Επιστημονικά Νέα

Ψυχοτρόπες Ουσίες: Τα νέα τεστ για τα ναρκωτικά σχεδιασμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές

Ψυχοτρόπες Ουσίες: Τα νέα τεστ για τα ναρκωτικά σχεδιασμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές

Αυτές οι νέες δοκιμές θα δώσουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις τελωνειακές υπηρεσίες ένα ακόμη εργαλείο στον αγώνα τους κατά της παράνομης εισαγωγής ναρκωτικών. Θα μπορούσαν, επίσης, να σώσουν ζωές, βοηθώντας τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς, καθώς και τις υπηρεσίες εξέτασης χαπιών, να εντοπίζουν τα ναρκωτικά που προκαλούν βλάβη και να προειδοποιούν τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους.

Ψυχοτρόπες Ουσίες: Με τον κατακλυσμό των σχεδιασμών ναρκωτικών που κυκλοφορούν στους δρόμους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS) αγωνίζονται να αναπτύξουν νέες μεθόδους δοκιμής ναρκωτικών που θα μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια αυτά τα ναρκωτικά, μαζί με καλύτερες δοκιμές για τα παραδοσιακά ναρκωτικά. “Ο αριθμός των Αυστραλών που νοσηλεύονται ή πεθαίνουν από τυχαίες υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών συνεχίζει να αυξάνεται και η θεραπεία μπορεί να είναι περίπλοκη επειδή δεν είναι πάντα γνωστό ποιες ουσίες έχουν ληφθεί”, δήλωσε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του UTS Shanlin Fu. “Υπάρχει πλημμύρα από τις νέες ουσίες που φτάνουν στις ακτές μας, επειδή η βιομηχανία παράνομων ναρκωτικών προσπαθεί πάντα να παραμένει ένα βήμα μπροστά και να παρακάμπτει τους νόμους περί ναρκωτικών, οπότε η ανάγκη για αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου ναρκωτικών έχει γίνει όλο και πιο επείγουσα”, είπε.

Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) είναι παράνομες χημικές ενώσεις που παρασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν ως στόχο να παράγουν αποτελέσματα παρόμοια με τα κοινά ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, οι αμφεταμίνες, το LSD και η ηρωίνη. Κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως δισκία, σκόνες, υγρά και σε χαρτί στυπόχαρτο. Αυτά τα ναρκωτικά, ιδίως τα συνθετικά οπιοειδή, μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερα και πιο θανατηφόρα από τα αντίστοιχα παραδοσιακά. Συχνά, αναμειγνύονται με άλλα ναρκωτικά, οπότε οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι παίρνουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από υπερβολική δόση. “Συνήθως, η ταυτοποίηση ουσιών χρειάζεται ένα πρότυπο αναφοράς, ώστε να γνωρίζουμε τη χημική δομή. Ωστόσο, για τα νεοεμφανιζόμενα ΝPS δεν υπάρχει κανένα πρότυπο αναφοράς και καμία βάση δεδομένων φασματοσκοπικής βιβλιοθήκης. Μέχρι να αναπτύξουμε αυτά τα τεστ, συχνά γλιστρούσαν μέσα από τα δίχτυα των διωκτικών αρχών”, δήλωσε ο καθηγητής Fu. Οι ερευνητές του Κέντρου Εγκληματολογικών Επιστημών του UTS κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τρεις νέες ταχείες δοκιμές NPS: μία για τις καθινόνες, οι οποίες είναι διεγερτικά γνωστά και ως “άλατα μπάνιου”- μία για τα NBOMes, τα οποία είναι ισχυρά παραισθησιογόνα παρόμοια με το LSD- και μία δοκιμή για τα ανάλογα της φαιντανύλης, τα οποία είναι συνθετικά οπιοειδή. Έχουν, επίσης, αναπτύξει ένα τεστ για παράγωγα πιπεραζίνης, μαζί με μια νέα έκδοση του τεστ Scott, το οποίο είναι το τρέχον γρήγορο τεστ για την κοκαΐνη, που βρίσκεται στα σκαριά. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μιας εύχρηστης ταχείας εξέτασης για όλα-σε-ένα NPS. Η εγκληματολόγος επιστήμονας του Πανεπιστημίου UTS Dr. Morgan Alonzo συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρεία ESATest GmbH για την ανάπτυξη του πρώτου τεστ για συνθετικές καθινόνες, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Ταμείου Συνδέσεων Global Connections Fund, στο πλαίσιο του διδακτορικού της. Το τεστ λειτουργεί αλλάζοντας χρώμα όταν ανιχνεύει μια συγκεκριμένη κατηγορία ναρκωτικών και έχει διατεθεί στο εμπόριο από την ισπανική εταιρεία ESATest. “Οι συνθετικές καθινόνες είναι μια μεγάλη κατηγορία νέων ψυχοδραστικών ουσιών με δομή που μοιάζει πολύ με τις αμφεταμίνες -διαφέρει μόνο ένα άτομο οξυγόνου- αλλά αυτό κάνει όλη τη διαφορά όσον αφορά την ανίχνευση”, δήλωσε η Δρ Αλόνζο. “Το τεστ μας ήταν σε θέση να δώσει μια γρήγορη ένδειξη, μέσα σε ένα ή δύο λεπτά, ότι είχατε παρουσία καθινόνης σε ένα δείγμα. Επειδή το τεστ ήταν αρκετά επιτυχημένο, προχωρήσαμε στη συνέχεια στην εξέταση άλλων συνθετικών ναρκωτικών που θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε με τη χρήση έγχρωμων τεστ”, δήλωσε.

Η ομάδα εργάζεται επίσης σε καλύτερες φασματομετρικές αναλύσεις μάζας υψηλής ανάλυσης των νέων ψυχοδραστικών ουσιών, για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της ταυτοποίησης. Αυτή η μέθοδος ανάλυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των νέων ψυχοτρόπων ουσιών NPS σε κατασχέσεις ναρκωτικών και σε άλλες πηγές, όπως τα λύματα, για τον εντοπισμό τάσεων χρήσης στην κοινότητα. Αυτές οι νέες δοκιμές θα δώσουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις τελωνειακές υπηρεσίες ένα ακόμη εργαλείο στον αγώνα τους κατά της παράνομης εισαγωγής ναρκωτικών. Θα μπορούσαν, επίσης, να σώσουν ζωές, βοηθώντας τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς, καθώς και τις υπηρεσίες εξέτασης χαπιών, να εντοπίζουν τα ναρκωτικά που προκαλούν βλάβη και να προειδοποιούν τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινά η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Αυτό είναι το σχέδιο του Υπ.Υγ. για ναρκωτικά

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Μπορούν οι λεμφαδένες να ενισχύσουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας του καρκίνου;

Καρκίνος: Το να επιτραπεί στη θεραπεία να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση των λεμφαδένων επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία.

Πώς οι καρδιές μας διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια πιο μηχανιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινές χρονικές στρεβλώσεις προκύπτουν από φασικές διαφοροποιήσεις εντός κάθε καρδιακού παλμού. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο χρονισμός σε διάφορες εργασίες υψηλής εξειδίκευσης που εκτελούν οι άνθρωποι (π.χ. οδήγηση, παίξιμο ενός οργάνου ή ορισμένα αθλήματα) και της εμπλοκής της αντίληψης του χρόνου σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.