Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πρόωρος τοκετός τσίχλα: Sugar free τσίχλες αποτρέπουν την πρόωρη γέννα

Πρόωρος τοκετός τσίχλα: Sugar free τσίχλες αποτρέπουν την πρόωρη γέννα

Πρόωρος τοκετός τσίχλα: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις στο στόμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Για χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και του πρόωρου τοκετού. Τώρα, νέα έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη αυξάνει την πιθανότητα ότι κάτι πολύ απλό και φθηνό μπορεί να κάνει τη διαφορά: το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη στην αφρικανική χώρα του Μαλάουι ήταν μέτριες: Τα ποσοστά πρόωρων τοκετών ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στις έγκυες γυναίκες που μασούσαν την τσίχλα, σε σύγκριση με εκείνες που δεν μασούσαν. Ωστόσο, οι ειδικοί καλωσορίζουν την ιδέα ενός εύκολου τρόπου αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου και δαπανηρού προβλήματος.

Ενώ η τσίχλα είναι φθηνή, ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας στα μωρά και δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ιατρικό κόστος. “Αν μπορούσαμε να βρούμε μια παρέμβαση τόσο απλή όσο το μάσημα τσίχλας για να σταματήσουμε τους πρόωρους τοκετούς, θα ήμουν απολύτως ενθουσιασμένη”, είπε η Δρ Ζακέμπα Χέντερσον με το March of Dimes, προσθέτοντας ότι είναι “επιφυλακτικά αισιόδοξη” για τα ευρήματα. Για πολλά χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθένειες των ούλων συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις στο στόμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν η τσίχλα που παρασκευάζεται με τη γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη θα μπορούσε να βοηθήσει. Η ξυλιτόλη είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες έρευνες ότι αλλάζει σταδιακά τη σύνθεση των βακτηρίων στο στόμα, έτσι ώστε να επιβιώνουν λιγότερα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα στις επιφάνειες των δοντιών και να σχηματίζονται λιγότερες πλάκες. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων. Στη μελέτη στο Μαλάουι συμμετείχαν περισσότερες από 10.000 γυναίκες σε διάστημα έξι ετών. Κάποιοι εντάχθηκαν πριν μείνουν έγκυες, άλλοι στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης τους. Σε τέσσερα κέντρα, οι συμμετέχοντες έλαβαν εκπαίδευση στοματικής υγείας και μασούσαν την τσίχλα δύο φορές την ημέρα. Σε άλλες τέσσερις, μια ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο την εκπαίδευση.

Υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό πρόωρων τοκετών πριν από τις 37 εβδομάδες στην ομάδα που μασούσε τσίχλα ξυλιτόλης: 13% σε σύγκριση με 17% στην ομάδα ελέγχου. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν στους «όψιμους» πρόωρους τοκετούς μεταξύ 34 και σχεδόν 37 εβδομάδων. Αν και ο τοκετός νωρίτερα είναι δυνητικά χειρότερος για το μωρό, οι ειδικοί λένε ότι τα όψιμα πρόωρα βρέφη διατρέχουν κίνδυνο για πράγματα όπως αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες σίτισης και αναπτυξιακά προβλήματα. Ο ερευνητής Δρ. Kjersti Aagaard, OB-GYN στο Baylor College of Medicine του Χιούστον, είπε ότι η ομάδα επέλεξε το Μαλάουι επειδή είχε έναν συνάδελφο γιατρό εκεί και ότι η χώρα έχει υψηλά ποσοστά ουλίτιδας και πρόωρου τοκετού.

Σημασία των ευρημάτων

Περίπου το ένα πέμπτο των βρεφών γεννιούνται πρόωρα, διπλάσιο από το ποσοστό στις ΗΠΑ. Ο Άγκααρντ είπε ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών πρακτικών και στις δύο χώρες – από συχνό βούρτσισμα δοντιών και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μέχρι παντελή έλλειψη πρόσβασης στην οδοντιατρική περίθαλψη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς η ξυλιτόλη μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο τοκετό, αλλά πιστεύουν ότι έχει «πρεβιοτικές» ιδιότητες, που σημαίνει ότι διεγείρει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο στόμα. Η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται επίσης σε καραμέλες, τρόφιμα και οδοντιατρικά προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα. Ο Aagaard είπε ότι δεν γνωρίζουν εάν η ξυλιτόλη σε άλλες μορφές θα έκανε τη διαφορά ή εάν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και αλλού.

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης την Πέμπτη ενώπιον της Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής, κάλεσε άλλους να τη μελετήσουν. “Στην πραγματικότητα, έχω κάποια τσίχλα εδώ αυτή τη στιγμή που είμαι στην ευχάριστη θέση να στείλω σε όποιον θέλει”, είπε. Άλλες μελέτες έχουν προτείνει πιο παραδοσιακά βήματα για τη βελτίωση της στοματικής υγείας βοηθούν επίσης στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών πέρυσι διαπίστωσε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις και καθαρισμούς στον οδοντίατρο, μπορεί να μειώσει την προωρότητα. Και μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι μητέρες που δεν έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη ή καθαρισμό δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δεν αυξήθηκαν οι εμβρυϊκοί θάνατοι το 2020 εν μέσω πανδημίας

Μύθοι για την εγκυμοσυνη που ανησυχούν τις γυναίκες - Δείτε τι ισχύει

Δικαίωμα της κάθε οικογένειας ο προσυμπτωματικός νεογνικός έλεγχος

Αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε μωρά της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon