δεν είναι η αιτία.

Μέσα στην έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μοναδικό τύπο ποντικού που δεν έχει λιποκύτταρα πουθενά στο σώμα τους. Ακόμα και όταν τρέφονταν μια ανθυγιεινή, εξαιρετικά πλούσια σε λιπαρά δίαιτα, αυτά τα ποντίκια δεν εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα σε καμία από τις αρθρώσεις τους. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ακόμη και με έναν τραυματισμό στο γόνατο που συνήθως προκαλεί ταχεία εκφυλισμό του χόνδρου, τα ποντίκια χωρίς λίπος προστατεύονταν από την οστεοαρθρίτιδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εμφύτευσαν ένα μικρό κομμάτι λίπους κάτω από το δέρμα αυτών των ποντικών, τόσο μικρό που δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό τους βάρος. Τα ποντίκια έγιναν ευαίσθητα στην οστεοαρθρίτιδα, παρόλο που δεν υπήρχε αύξηση βάρους. Αυτό έδειξε στους ερευνητές ότι το λίπος έξω από την άρθρωση του γόνατος παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του χόνδρου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα Dr. Kelsey Collins, έναν μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο εργαστήριο του Guilak.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι παράγοντες εκτός της άρθρωσης του γόνατος μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του χόνδρου, γεγονός που ανοίγει την πόρτα για ένα ευρύ φάσμα νέων στόχων θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας που μπορούμε να διερευνήσουμε”, δήλωσε ο Collins. «Μόλις εντοπίσουμε τους παράγοντες που εκπέμπονται από τα λιποκύτταρα που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις επιδράσεις στην άρθρωση, ελπίζουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για να τα στοχεύσουμε». Εν τω μεταξύ, ο Guilak, ο οποίος διευθύνει επίσης το Washington University Center for Regenerative Medicine και είναι καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και αναπτυξιακής βιολογίας, δήλωσε ότι μια υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους είναι οι πρώτες γραμμές πρόληψης για την οστεοαρθρίτιδα. “Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές της για μείωση των αρθρώσεων, καθώς και για πολλές από τις άλλες ανθυγιεινές επιπτώσεις της παχυσαρκίας”, δήλωσε ο Collins.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Νέα μελέτη: Πόσο το ισχυρό ανοσοποιητικό σε ασθενείς με covid-19 μπορεί να είναι θανατηφόρο

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Η μετάβαση της ώρας του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι αλλαγής συμπεριφοράς.

Επιστήμονες εντοπίζουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).

Πώς μια αγκαλιά πριν το γεύμα βοηθάει στην απώλεια βάρους

Για την παραγωγή ωκυτοκίνης βοηθούν ιδιαίτερα οι σεξουαλικές επαφές ή ο αυνανισμός. Τα χάδια είναι εξίσου αποτελεσματικά. Είναι εντυπωσιακό το πώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται με τρομερή ταχύτητα – σαν να πατιέται κάποιο κουμπί! - φέρνοντας άμεσα τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.