Επιστημονικά Νέα

Περπάτημα: Ενισχύει τη λειτουργία εγκεφάλου σε μερικούς, καθιστώντας δυνατό το multitasking

Περπάτημα: Ενισχύει τη λειτουργία εγκεφάλου σε μερικούς, καθιστώντας δυνατό το multitasking

Περπάτημα: Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Ντελ Μόντε στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσαν ότι για ορισμένους νέους και υγιείς, το περπάτημα βελτιώνει την απόδοση σε γνωστικές εργασίες, αλλάζοντας τη χρήση των νευρικών πόρων.

«Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το ποιος θα ανήκε σε ποια κατηγορία πριν δοκιμάσουμε [τους συμμετέχοντες], αρχικά πιστεύαμε ότι όλοι θα ανταποκρινόταν παρόμοια», είπε η Ελένη Πατελάκη, βιοϊατρική μηχανικός Ph.D. φοιτήτρια στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στο Εργαστήριο Γνωσιακής Νευροφυσιολογίας Frederick J. and Marion A. Schindler και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. “Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι για ορισμένα άτομα ήταν ευκολότερο να κάνουν περισσότερες από μία εργασίες. Αυτό ήταν ενδιαφέρον και απροσδόκητο επειδή οι περισσότερες μελέτες στον τομέα δείχνουν ότι όσο περισσότερες εργασίες πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοσή μας».

 

Βελτίωση σημαίνει αλλαγές στον εγκέφαλο

Χρησιμοποιώντας το σύστημα Mobile Brain/Body Imaging, ή MoBI, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, την κινηματική και τη συμπεριφορά 26 υγιών ατόμων ηλικίας 18 έως 30 ετών καθώς έβλεπαν μια σειρά από εικόνες, είτε ενώ κάθονταν σε μια καρέκλα είτε περπατούσαν σε ηλεκτρικό διάδρομο. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί κάθε φορά που άλλαζε η εικόνα. Εάν εμφανιζόταν η ίδια εικόνα, τους ζητήθηκε να μην κάνουν κλικ. Η απόδοση κάθε συμμετέχοντα, ενώ καθόταν θεωρήθηκε η προσωπική του «βασική γραμμή» συμπεριφοράς. Όταν το περπάτημα προστέθηκε στην εκτέλεση της ίδιας εργασίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εμφανίστηκαν διαφορετικές συμπεριφορές, με μερικούς ανθρώπους να έχουν χειρότερη απόδοση από την αρχική-όπως αναμενόταν με βάση προηγούμενες μελέτες- αλλά και με κάποιους να βελτιώνονται σε σύγκριση με την αρχική καθιστή θέση.

Τα δεδομένα από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ή EEG έδειξαν ότι οι 14 συμμετέχοντες που βελτιώθηκαν στην εργασία ενώ περπατούσαν είχαν μια αλλαγή στη μετωπιαία εγκεφαλική λειτουργία η οποία απουσίαζε στους 12 συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερη απόδοση. Αυτή η αλλαγή της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε όσους βελτιώθηκαν στην εργασία, ενώ περπατούσαν, υποδηλώνει αυξημένη ευελιξία ή αποτελεσματικότητα στον εγκέφαλο. “Με γυμνό μάτι, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων. Μόλις αρχίσαμε να αναλύουμε τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, βρήκαμε την εκπληκτική διαφορά στη νευρική υπογραφή της ομάδας και τι τους κάνει να χειρίζονται διαφορετικά περίπλοκες διεργασίες διπλής εργασίας. ” εξηγεί η Πατελάκη. «Αυτά τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν και να μεταφραστούν σε πληθυσμούς όπου γνωρίζουμε ότι η ευελιξία των νευρικών πόρων τίθεται σε κίνδυνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

«Διεθνείς συστάσεις για καθιστική συμπεριφορά σχετικά με το σχολείο για παιδιά και νέους» - Άρθρο από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Travis J. Saunders, PhD

Ο υγιής εγκέφαλος σε θέση να κάνει multitasking

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.