Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Προσθετικά μέλη: Ελπίδα για βελτιωμένη κινητικότητα

Προσθετικά μέλη: Ελπίδα για βελτιωμένη κινητικότητα

Αυτά τα τεχνητά μέλη έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη φυσική κίνηση και να λειτουργούν για να βοηθούν άτομα που έχουν χάσει ένα άκρο λόγω τραυματισμού ή ασθένειας να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ όσον αφορά τα προσθετικά μέλη  τα τελευταία χρόνια.  Αυτά τα τεχνητά μέλη έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη φυσική κίνηση και να λειτουργούν για να βοηθούν άτομα που έχουν χάσει ένα άκρο λόγω τραυματισμού ή ασθένειας να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους. Ακολουθούν μερικές από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες στα προσθετικά μέλη:

 

  1. Myoelectric Technology: Τα μυοηλεκτρικά προσθετικά χρησιμοποιούν αισθητήρες που ανιχνεύουν μυϊκά σήματα από το υπολειπόμενο άκρο. Αυτά τα σήματα στη συνέχεια μεταφράζονται σε κινήσεις στο τεχνητό μέλος, επιτρέποντας πιο φυσικό και ακριβή έλεγχο. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν εργασίες όπως να πιάνουν αντικείμενα και να περπατούν πιο εύκολα.
  2. Bionic Technology: Τα βιονικά προσθετικά ενσωματώνουν προηγμένη τεχνολογία για να μιμούνται τις κινήσεις ενός φυσικού μέλους. Αυτά τα προσθετικά μπορούν να ελεγχθούν χρησιμοποιώντας μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες που επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν πολύπλοκες κινήσεις, όπως το κράτημα και η περιστροφή του καρπού. Ορισμένα βιονικά προσθετικά έχουν ακόμη και δυνατότητες αισθητηριακής ανάδρασης για να παρέχουν στους χρήστες την αίσθηση της αφής.
  3. 3D Printing: Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει φέρει επανάσταση στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής προσθετικών μελών. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση, οι προσθετικοί μπορούν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα και ελαφριά προσθετικά που ταιριάζουν τέλεια στο υπολειπόμενο άκρο του ατόμου. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει ταχύτερους χρόνους παραγωγής και χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.
  4. Ηλεκτροκίνητα προσθετικά γόνατος και αστραγάλου: Τα ηλεκτρικά προσθετικά γόνατα και αστράγαλοι είναι εξοπλισμένα με κινητήρες και αισθητήρες που βοηθούν τους χρήστες να περπατούν πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη προσπάθεια. Αυτές οι συσκευές προσαρμόζονται στις αλλαγές του εδάφους και της ταχύτητας, παρέχοντας μια πιο φυσική εμπειρία περπατήματος για τον χρήστη.
  5. Οστεοενσωμάτωση: Η οστεοενσωμάτωση είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ένα μεταλλικό εμφύτευμα εισάγεται στο υπολειπόμενο άκρο, επιτρέποντας στο προσθετικό μέλος να συνδεθεί απευθείας στο οστό. Αυτή η τεχνολογία εξαλείφει την ανάγκη για υποδοχές και παρέχει μια πιο σταθερή και άνετη σύνδεση μεταξύ του υπολειπόμενου μέλους και του προσθετικού.

Συνολικά, οι εξελίξεις στην τεχνολογία προσθετικών άκρων έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με απώλεια άκρου. Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες συνεχίζουν να ξεπερνούν τα όρια του δυνατού στον τομέα της προσθετικής, προσφέροντας ελπίδα και βελτιωμένη κινητικότητα σε όσους έχουν ανάγκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέθοδος TAVI για αντιμετώπιση στένωσης της αορτικής βαλβίδας στο Metropolitan Hospital

Οδοντικά εμφυτεύματα: Oλοκληρωμένος οδηγός για την αποκατάσταση του χαμόγελου σας

Ερευνητής λέει ότι το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

Τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης κατακλίσεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Close Icon