Επιστημονικά Νέα

Περπάτημα: Η απροσδόκητη δύναμη του περπατήματος προς τα πίσω

Περπάτημα: Η απροσδόκητη δύναμη του περπατήματος προς τα πίσω

Περπάτημα: Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω - κυριολεκτικά - για να κατανοήσουμε την εκπληκτική δύναμη του να περπατάς προς τα πίσω από νευρολογική άποψη.

Περπατάτε προς τα πίσω; Μπορεί να ακούγεται σαν ένα κόλπο για πάρτι ή μια περίεργη μόδα της γυμναστικής, αλλά το να περπατάς αντίστροφα θα μπορούσε να έχει περισσότερα οφέλη από όσα φαντάζεσαι. Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτός ο αντισυμβατικός τρόπος μετακίνησης θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά γνωστικά και σωματικά προνόμια. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω – κυριολεκτικά – για να κατανοήσουμε την εκπληκτική δύναμη του να περπατάς προς τα πίσω από νευρολογική άποψη.

Η παραδοσιακή σοφία και η προεπιλεγμένη ανθρώπινη συμπεριφορά ενθαρρύνουν την κίνηση προς τα εμπρός — τόσο μεταφορικά όσο και σωματικά. Ωστόσο, κάνοντας μερικά βήματα προς την αντίστροφη κατεύθυνση θα μπορούσε να ασκήσει το σώμα και τον εγκέφαλό σας με μοναδικούς τρόπους. Μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα προς τα πίσω, γνωστό και ως ρετρό περπάτημα, μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, να βελτιώσει τη μνήμη και ακόμη και να προάγει την καλύτερη ισορροπία.

Νευρολογική προπόνηση: μνήμη και γνώση

Το να περπατάς προς τα πίσω δεν είναι απλώς μια σωματική πρόκληση, είναι και ψυχική. Η πράξη της αντίστροφης κίνησης απαιτεί υψηλό βαθμό γνωστικής προσπάθειας. Ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να επεξεργαστεί τις χωρικές πληροφορίες, να διατηρήσει την ισορροπία και να συντονίσει τις κινήσεις, καθιστώντας τον μια ισχυρή νευρολογική προπόνηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cognition» διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν προς τα πίσω, φαντάζονταν ότι περπατούσαν προς τα πίσω ή έβλεπαν ένα βίντεο που προσομοιώνει την κίνηση προς τα πίσω, ήταν καλύτεροι στο να θυμούνται γεγονότα του παρελθόντος από εκείνους που κινούνταν προς τα εμπρός ή κάθονταν ακίνητοι. Αυτή η ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της κίνησης προς τα πίσω και της ανάκλησης μνήμης, αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή, υποδεικνύει την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της γνωστικής λειτουργίας.

Χτίζοντας ισορροπία και δύναμη

Από φυσική άποψη, το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως βελτιωμένη ισορροπία και τόνωση των μυών. Η αντίστροφη πλοήγηση προκαλεί την ιδιοδεκτικότητα σας — την αίσθηση του σώματός σας για τη θέση του στο διάστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, δεξιότητες που γίνονται όλο και πιο σημαντικές καθώς μεγαλώνουμε.

Επιπλέον, το ρετρό περπάτημα χρησιμοποιεί τις μυϊκές ομάδες διαφορετικά από το κανονικό περπάτημα. Λειτουργεί ιδιαίτερα τον τετρακέφαλο στους μηρούς σας και μπορεί να προσφέρει καλή προπόνηση για τις γάμπες και τις κνήμες σας, περιοχές που χρησιμοποιούνται λιγότερο κατά το περπάτημα προς τα εμπρός.

Σημείωση προσοχής

Πριν αρχίσετε να ενσωματώνετε τις βόλτες προς τα πίσω στη ρουτίνα σας, να θυμάστε ότι δεν είναι χωρίς κινδύνους. Το περπάτημα προς τα πίσω σε μια πολυσύχναστη ή άγνωστη περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ταξίδια ή συγκρούσεις. Είναι καλύτερο να το δοκιμάσετε σε έναν καθαρό, ανοιχτό χώρο και αρχικά, υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία γυμναστικής που μπορεί να διασφαλίσει ότι κινείστε με ασφάλεια.

Ένα βήμα πίσω για ένα γνωστικό άλμα προς τα εμπρός

Ενώ το ρητό λέει, «Μην κοιτάς πίσω», φαίνεται ότι περιστασιακά το να περπατάς πίσω θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση. Αυτή η απλή δραστηριότητα, όταν ασκείται με ασφάλεια, θα μπορούσε να ακονίσει το μυαλό σας, να βελτιώσει την ισορροπία σας και να προσφέρει ένα διαφορετικό είδος προπόνησης. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της σύνδεσης εγκεφάλου-σώματος και των εξαιρετικών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να τονώσουμε τις γνωστικές και σωματικές μας ικανότητες. Λοιπόν, είστε έτοιμοι να κάνετε ένα βήμα πίσω για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο;

Χάστε τα παραπανίσια κιλά με θετική ενέργεια

Ποια προβλήματα υγείας μπορείτε να αποτρέψετε με τακτική άσκηση

10 παράξενοι τρόποι για να κάψετε θερμίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.