Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ψωρίαση: Μελέτη δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Μελέτη δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Τα πρώιμα αποτελέσματα μιας διεθνούς μελέτης που εξέταζε τον κίνδυνο αρθρίτιδας για άτομα με ψωρίαση έδειξαν υψηλή επιβάρυνση των συμπτωμάτων των αρθρώσεων σε 712 ασθενείς—25% του συνόλου που μελετήθηκε μέχρι στιγμής. Η μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, στο University College του Δουβλίνου και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχει στρατολογήσει σχεδόν 3.000 ασθενείς μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, η ομάδα εξακολουθεί να ψάχνει για 2.000 ακόμη ασθενείς με ψωρίαση, μια πάθηση που προκαλεί λεπιοειδείς κηλίδες στο δέρμα που καλύπτονται με λευκά λέπια που επηρεάζουν περίπου το 3% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες. Η καθηγήτρια Laura Cotes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ηγείται του έργου.

Είπε, «προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς με ψωρίαση είναι πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα στις αρθρώσεις. «Αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τρόπους για να αποτρέψουμε τα άτομα με ψωρίαση να αναπτύξουν αρθρίτιδα, προσφέροντας πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες ή παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση ή η διαχείριση του στρες». Ονομάζεται HIPPOCRATES Prospective Observational Study (HPOS), η διαδικτυακή μελέτη παρακολουθεί άτομα με ψωρίαση για μια περίοδο τριών ετών για να δει ποιος αναπτύσσει PsA.

Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ερωτηματολόγια μέσω διαδικτύου και στέλνουν μικρά δείγματα αίματος με δαχτυλίδια μέσω προπληρωμένης ταχυδρομικής αποστολής. Μετά την έναρξη της μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2023, η μελέτη άνοιξε για προσλήψεις στην Ιρλανδία τον Αύγουστο του 2023, ακολουθούμενη από την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024 και την Πορτογαλία τον Απρίλιο του 2024. Η ομάδα μελέτης στην Οξφόρδη εργάζεται για να ανοίξει το HPOS σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες με απώτερο στόχο να προσλάβει 25.000 άτομα με ψωρίαση.

Ο καθηγητής Cotes πρόσθεσε: «Αυτή την εβδομάδα, στις 19 και 20 Ιουνίου, ερευνητές από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν στο Μάντσεστερ για να συζητήσουν την πρόοδο της μελέτης μέχρι στιγμής. «Μέχρι σήμερα, έχουμε βασικά δεδομένα για συνολικά 2.841 ασθενείς, εκ των οποίων 1.761 είναι από την Ιρλανδία και 1.067 από το Ηνωμένο Βασίλειο». Η καθηγήτρια Ann Barton από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ θα είναι επικεφαλής στην ανάλυση των γενετικών δειγμάτων που συλλέχθηκαν στη μελέτη.

Είπε, “Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με ψωρίαση θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας, θα μπορούσε να σημαίνει ότι στο μέλλον, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν προληπτική θεραπεία. “Το Μάντσεστερ ηγείται της εργασίας για τον εντοπισμό γενετικών αλλαγών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των ασθενών με ψωρίαση που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η μελέτη HPOS θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δείγματα από ασθενείς με ψωρίαση για να βοηθήσουμε στην προώθηση αυτής της εργασίας. ”

Ο Russ Cowper, ο οποίος ζει στο Μάντσεστερ και έχει ζήσει με PsA για πολλά χρόνια, είπε: «Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι τόσο δύσκολο να διαγνωστεί που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική σύγχυση στους ασθενείς, γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούν να το εξηγήσουν. “Οι γιατροί δεν είναι πάντα αρκετά ικανοί για να εντοπίσουν τα συμπτώματα και μπορεί να εκδηλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η λήψη μιας διάγνωσης είναι από πολλές απόψεις ανακούφιση, οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να σχεδιάσουν για το μέλλον γνωρίζοντας ότι όντως έχουν μια συνεχιζόμενη πάθηση.

“Το PsA μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Σε εμένα είναι επίσης αρκετά τυχαίο. Μπορεί να είμαι αρκετά καλά για μέρες και μετά ξαφνικά δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι και με πιάνουν επώδυνες αρθρώσεις. «Οι μόνες αρθρώσεις που δεν έχουν προσβληθεί είναι οι αγκώνες μου, παντού αλλού έχω πάθει εξάρσεις, ακόμα και στο σαγόνι μου. «Είναι μια άθλια κατάσταση και είναι πολύ κουραστική, ο πόνος μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ύπνου και αν επηρεαστούν τα χέρια, τότε είναι δύσκολο να κάνεις καθημερινές εργασίες. Εάν είναι πολύ κακό, η εφαρμογή κρέμες για τη θεραπεία του δέρματος γίνεται δύσκολη και κινδυνεύεις έξαρση της ψωρίασης».

Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που ονομάζεται The HIPPOCRATES project που διερευνά την ψωριασική αρθρίτιδα σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια μεγάλη κοινοπραξία με περισσότερες από 25 ερευνητικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, με επικεφαλής τον καθηγητή Oliver FitzGerald στο Δουβλίνο, η οποία στοχεύει να απαντήσει σε τέσσερα βασικά ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με τη διάγνωση, την πρόβλεψη, την ανταπόκριση στις θεραπείες και την πρόγνωση για το ποιος θα υποστεί βλάβη στις αρθρώσεις.

Ο καθηγητής FitzGerald, Σύμβουλος Ρευματολόγος στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου είπε: “Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση έχουν εμπλακεί σε κάθε πτυχή του HPOS, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της μελέτης, της προώθησης, της αυτοστρατολόγησης και της συναίνεσης. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πιθανότατα θα εντοπίσουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εξέλιξη της ψωρίασης του δέρματος σε ψωριασική αρθρίτιδα αναμένουμε ισχυρή συμμετοχή του κοινού, ανοίγοντας το δρόμο για εξέταση θεραπειών για την πρόληψη της ανάπτυξης ψωριασικής αρθρίτιδας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική απόδοση;

Πώς αυξάνει το ρίσκο ψωρίασης η χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες;

Τι είναι το Prurigo Nodularis; Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ύπνου 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το κρύο νερό να είναι η λύση για γρήγορη ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Ημικρανίες ανακούφιση: Οι ημικρανίες μπορεί να είναι έντονα εξουθενωτικές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση. Μια αντισυμβατική μέθοδος που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη

Μπορεί το συμπλήρωμα ψευδαργύρου να μας προφυλάξει από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εγκεφαλικό ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος,

Αναλύοντας τη σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του καρκίνου των ωοθηκών

Ενδομητρίωση καρκίνος: Η έρευνα έχει δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, αν και αυτός ο κίνδυνος γενικά θεωρείται μέτριος

5 Συχνές παρανοήσεις και οι αληθινές εξηγήσεις για την υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικό ταξίδι, που συχνά περιβάλλεται από μύθους και παρανοήσεις. Η κατανόηση της αλήθειας πίσω από αυτούς τους μύθους

Close Icon