Επιστημονικά Νέα

Περιοδοντίτιδα: Η μόλυνση των ούλων παράγοντας κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία

Περιοδοντίτιδα: Η μόλυνση των ούλων παράγοντας κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία

Περιοδοντίτιδα: Η περιοδοντίτιδα είναι ένας εύκολα τροποποιήσιμος στόχος με χαμηλότερο κόστος μεταξύ των γνωστών παραγόντων κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής.

Η περιοδοντίτιδα, μια ασθένεια των ούλων, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οδοντικά προβλήματα από κακή αναπνοή έως αιμορραγία και απώλεια δοντιών. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα ανακάλυψαν ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος – την καρδιά. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JACC: Clinical Electrophysiology, η ομάδα βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της ίνωσης (η οποία δημιουργεί ουλές σε ένα προσάρτημα του αριστερού κόλπου της καρδιάς που μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή) σε ένα δείγμα 76 ασθενών με καρδιακές παθήσεις.

«Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με μια μακροχρόνια φλεγμονή και η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της κολπικής ίνωσης και στην παθογένεση της κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Shunsuke Miyauchi, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα. Είναι επίσης συνδεδεμένος με τη Μεταπτυχιακή Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου. “Υποθέσαμε ότι η περιοδοντίτιδα επιδεινώνει την κολπική ίνωση. Αυτή η ιστολογική μελέτη των εξαρτημάτων του αριστερού κόλπου είχε στόχο να διευκρινίσει τη σχέση μεταξύ της κατάστασης της κλινικής περιοδοντίτιδας και του βαθμού κολπικής ίνωσης.”

Τα προσαρτήματα του αριστερού κόλπου αφαιρέθηκαν χειρουργικά από τους ασθενείς και οι ερευνητές ανέλυσαν τον ιστό για να καθορίσουν τη συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της κολπικής ίνωσης και της σοβαρότητας της νόσου των ούλων. Διαπίστωσαν ότι όσο χειρότερη ήταν η περιοδοντίτιδα, τόσο χειρότερη ήταν η ίνωση, υποδηλώνοντας ότι η φλεγμονή των ούλων μπορεί να εντείνει τη φλεγμονή και την ασθένεια στην καρδιά. «Αυτή η μελέτη παρέχει βασικές ενδείξεις ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να επιδεινώσει την κολπική ίνωση και μπορεί να είναι ένας νέος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Yukiko Nakano, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Σύμφωνα με τον Nakano, εκτός από τη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το βάρος, τα επίπεδα δραστηριότητας, η χρήση καπνού και αλκοόλ, η περιοδοντική φροντίδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν καθιέρωσε μια αιτιώδη σχέση, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι βαθμοί σοβαρότητας της νόσου των ούλων και της κολπικής ίνωσης φαίνεται να συνδέονται, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ότι ο ένας οδηγεί οριστικά στο άλλο. «Απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία για να διαπιστωθεί ότι η περιοδοντίτιδα συμβάλλει στην κολπική ίνωση με αιτιολογικό τρόπο και ότι η περιοδοντική φροντίδα μπορεί να αλλάξει την ίνωση», είπε ο Nakano.

“Ένας από τους στόχους μας είναι να επιβεβαιώσουμε ότι η περιοδοντίτιδα είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή και να προωθήσουμε τη συμμετοχή των ειδικών οδοντιάτρων στην ολοκληρωμένη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής. Η περιοδοντίτιδα είναι ένας εύκολα τροποποιήσιμος στόχος με χαμηλότερο κόστος μεταξύ των γνωστών παραγόντων κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής. Το επίτευγμα αυτής της σειράς μελετών μπορεί να φέρει οφέλη για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.” Στη συνέχεια, οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν να πραγματοποιήσουν μελλοντικές κλινικές δοκιμές για να διευκρινιστεί εάν η περιοδοντική παρέμβαση μειώνει την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής και βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς δημιουργείται η ουλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Γιατί τα ίσια δόντια είναι σημαντικά για την υγεία σας

Μπορούν τα προβλήματα των δοντιών να προκαλέσουν ημικρανίες;

Τα ταλαιπωρημένα ούλα αυξάνουν τις πιθανότητες για απώλεια μνήμης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.