Επιστημονικά Νέα

ΠΟΥ: 500 χιλ. άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα τρανς λιπαρά

ΠΟΥ: 500 χιλ. άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα τρανς λιπαρά

ΠΟΥ: Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν κανένα γνωστό όφελος και περιλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας.

Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παραμένουν απροστάτευτοι από τα επιβλαβή τρανς λιπαρά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση κατάστασης από τον ΠΟΥ, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Από τότε που ο ΠΟΥ ζήτησε για πρώτη φορά την παγκόσμια εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών το 2018 – με στόχο εξάλειψης που έχει τεθεί για το 2023 – η πληθυσμιακή κάλυψη των πολιτικών βέλτιστης πρακτικής έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Σαράντα τρεις χώρες έχουν πλέον εφαρμόσει πολιτικές βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα, με 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους να προστατεύονται παγκοσμίως.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να αφήνει 5 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο σε κίνδυνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις των τρανς λιπαρών στην υγεία με τον παγκόσμιο στόχο για την πλήρη εξάλειψή του το 2023 να παραμένει ανέφικτος αυτή τη στιγμή. Τα βιομηχανικά παραγόμενα trans λιπαρά (ονομάζονται επίσης βιομηχανικά παραγόμενα trans-λιπαρά οξέα) βρίσκονται συνήθως σε συσκευασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, μαγειρικά έλαια και αλείμματα. Η πρόσληψη τρανς λιπαρών ευθύνεται για έως και 500.000 πρόωρους θανάτους από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

«Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν κανένα γνωστό όφελος και τεράστιους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Αντίθετα, η εξάλειψη των τρανς λιπαρών είναι οικονομικά αποδοτική και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Με απλά λόγια, τα τρανς λιπαρά είναι μια τοξική χημική ουσία που σκοτώνει και δεν πρέπει να έχει θέση στα τρόφιμα. Ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθούμε μια για πάντα». Επί του παρόντος, 9 από τις 16 χώρες με το υψηλότερο εκτιμώμενο ποσοστό θανάτων από στεφανιαία νόσο που προκαλούνται από την πρόσληψη τρανς λιπαρών δεν έχουν πολιτική βέλτιστης πρακτικής.

Είναι η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπουτάν, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, το Ιράν (Ισλαμική Δημοκρατία του), το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Δημοκρατία της Κορέας. Οι βέλτιστες πρακτικές στις πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών ακολουθούν συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζονται από τον ΠΟΥ και περιορίζουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά σε όλες τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές πολιτικές βέλτιστης πρακτικής:

  • υποχρεωτικό εθνικό όριο των 2 γραμμαρίων βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους σε όλα τα τρόφιμα
  • υποχρεωτική εθνική απαγόρευση της παραγωγής ή της χρήσης μερικώς υδρογονωμένων ελαίων (μιας κύριας πηγής τρανς λιπαρών) ως συστατικού σε όλα τα τρόφιμα.

«Η πρόοδος στην εξάλειψη των τρανς λιπαρών κινδυνεύει να σταματήσει και τα τρανς λιπαρά συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Τομ Φρίντεν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives. «Κάθε κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει αυτούς τους θανάτους που μπορούν να προληφθούν, υιοθετώντας τώρα μια πολιτική βέλτιστων πρακτικών. Οι μέρες που σκοτώνουν ανθρώπους με τρανς λιπαρά είναι μετρημένες – αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να τερματίσουν αυτή την τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί». Οι περισσότερες πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος (κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη).

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών μεσαίου εισοδήματος εφαρμόζουν ή υιοθετούν αυτές τις πολιτικές, όπως η Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Παραγουάη, Φιλιππίνες και Ουκρανία. Πολιτικές βέλτιστων πρακτικών εξετάζονται επίσης στο Μεξικό, τη Νιγηρία και τη Σρι Λάνκα το 2023. Εάν εγκριθούν, η Νιγηρία θα είναι η δεύτερη και πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική που εφαρμόζει μια βέλτιστη πρακτική εξάλειψης των τρανς λιπαρών. Καμία χώρα με χαμηλό εισόδημα δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια πολιτική βέλτιστης πρακτικής για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών. Το 2023, ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να επικεντρωθούν σε αυτούς τους τέσσερις τομείς: υιοθέτηση πολιτικής βέλτιστων πρακτικών, παρακολούθηση και επιτήρηση, υγιείς αντικαταστάσεις λαδιών και υπεράσπιση.

Η καθοδήγηση του ΠΟΥ έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις χώρες να σημειώσουν ταχεία πρόοδο σε αυτούς τους τομείς. Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει επίσης τους κατασκευαστές τροφίμων να εξαλείψουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα τους, ευθυγραμμίζοντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Διεθνής Συμμαχία Τροφίμων και Ποτών (IFBA). Ζητείται από τους μεγάλους προμηθευτές ελαίων και λιπών να αφαιρέσουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα που πωλούνται σε παραγωγούς τροφίμων παγκοσμίως.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: 11 πολιτείες στοχεύουν στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς

Πέντε δημοφιλείς επιλογές που δεν είναι τόσο υγιεινές για την καρδιά σας όσο νομίζετε

Οι συζητήσεις για την παχυσαρκία μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά

Πόσο σημαντική η ισορροπία της χοληστερόλης στο αίμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.