Επιστημονικά Νέα

Ποιος ο ρόλος των μικροβίων του εντέρου στη θεραπεία του καρκίνου;

Ποιος ο ρόλος των μικροβίων του εντέρου στη θεραπεία του καρκίνου;

Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στις θεραπείες για τον καρκίνο, ειδικά στην ανοσοθεραπεία.

Ιατρικοί ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει το ρόλο μιας πολύπλοκης κοινότητας οργανισμών του εντέρου στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο και στη μείωση της τοξικότητας. Η ολοκληρωμένη ανασκόπηση των στοιχείων από περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις διεξήχθη από έρευνα του SAHMRI και του Πανεπιστημίου Flinders με επικεφαλής τον καθηγητή David Lynn και τον Dr. Stephen Blake. Η μελέτη, με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Immunology.

Από τις εκατοντάδες μελέτες που αναλύθηκαν, πολλές απέδειξαν τους περίπλοκους μηχανισμούς με τους οποίους συγκεκριμένα μικρόβια μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να κάνουν το περιβάλλον μέσα στους όγκους περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό για το σώμα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα«Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στις θεραπείες για τον καρκίνο, ειδικά στην ανοσοθεραπεία», λέει ο καθηγητής Lynn.

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου να ενισχύσει τις θεραπείες του καρκίνου. Υποπτευόμασταν εδώ και καιρό ότι αυτά τα μικρόβια είναι ζωτικής σημασίας και τώρα έχουμε αυξανόμενα στοιχεία που το υποστηρίζουν.” Αυτό το πεδίο προχωρά ταχέως από το στάδιο της παρατήρησης σε πρώιμες επεμβατικές κλινικές δοκιμές που έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι οι παρεμβάσεις στη μικροχλωρίδα μπορούν να κάνουν τις θεραπείες για τον καρκίνο τόσο πιο αποτελεσματικές όσο και λιγότερο τοξικές για τους ασθενείς.

Διάφορες μέθοδοι χειρισμού της σύνθεσης των μικροβίων του εντέρου βρίσκονται επί του παρόντος υπό διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της Μεταμόσχευσης μικροβίων κοπράνων (FMT), η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά υγιών μικροβίων του εντέρου από το ένα άτομο στο άλλο. εκτός από διατροφικές αλλαγές, πρεβιοτικά και προβιοτικά. «Είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες αυτών των προσεγγίσεων επειδή δεν θεραπεύουμε τον ίδιο τον καρκίνο, αλλά βελτιστοποιούμε το εσωτερικό περιβάλλον για να ενισχύσουμε την ανταπόκριση του ίδιου του οργανισμού σε διάφορες θεραπείες καρκίνου», λέει ο συν-συγγραφέας Δρ. Μπλέικ.

Λέει ότι η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι ο μόνος ωφελούμενος από την έκρηξη στην έρευνα για τη μικροβία. Υπάρχουν επίσης τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της ανίχνευσης, με άλλες ερευνητικές ομάδες στο SAHMRI να διερευνούν μεθόδους για την κατασκευή προβιοτικών βακτηριακών στελεχών ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα και να παρέχουν θεραπείες απευθείας στους όγκους.

«Αν και υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας ενθουσιάσουν, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την αλλαγή των μικροβίων του εντέρου, ειδικά για τους επιζώντες καρκίνου και θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε και να αναλύουμε αυτά τα δεδομένα», προσθέτει ο Δρ Μπλέικ. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι το έδαφος της εργασίας σε αυτόν τον τομέα θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερα συνολικά αποτελέσματα στον καρκίνο, προσφέροντας μεγαλύτερη ελπίδα στους ασθενείς στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δυσκοιλιότητα: Πλάνο 3 εβδομάδων ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου!

Πρώτη ολοκληρωμένη οδηγία για τη χρήση βιοδεικτών για την παρακολούθηση της νόσου του Crohn

Δοκιμάστε αυτό το "μαγικό" ρόφημα για να μείνετε χωρίς φούσκωμα

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.