Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ψυχοτρόπες Ουσίες: Τα νέα τεστ για τα ναρκωτικά σχεδιασμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές

Ψυχοτρόπες Ουσίες: Τα νέα τεστ για τα ναρκωτικά σχεδιασμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές

Αυτές οι νέες δοκιμές θα δώσουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις τελωνειακές υπηρεσίες ένα ακόμη εργαλείο στον αγώνα τους κατά της παράνομης εισαγωγής ναρκωτικών. Θα μπορούσαν, επίσης, να σώσουν ζωές, βοηθώντας τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς, καθώς και τις υπηρεσίες εξέτασης χαπιών, να εντοπίζουν τα ναρκωτικά που προκαλούν βλάβη και να προειδοποιούν τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους.

Ψυχοτρόπες Ουσίες: Με τον κατακλυσμό των σχεδιασμών ναρκωτικών που κυκλοφορούν στους δρόμους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS) αγωνίζονται να αναπτύξουν νέες μεθόδους δοκιμής ναρκωτικών που θα μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια αυτά τα ναρκωτικά, μαζί με καλύτερες δοκιμές για τα παραδοσιακά ναρκωτικά. “Ο αριθμός των Αυστραλών που νοσηλεύονται ή πεθαίνουν από τυχαίες υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών συνεχίζει να αυξάνεται και η θεραπεία μπορεί να είναι περίπλοκη επειδή δεν είναι πάντα γνωστό ποιες ουσίες έχουν ληφθεί”, δήλωσε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του UTS Shanlin Fu. “Υπάρχει πλημμύρα από τις νέες ουσίες που φτάνουν στις ακτές μας, επειδή η βιομηχανία παράνομων ναρκωτικών προσπαθεί πάντα να παραμένει ένα βήμα μπροστά και να παρακάμπτει τους νόμους περί ναρκωτικών, οπότε η ανάγκη για αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου ναρκωτικών έχει γίνει όλο και πιο επείγουσα”, είπε.

Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) είναι παράνομες χημικές ενώσεις που παρασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν ως στόχο να παράγουν αποτελέσματα παρόμοια με τα κοινά ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, οι αμφεταμίνες, το LSD και η ηρωίνη. Κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως δισκία, σκόνες, υγρά και σε χαρτί στυπόχαρτο. Αυτά τα ναρκωτικά, ιδίως τα συνθετικά οπιοειδή, μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερα και πιο θανατηφόρα από τα αντίστοιχα παραδοσιακά. Συχνά, αναμειγνύονται με άλλα ναρκωτικά, οπότε οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι παίρνουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από υπερβολική δόση. “Συνήθως, η ταυτοποίηση ουσιών χρειάζεται ένα πρότυπο αναφοράς, ώστε να γνωρίζουμε τη χημική δομή. Ωστόσο, για τα νεοεμφανιζόμενα ΝPS δεν υπάρχει κανένα πρότυπο αναφοράς και καμία βάση δεδομένων φασματοσκοπικής βιβλιοθήκης. Μέχρι να αναπτύξουμε αυτά τα τεστ, συχνά γλιστρούσαν μέσα από τα δίχτυα των διωκτικών αρχών”, δήλωσε ο καθηγητής Fu. Οι ερευνητές του Κέντρου Εγκληματολογικών Επιστημών του UTS κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τρεις νέες ταχείες δοκιμές NPS: μία για τις καθινόνες, οι οποίες είναι διεγερτικά γνωστά και ως “άλατα μπάνιου”- μία για τα NBOMes, τα οποία είναι ισχυρά παραισθησιογόνα παρόμοια με το LSD- και μία δοκιμή για τα ανάλογα της φαιντανύλης, τα οποία είναι συνθετικά οπιοειδή. Έχουν, επίσης, αναπτύξει ένα τεστ για παράγωγα πιπεραζίνης, μαζί με μια νέα έκδοση του τεστ Scott, το οποίο είναι το τρέχον γρήγορο τεστ για την κοκαΐνη, που βρίσκεται στα σκαριά. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μιας εύχρηστης ταχείας εξέτασης για όλα-σε-ένα NPS. Η εγκληματολόγος επιστήμονας του Πανεπιστημίου UTS Dr. Morgan Alonzo συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρεία ESATest GmbH για την ανάπτυξη του πρώτου τεστ για συνθετικές καθινόνες, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Ταμείου Συνδέσεων Global Connections Fund, στο πλαίσιο του διδακτορικού της. Το τεστ λειτουργεί αλλάζοντας χρώμα όταν ανιχνεύει μια συγκεκριμένη κατηγορία ναρκωτικών και έχει διατεθεί στο εμπόριο από την ισπανική εταιρεία ESATest. “Οι συνθετικές καθινόνες είναι μια μεγάλη κατηγορία νέων ψυχοδραστικών ουσιών με δομή που μοιάζει πολύ με τις αμφεταμίνες -διαφέρει μόνο ένα άτομο οξυγόνου- αλλά αυτό κάνει όλη τη διαφορά όσον αφορά την ανίχνευση”, δήλωσε η Δρ Αλόνζο. “Το τεστ μας ήταν σε θέση να δώσει μια γρήγορη ένδειξη, μέσα σε ένα ή δύο λεπτά, ότι είχατε παρουσία καθινόνης σε ένα δείγμα. Επειδή το τεστ ήταν αρκετά επιτυχημένο, προχωρήσαμε στη συνέχεια στην εξέταση άλλων συνθετικών ναρκωτικών που θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε με τη χρήση έγχρωμων τεστ”, δήλωσε.

Η ομάδα εργάζεται επίσης σε καλύτερες φασματομετρικές αναλύσεις μάζας υψηλής ανάλυσης των νέων ψυχοδραστικών ουσιών, για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της ταυτοποίησης. Αυτή η μέθοδος ανάλυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των νέων ψυχοτρόπων ουσιών NPS σε κατασχέσεις ναρκωτικών και σε άλλες πηγές, όπως τα λύματα, για τον εντοπισμό τάσεων χρήσης στην κοινότητα. Αυτές οι νέες δοκιμές θα δώσουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις τελωνειακές υπηρεσίες ένα ακόμη εργαλείο στον αγώνα τους κατά της παράνομης εισαγωγής ναρκωτικών. Θα μπορούσαν, επίσης, να σώσουν ζωές, βοηθώντας τους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς, καθώς και τις υπηρεσίες εξέτασης χαπιών, να εντοπίζουν τα ναρκωτικά που προκαλούν βλάβη και να προειδοποιούν τους χρήστες για τους πιθανούς κινδύνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινά η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Αυτό είναι το σχέδιο του Υπ.Υγ. για ναρκωτικά

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Η μακροζωία πρέπει να επικεντρώνεται στην καλή υγεία και όχι μόνο στη διάρκεια ζωής

Η επιστήμη της μακροζωίας γίνεται γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου στον οποίο ζούμε, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων παγκοσμίως. Ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην εναρκτήρια Εβδομάδα Υγείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπου το The National μίλησε με την πριγκίπισσα Δρ Haya […]

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Η πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1, προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικός, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Close Icon