Επιστημονικά Νέα

Πρωτεΐνες σάλιο: Βοηθούν στην ανίχνευση της COVID-19 προβλέποντας σοβαρή νόσηση

Πρωτεΐνες σάλιο: Βοηθούν στην ανίχνευση της COVID-19 προβλέποντας σοβαρή νόσηση

Πρωτεΐνες σάλιο: Οι εφρίνες είναι ανιχνεύσιμες σε δείγματα σάλιου και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βοηθητικοί δείκτες για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου COVID-19.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια οικογένεια πρωτεϊνών που είναι σημαντικά αυξημένη στο σάλιο ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19. Οι πρωτεΐνες, γνωστές ως συνδέτες εφρινών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτης για να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια. “Οι εφρίνες είναι ανιχνεύσιμες σε δείγματα σάλιου και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βοηθητικοί δείκτες για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου COVID-19, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Erika Egal, DVM, Ph.D., μεταδιδακτορική υπότροφος στο εργαστήριο του Patrice Mimche, Ph.D., στο Τμήμα Παθολογίας του University of Utah Health στο Salt Lake City.

“Μπορούμε να συλλέξουμε σάλιο χωρίς βλάβη ή ενόχληση για τους περισσότερους ασθενείς, κάτι που μπορεί να αποκαλύψει τις αντιδράσεις των ασθενών στον COVID-19 και ενδεχομένως να καθοδηγήσει τη φροντίδα”. Το Egal θα παρουσιάσει τα ευρήματα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πειραματικής Βιολογίας (EB) 2022, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια στις 2-5 Απριλίου. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σάλιου που συλλέχθηκαν από ασθενείς που εισήχθησαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Γιούτα με αναπνευστικά συμπτώματα. Εξήντα επτά από τους ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 ενώ 64 ασθενείς όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία προσδεμάτων της εφρίνης στο σάλιο συσχετίστηκε ισχυρά με τη διάγνωση σοβαρής COVID-19. Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ρίξουν φως στις βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται σε σοβαρές αντιδράσεις στη μόλυνση από την COVID-19. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι εφρίνες παίζουν ρόλο στον τραυματισμό και τη φλεγμονή. Οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι συγκεντρώσεις της εφρίνης συνδέονται με υψηλότερη πιθανότητα νοσηλείας, κρίσιμης ασθένειας ή θανάτου. Επιπλέον, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν τα υπάρχοντα τεστ COVID-19 είναι σε θέση να ανιχνεύσουν με ακρίβεια λοιμώξεις που περιλαμβάνουν νέες παραλλαγές.

Η αναζήτηση για εφρινές στο σάλιο θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλό, μη επεμβατικό τρόπο παροχής επιβεβαιωτικών στοιχείων όταν υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και της κλινικής εικόνας, είπε ο Egal. “Το σάλιο είναι γεμάτο με πληροφορίες πέρα ​​από την ανίχνευση της ίδιας της μόλυνσης από την COVID-19”, είπε ο Mimche. “Δείχνουμε ότι τα ανοσοκύτταρα, οι κυτοκίνες και οι διαλυτές πρωτεΐνες μπορούν να μετρηθούν αξιόπιστα από δείγματα σάλιου. Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα σημείο εκκίνησης για έρευνες που εξετάζουν τις αιτιώδεις οδούς μεταξύ μόλυνσης και κακών ιατρικών αποτελεσμάτων.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για 4η δόση στους άνω των 60

Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για ένα ελεύθερο καλοκαίρι – Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Νέα αύξηση ασυμπτωματικών κρουσμάτων Covid στην Σαγκάη

Τα lockdown λόγω του κορωνοϊού με εντολή της κυβέρνησης προκάλεσαν σοβαρή κρίση υγείας μεταξύ των εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.