Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πώς οι μουσικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα

Πώς οι μουσικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα

Η παρακολούθηση και η ρύθμιση της κατάστασης διέγερσης κάποιου με βάση τη γνωστική απόδοση μέσω απλών καθημερινών παρεμβάσεων όπως η μουσική είναι ένα κρίσιμο θέμα προς διερεύνηση.

Οι καταστάσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι μη παρατηρούμενες καταστάσεις που μπορούν συνεχώς να αλλάζουν λόγω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής διέγερσης, της έντασης του συναισθήματος και των καταστάσεων γνωστικής απόδοσης. Η διατήρηση ενός σωστού επιπέδου γνωστικής διέγερσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είσαι πιο παραγωγικός σε όλες τις καθημερινές γνωστικές δραστηριότητες. Επομένως, η παρακολούθηση και η ρύθμιση της κατάστασης διέγερσης κάποιου με βάση τη γνωστική απόδοση μέσω απλών καθημερινών παρεμβάσεων όπως η μουσική είναι ένα κρίσιμο θέμα προς διερεύνηση.

Ερευνητές από το NYU Tandon με επικεφαλής τον Rose Faghih – εμπνευσμένοι από τον νόμο Yerkes-Dodson στην ψυχολογία, γνωστό ως νόμος του ανεστραμμένου U – διερεύνησαν τη σύνδεση διέγερσης-απόδοσης σε μια γνωστική εργασία παρουσία εξατομικευμένης μουσικής. Η έρευνα δημοσιεύεται στο IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology. Ο νόμος Yerkes-Dodson δηλώνει ότι η απόδοση είναι συνάρτηση της διέγερσης και έχει μια σχέση σχήματος ανεστραμμένου U με τη γνωστική διέγερση, δηλαδή ένα μέτριο επίπεδο διέγερσης έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη απόδοση.

Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες επέλεξαν μουσική με ηρεμιστικά και συναρπαστικά μουσικά στοιχεία για να μιμηθούν το περιβάλλον χαμηλής και υψηλής διέγερσης. Για να αποκωδικοποιήσουν την υποκείμενη διέγερση και την απόδοση σε σχέση με τις ρυθμίσεις της καθημερινής ζωής χρησιμοποίησαν περιφερειακά φυσιολογικά δεδομένα καθώς και σήματα συμπεριφοράς στους αποκωδικοποιητές Bayes. Συγκεκριμένα, η ηλεκτροδερμική δραστηριότητα (EDA) έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως ποσοτικός δείκτης διέγερσης. Παράλληλα, δεδομένα συμπεριφοράς όπως μια ακολουθία σωστών/λανθασμένων απαντήσεων και ο χρόνος αντίδρασης είναι κοινές παρατηρήσεις γνωστικής απόδοσης.

Τα αποκωδικοποιημένα σημεία διέγερσης και απόδοσης στο πλαίσιο διέγερσης-απόδοσης απεικονίζουν ένα ανεστραμμένο σχήμα U, το οποίο συμμορφώνεται με τον νόμο Yerkes-Dodson. Επίσης, τα ευρήματα παρουσιάζουν τη συνολική καλύτερη απόδοση των συμμετεχόντων στη συναρπαστική μουσική υπόκρουση. Λαμβάνοντας υπόψη τον νόμο Yerkes-Dodson, οι ερευνητές αναπτύσσουν έναν αποκωδικοποιητή διέγερσης που βασίζεται στην απόδοση που μπορεί να διατηρήσει και να εξηγήσει τη δυναμική της γνωστικής απόδοσης. Ένας τέτοιος αποκωδικοποιητής μπορεί να παρέχει μια βαθιά εικόνα για το πώς αλληλεπιδρούν οι φυσιολογικές αποκρίσεις και οι γνωστικές καταστάσεις για να επηρεάσουν την παραγωγικότητα.

Αν και διάφοροι παράγοντες, όπως η φύση της γνωστικής εργασίας, η βασική γραμμή του συμμετέχοντα και ο τύπος της εφαρμοσμένης μουσικής, μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, είναι εφικτό να ενισχυθεί η γνωστική απόδοση και να μετατοπιστεί η διέγερση είτε από την αριστερή είτε από τη δεξιά πλευρά του καμπύλη χρησιμοποιώντας μουσική. Συγκεκριμένα, η βασική γραμμή του επιπέδου διέγερσης ποικίλλει και η μουσική ρυθμίζει τη διέγερση εντός του επιθυμητού εύρους. Το αποτέλεσμα της έρευνας θα οδηγήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη μιας πρακτικής και εξατομικευμένης διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή κλειστού βρόχου για τη ρύθμιση των εσωτερικών καταστάσεων του εγκεφάλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφαντασία: Τι γνωρίζουμε για όσους δεν μπορούν να οραματιστούν

Ψυχογλωσσολογία: Πώς η βιβλιοθεραπεία ωφελεί την υγεία μας

Τρόποι για να αυξήσετε τα θετικά συναισθήματα καθημερινά

Η υπερβολική χρήση ακουστικών ενέχει κίνδυνο για την ακοή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon