Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Νέα δεδομένα για τα γηρασμένα κύτταρα και τον ρόλο τους

Προσδόκιμο ζωής: Νέα δεδομένα για τα γηρασμένα κύτταρα και τον ρόλο τους

Προσδόκιμο ζωής: Τα γηρασμένα κύτταρα καταλαμβάνουν κόγχες ως φρουροί που παρακολουθούν τον ιστό για τραυματισμούς και ανταποκρίνονται διεγείροντας τα κοντινά βλαστοκύτταρα να αναπτυχθούν και να ξεκινήσουν την επιδιόρθωση.

Δεν είναι όλα τα γηρασμένα κύτταρα επιβλαβή “ζόμπι” που πρέπει να εξαλειφθούν για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με νέα έρευνα από το UC San Francisco, η οποία διαπίστωσε ότι ορισμένα από αυτά είναι ενσωματωμένα σε νεαρούς, υγιείς ιστούς και προάγουν την κανονική αποκατάσταση από βλάβες. Οι επιστήμονες έχουν δει τώρα αυτά τα κύτταρα σε δράση στον πνευμονικό ιστό, καθώς και σε άλλα όργανα που χρησιμεύουν ως φραγμοί στο σώμα, όπως το λεπτό έντερο, το κόλον και το δέρμα.

Όταν χρησιμοποιούσαν φάρμακα για να σκοτώσουν αυτά τα κύτταρα, οι τραυματισμοί στους ιστούς των πνευμόνων επουλώνονταν πιο αργά. “Τα γηρασμένα κύτταρα μπορούν να καταλαμβάνουν κόγχες με προνομιακές θέσεις ως φρουροί που παρακολουθούν τον ιστό για τραυματισμούς και ανταποκρίνονται διεγείροντας τα κοντινά βλαστοκύτταρα να αναπτυχθούν και να ξεκινήσουν την επισκευή”, δήλωσε ο Tien Peng, MD, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονικής, εντατικής θεραπείας, αλλεργίας και ιατρικής ύπνου, και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, η οποία εμφανίζεται στο Science στις 13 Οκτωβρίου 2022.

Ο Peng είπε ότι ήταν κατανοητό ότι οι επιστήμονες στην αρχή θεώρησαν τα γηρασμένα κύτταρα ως καθαρά επιζήμια. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, συσσωρεύονται γηρασμένα κύτταρα που έχουν χαρακτηριστικά παλαιών, φθαρμένων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας δημιουργίας νέων κυττάρων. Αντί να πεθαίνουν σαν φυσιολογικά γερασμένα κύτταρα, συνεχίζουν να ζουν, εκτοξεύοντας ένα κοκτέιλ φλεγμονωδών ενώσεων που σχηματίζουν τον εκκριτικό φαινότυπο που σχετίζεται με τη γήρανση (SASP). Αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το πιασάρικο όνομα “κύτταρα ζόμπι” επινοήθηκε για αυτούς.

Χρησιμοποιώντας σηνολυτικά που στοχεύουν και σκοτώνουν “κύτταρα ζόμπι”, οι ερευνητές έκαναν τη συναρπαστική ανακάλυψη ότι η εκκαθάριση των γηρασμένων κυττάρων από τα ζώα απέτρεπε ή μείωσε τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ζώων. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια έκρηξη δραστηριότητας σε ερευνητικά εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρείες που επικεντρώθηκαν στην ανακάλυψη και τη βελτίωση πιο ισχυρών εκδόσεων αυτών των φαρμάκων.

Αλλά η εξόντωση των γηρασμένων κυττάρων έχει κινδύνους, είπε ο Peng. Πρώτον, αυτή η τρέχουσα μελέτη έδειξε ότι τα γηρασμένα κύτταρα διαθέτουν επίσης την ικανότητα να προάγουν τη φυσιολογική επούλωση μέσω της ενεργοποίησης της επισκευής των βλαστοκυττάρων. “Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα σηνολυτικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κανονική αποκατάσταση, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να στοχεύουν ασθένειες όπου τα γηρασμένα κύτταρα οδηγούν σε παθολογική συμπεριφορά βλαστοκυττάρων”, δήλωσε ο Peng.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα μελέτη του ΟΗΕ

Η ζωή χωρίς διαδίκτυο είναι αδιανόητη για τους Κορεάτες

4 Τρόποι για να ζήσετε ακόμα περισσότερο!

Τελικά, ποιοι ζουν περισσότερο στις μέρες μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.