Επιστημονικά Νέα

Προβιοτικά: Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση εξαλείφουν την κακοσμία του στόματος

Προβιοτικά: Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση εξαλείφουν την κακοσμία του στόματος

Προβιοτικά: Το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι και η σούπα miso, μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη της επίμονης κακοσμίας του στόματος (χαλίτωση).

Τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι και η σούπα miso, μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη της αμηχανίας της επίμονης κακοσμίας του στόματος (χαλίτωση), διαπιστώνει μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open.

Οι Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius, Weissella cibaria, που λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων σε αυτή τη μελέτη, μπορεί να βοηθήσουν στη φρεσκάρισμα της αναπνοής, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα καλής ποιότητας, λένε οι ερευνητές. Οι πτητικές θειικές ενώσεις είναι η κύρια αιτία της επίμονης κακοσμίας του στόματος. Αυτές οι ενώσεις παράγονται από βακτήρια του στόματος ως αποτέλεσμα της ανάμειξης βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφών που σχετίζονται με την κακή ουλική και οδοντική υγιεινή.

Τρόποι καταπολέμησης της κακοσμίας του στόματος

Οι επιλογές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνουν στοματικές πλύσεις, τσίχλες, απολέπιση των δοντιών και ξύσιμο της γλώσσας. Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια μπορεί να προσφέρουν μια απλούστερη εναλλακτική λύση. Για να το διερευνήσουν περαιτέρω και να μάθουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τέτοιες επιδράσεις, οι ερευνητές ανέσυραν ερευνητικές βάσεις δεδομένων για σχετικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δημοσιεύτηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Από μια αρχική συλλογή 238 εγγραφών, τα διπλά και ελλιπή δεδομένα μείωσαν τον αριθμό των κατάλληλων κλινικών δοκιμών για συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων σε 7, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 278 άτομα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε μελέτη ήταν μικρός, κυμαινόταν από 23 έως 68, με ηλικιακό εύρος μεταξύ 19 και 70 ετών. Οι περίοδοι παρακολούθησης διήρκεσαν 2 έως 12 εβδομάδες.

Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος καθορίστηκε από τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα ή το σκορ OLP, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διάφορες αποστάσεις από το στόμα. Οι βαθμολογίες επίστρωσης γλώσσας (3 μελέτες) και ο δείκτης πλάκας (3 μελέτες) συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ανάλυση, επειδή μια βρώμικη γλώσσα και η συσσώρευση πέτρας μεταξύ των δοντιών συχνά θεωρούνται ως κύριες αιτίες κακής αναπνοής.

Η συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά σε όσους έλαβαν προβιοτικά σε σύγκριση με εκείνες στα σκέλη της μελέτης σύγκρισης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε για τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν, αν και αυτά διέφεραν ουσιαστικά στις επιμέρους μελέτες και τα παρατηρούμενα αποτελέσματα ήταν σχετικά βραχύβια – έως και 4 εβδομάδες, μετά τις οποίες δεν υπήρξε αξιοσημείωτη διαφορά.

Αλλά δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη βαθμολογία επικάλυψης της γλώσσας ή στον δείκτη πλάκας μεταξύ αυτών που έλαβαν προβιοτικά και εκείνων που δεν έλαβαν.Τα προβιοτικά μπορεί να αναστείλουν την αποσύνθεση αμινοξέων και πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων, εξηγούν οι ερευνητές.

Αλλά ακούγονται επιφυλακτικοί στην ερμηνεία των ευρημάτων τους. Τα μεγέθη του δείγματος των μελετών που συμπεριλήφθηκαν ήταν μικρά και ορισμένα από τα δεδομένα ήταν ελλιπή. Αυτοί οι παράγοντες, πέρα από τις διαφορές στις μεθόδους ανίχνευσης, τα βακτηριακά είδη, καθώς και μεγάλες παραλλαγές στο σχεδιασμό και τη μεθοδολογία των κλινικών δοκιμών, αποδυναμώνουν τα ευρήματα.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προβιοτικά: Πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας στην εγκυμοσύνη

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δύσοσμη αναπνοή χωρίς οδοντόκρεμα

Τρόφιμα κατά της κακοσμίας του στόματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.