Επιστημονικά Νέα

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Η μελέτη αποκαλύπτει νέο σύνδεσμο

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Η μελέτη αποκαλύπτει νέο σύνδεσμο

Επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας δείχνει πως υπερφορτώνονται οι αρθρώσεις με αυξημένο σωματικό βάρος.

Αρθρίτιδα παχυσαρκία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Shriners Hospital for Children – St. Ο Λούις προτείνει ότι οι βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας δεν οφείλονται στο σωματικό βάρος αλλά μάλλον προέρχονται από κάτι πολύ μικρότερο – βιοχημικά σήματα που απελευθερώνονται από λιποκύτταρα. Η μελέτη επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας και της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, μιας επώδυνης νόσου των αρθρώσεων. Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ. Farshid Guilak, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών του Νοσοκομείου St. Louis Shriners. “Έχουμε δείξει εδώ ότι δεν είναι υπερφόρτωση των αρθρώσεων που είναι υπεύθυνη για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά, πιθανότατα, ένας παράγοντας που εκπέμπεται από τα λιπώδη κύτταρα που καθιστά τον χόνδρο ευαίσθητο σε εκφυλισμό”, δήλωσε ο Guilak, ο οποίος επίσης λειτουργεί ως Mildred B. Simon Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συνεργάτης του Νοσοκομείου St.

Αν και ιστορικά θεωρείται αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται πλέον πιο συχνά στα παιδιά. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε εκτεταμένες αυξήσεις στην παιδική παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τραυματισμούς που συμβαίνουν συνήθως στους εφήβους, όπως τα δάκρυα του συνδέσμου του γόνατος. Στο παρελθόν είχε γίνει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας, επειδή, είπε ο Guilak, απλώς απορρίφθηκε ως υποπροϊόν της υπερφόρτωσης των αρθρώσεων με αυξημένο σωματικό βάρος. Όμως, η νέα μελέτη από ερευνητές στο Νοσοκομείο St. Louis Shriners και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει ότι μόνο η αύξηση βάρους δεν είναι η αιτία.

Μέσα στην έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μοναδικό τύπο ποντικού που δεν έχει λιποκύτταρα πουθενά στο σώμα τους. Ακόμα και όταν τρέφονταν μια ανθυγιεινή, εξαιρετικά πλούσια σε λιπαρά δίαιτα, αυτά τα ποντίκια δεν εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα σε καμία από τις αρθρώσεις τους. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ακόμη και με έναν τραυματισμό στο γόνατο που συνήθως προκαλεί ταχεία εκφυλισμό του χόνδρου, τα ποντίκια χωρίς λίπος προστατεύονταν από την οστεοαρθρίτιδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εμφύτευσαν ένα μικρό κομμάτι λίπους κάτω από το δέρμα αυτών των ποντικών, τόσο μικρό που δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό τους βάρος. Τα ποντίκια έγιναν ευαίσθητα στην οστεοαρθρίτιδα, παρόλο που δεν υπήρχε αύξηση βάρους. Αυτό έδειξε στους ερευνητές ότι το λίπος έξω από την άρθρωση του γόνατος παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του χόνδρου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής συγγραφέα Dr. Kelsey Collins, έναν μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο εργαστήριο του Guilak.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι παράγοντες εκτός της άρθρωσης του γόνατος μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του χόνδρου, γεγονός που ανοίγει την πόρτα για ένα ευρύ φάσμα νέων στόχων θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας που μπορούμε να διερευνήσουμε”, δήλωσε ο Collins. «Μόλις εντοπίσουμε τους παράγοντες που εκπέμπονται από τα λιποκύτταρα που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις επιδράσεις στην άρθρωση, ελπίζουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για να τα στοχεύσουμε». Εν τω μεταξύ, ο Guilak, ο οποίος διευθύνει επίσης το Washington University Center for Regenerative Medicine και είναι καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και αναπτυξιακής βιολογίας, δήλωσε ότι μια υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους είναι οι πρώτες γραμμές πρόληψης για την οστεοαρθρίτιδα. “Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές της για μείωση των αρθρώσεων, καθώς και για πολλές από τις άλλες ανθυγιεινές επιπτώσεις της παχυσαρκίας”, δήλωσε ο Collins.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποιητικά σημάδια ένδειξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Νέα μελέτη: Πόσο το ισχυρό ανοσοποιητικό σε ασθενείς με covid-19 μπορεί να είναι θανατηφόρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.