Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

POTS: Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας;

POTS: Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας;

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS) είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική αύξηση του καρδιακού ρυθμού όταν στέκεστε όρθια από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η πέψη.

Τα συμπτώματα του POTS μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, ζαλάδα, κόπωση, αίσθημα παλμών, ναυτία, λιποθυμία και ομίχλη του εγκεφάλου. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Η ακριβής αιτία του POTS δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με δυσλειτουργία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Ορισμένοι πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης για POTS περιλαμβάνουν ιογενείς λοιμώξεις, τραύματα, γενετικές και ορμονικές ανισορροπίες.

Η διάγνωση POTS μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις. Μια δοκιμή κλίσης τραπεζιού, στην οποία ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση του ασθενούς παρακολουθούνται ενώ αλλάζουν θέσεις, χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση POTS. Άλλες εξετάσεις μπορεί επίσης να πραγματοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες συμπτωμάτων.

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Η πρόληψη του POTS είναι πρόκληση, καθώς η ακριβής αιτία είναι συχνά άγνωστη. Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η παραμονή ενυδατωμένη και η τήρηση των συστάσεων θεραπείας από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους ζουν με POTS.

Συμπερασματικά, το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS) είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των αιτιών, της διάγνωσης, της θεραπείας και των στρατηγικών πρόληψης για το POTS είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε POTS, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για σωστή αξιολόγηση και διαχείριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διανοητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας 

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon