Επιστημονικά Νέα

Πυγμαχία: Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.

Αφού οι επαγγελματίες πυγμάχοι και οι πολεμικοί καλλιτέχνες σταματήσουν να αγωνίζονται ενεργά, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου μπορεί να σταθεροποιηθούν και τα επίπεδα φωτός των νευροινιδίων του αίματος (NfL) μπορεί να μειωθούν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 14 Σεπτεμβρίου στο Neurology.

Εγκέφαλος και γνωστική λειτουργία

Ο Xiaowei Zhuang, από την κλινική του Κλίβελαντ στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις διαχρονικές αλλαγές στη γνωστική λειτουργία και τις δομές του εγκεφάλου μεταξύ 45 ανδρών μαχητών που πέρασαν σε κατάσταση ανενεργού μάχης χωρίς περαιτέρω έκθεση σε επαναλαμβανόμενες κρούσεις στο κεφάλι (RHI) και 45 μαχητές που απομένουν ενεργό με συνεχή έκθεση σε RHI. Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά διαφορετικές διαμήκεις τροχιές μεταξύ μεταβατικών και ενεργών μαχητών σε σχέση με τη λεκτική μνήμη (P[false discovery rate, FDR] = 4,73E-04), την ψυχοκινητική ταχύτητα (PFDR = 4,73E-04), την ταχύτητα επεξεργασίας (PFDR = 3,90 E-02) και επίπεδα NfL.

Με την πάροδο του χρόνου, οι μαχητές σε μετάβαση εμφάνισαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μειωμένα επίπεδα NfL, ενώ οι ενεργοί μαχητές εμφάνισαν πτώση στη γνωστική απόδοση και σταθερά επίπεδα NfL. Πενήντα τέσσερις από τις 68 περιοχές του φλοιού που εξετάστηκαν έδειξαν μια σταθερά μεταβαλλόμενη τροχιά, με τα μέτρα πάχους να σταθεροποιούνται σε επίπεδο ομάδας για μαχητές που έχουν υποστεί μετάβαση και να μειώνονται διακριτικά με την πάροδο του χρόνου για τους ενεργούς μαχητές.

«Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τον εντοπισμό πιθανών προγνωστικών παραγόντων ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων νευρολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με RHI», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο άνθρωπος σήμερα παράγει περισσότερους εγκεφαλικούς νευρώνες από τους Νεάντερταλ

Οι νεότερες εξελίξεις της νευροχειρουργικής εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα στεροειδή μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, σχεδόν 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άπνοια ύπνου και περίπου το 80% αυτών των περιπτώσεων είναι αδιάγνωστες.

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνονται να επιβάλουν τον έλεγχο του Alzheimer για ασθενείς σε κίνδυνο με γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης και να παρέχουν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

Η μελέτη φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει θετικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια

Η νόσος Αλτσχάιμερ "είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια και η παθολογία που σχετίζεται με το αμυλοειδές είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας", είπε. "Ως εκ τούτου, η στόχευση ενός μόνο στόχου δεν είναι πιθανό να παράγει μεγάλα μεγέθη αποτελέσματος".