Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία έρευνα μεταμόσχευση: Πως η παχυσαρκία επιδεινώνει τη λειτουργία του μοσχεύματος

Παχυσαρκία έρευνα μεταμόσχευση: Πως η παχυσαρκία επιδεινώνει τη λειτουργία του μοσχεύματος

Τα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την παχυσαρκία ενδέχεται να επιδεινώσουν τη νόσο του μοσχεύματος-έναντι του ξενιστή

Παχυσαρκία έρευνα μεταμόσχευση: Η τροποποιημένη σύνθεση μικροβίου του εντέρου σε παχύσαρκους ποντικούς και σε ανθρώπους ασθενείς συνδέεται με τη σοβαρότητα της νόσου μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, σύμφωνα με μελέτη. Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και ασθενειών του αίματος, αλλά αυτές οι διαδικασίες διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής επιπλοκής που ονομάζεται νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GVHD). Αυτή η ανοσολογική διαταραχή εμφανίζεται όταν τα κύτταρα Τ δότη αναγνωρίζουν το σώμα του παραλήπτη ως ξένο, προκαλώντας φλεγμονώδεις ανοσολογικές αντιδράσεις που βλάπτουν τα όργανα του ασθενούς και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις, αλλά οι επιπτώσεις της στην GVHD είναι ελάχιστα κατανοητές.

Για να διερευνήσει την επίδραση της παχυσαρκίας στα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ο ανοσολόγος UC Davis Health William Murphy και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό στελεχών ποντικού-δότη-δέκτη στον οποίο η μεταμόσχευση προκαλεί συνήθως GVHD με τη μορφή φολιδωτού δέρματος και τριχόπτωσης. Σε λιπαρά άτομα, η μεταμόσχευση προκάλεσε συμπτώματα δέρματος και όλα τα ποντίκια επέζησαν, όπως αναμενόταν. Αντίθετα, τα περισσότερα ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα πέθαναν μέσα σε εβδομάδες από σοβαρή βλάβη στην επιθηλιακή επένδυση του εντέρου που σχετίζεται με πολύ αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, αποτέλεσμα που μοιάζει με οξεία GVHD. «Αυτό ήταν ένα σοκ», λέει ο Murphy. «Απλά κάνοντας [τα ποντίκια] λίπος. . . έχουμε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα. ”

Στους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι αποδέκτες μυελού των οστών είχαν υψηλότερα επίπεδα βιοδείκτη GVHD, πιο σοβαρή βλάβη του εντέρου και χαμηλότερη επιβίωση από τους ασθενείς με υγιές βάρος. Τα παχύσαρκα ποντίκια και οι άνθρωποι είχαν αμφότερες χαμηλότερη ποικιλία βακτηριδίων του εντέρου από τα άπαχα αντίστοιχα και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με καλά αποτελέσματα GVHD. Όταν η ομάδα έδωσε παχύσαρκα ποντίκια αντιβιοτικά πριν από τη μεταμόσχευση, η επιβίωση βελτιώθηκε κατά περίπου 50 τοις εκατό, υποδηλώνοντας ότι οι προκαλούμενες από παχυσαρκία αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τη σοβαρότητα της GVHD. Αλλά «ενώ το μικρόβιο παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος», λέει ο Murphy. «Είναι ωραίο έργο», λέει η Άννα Στάφα, ερευνήτρια καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τα αποτελέσματα, προσθέτει, «πρέπει να επικυρωθούν σε μεγαλύτερες ομάδες για να δούμε αν μπορούν να εξαχθούν τα ίδια συμπεράσματα για τον άνθρωπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η άθληση μπορεί να μακρύνει τη ζωή σας

Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου - ελπίδα για στοχευμένες θεραπείες

Αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη για τους νέους

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.