Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία καταπολέμηση στομάχι: Το στομάχι μπορεί να κρύβει το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Παχυσαρκία καταπολέμηση στομάχι: Το στομάχι μπορεί να κρύβει το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Παχυσαρκία καταπολέμηση στομάχι: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Η μελέτη που συνέγραψε ένας ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που θα βοηθούσαν κάποια άτομα να επιτύχουν απώλεια βάρους. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη gastrokine-1 (GKN1), μια πρωτεΐνη που παράγεται αποκλειστικά στο στομάχι σε σημαντικές ποσότητες -δεν πρόκειται για ορμόνη. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η γαστροκίνη-1 είναι ανθεκτική στην πέψη, επιτρέποντάς της να περάσει στο έντερο και να αλληλεπιδράσει με μικρόβια του εντέρου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αναστολή της GKN1 προκάλεσε σημαντικές διαφορές στο βάρος και τα επίπεδα του σωματικού λίπους. “Ενώ η διατροφή και η άσκηση είναι κρίσιμα για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ορισμένα άτομα αγωνίζονται με την απώλεια βάρους. Ακόμη και σε περιπτώσεις βαριατρικής χειρουργικής, η διατήρηση της απώλειας βάρους μπορεί να είναι μια πρόκληση”, δήλωσε ο David Boone, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας.

Τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων, στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων έχουν αυξηθεί στο 42,4%. Εκτός από την αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, λιπαρού συκωτιού, ορισμένων καρκίνων και άλλων προβλημάτων υγείας, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και σοβαρής ασθένειας λόγω της νόσου COVID-19. Ο Boone και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια μικροβιολογική ανάλυση μοντέλων ποντικού με και χωρίς την πρωτεΐνη GKN1. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη τροφής, το σάκχαρο στο αίμα, την ινσουλίνη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Τα μοντέλα χωρίς GKN1 ζύγιζαν λιγότερο και είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικού σωματικού λίπους και υψηλότερα ποσοστά άπαχης μάζας, παρά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας τροφής. Όταν έκαναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα τρωκτικά χωρίς GKN1 εμφάνισαν αντίσταση στην αύξηση βάρους, στο αυξημένο σωματικό λίπος και στην ηπατική φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για παρενέργειες όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, η απώλεια όρεξης, η δυσαπορρόφηση ή η φλεγμονή, και τα αποτελέσματα ήταν ίδια σε αρσενικά και θηλυκά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη για τη σύνδεση παχυσαρκίας και ανοσοαπόκρισης

Σεξουαλική Παχυσαρκία: Βλαβερή για την σεξουαλική επιθυμία

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).