Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία έρευνα μεταμόσχευση: Πως η παχυσαρκία επιδεινώνει τη λειτουργία του μοσχεύματος

Παχυσαρκία έρευνα μεταμόσχευση: Πως η παχυσαρκία επιδεινώνει τη λειτουργία του μοσχεύματος

Τα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την παχυσαρκία ενδέχεται να επιδεινώσουν τη νόσο του μοσχεύματος-έναντι του ξενιστή

Παχυσαρκία έρευνα μεταμόσχευση: Η τροποποιημένη σύνθεση μικροβίου του εντέρου σε παχύσαρκους ποντικούς και σε ανθρώπους ασθενείς συνδέεται με τη σοβαρότητα της νόσου μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, σύμφωνα με μελέτη. Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και ασθενειών του αίματος, αλλά αυτές οι διαδικασίες διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής επιπλοκής που ονομάζεται νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GVHD). Αυτή η ανοσολογική διαταραχή εμφανίζεται όταν τα κύτταρα Τ δότη αναγνωρίζουν το σώμα του παραλήπτη ως ξένο, προκαλώντας φλεγμονώδεις ανοσολογικές αντιδράσεις που βλάπτουν τα όργανα του ασθενούς και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις, αλλά οι επιπτώσεις της στην GVHD είναι ελάχιστα κατανοητές.

Για να διερευνήσει την επίδραση της παχυσαρκίας στα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ο ανοσολόγος UC Davis Health William Murphy και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό στελεχών ποντικού-δότη-δέκτη στον οποίο η μεταμόσχευση προκαλεί συνήθως GVHD με τη μορφή φολιδωτού δέρματος και τριχόπτωσης. Σε λιπαρά άτομα, η μεταμόσχευση προκάλεσε συμπτώματα δέρματος και όλα τα ποντίκια επέζησαν, όπως αναμενόταν. Αντίθετα, τα περισσότερα ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα πέθαναν μέσα σε εβδομάδες από σοβαρή βλάβη στην επιθηλιακή επένδυση του εντέρου που σχετίζεται με πολύ αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, αποτέλεσμα που μοιάζει με οξεία GVHD. «Αυτό ήταν ένα σοκ», λέει ο Murphy. «Απλά κάνοντας [τα ποντίκια] λίπος. . . έχουμε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα. ”

Στους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι αποδέκτες μυελού των οστών είχαν υψηλότερα επίπεδα βιοδείκτη GVHD, πιο σοβαρή βλάβη του εντέρου και χαμηλότερη επιβίωση από τους ασθενείς με υγιές βάρος. Τα παχύσαρκα ποντίκια και οι άνθρωποι είχαν αμφότερες χαμηλότερη ποικιλία βακτηριδίων του εντέρου από τα άπαχα αντίστοιχα και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με καλά αποτελέσματα GVHD. Όταν η ομάδα έδωσε παχύσαρκα ποντίκια αντιβιοτικά πριν από τη μεταμόσχευση, η επιβίωση βελτιώθηκε κατά περίπου 50 τοις εκατό, υποδηλώνοντας ότι οι προκαλούμενες από παχυσαρκία αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τη σοβαρότητα της GVHD. Αλλά «ενώ το μικρόβιο παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος», λέει ο Murphy. «Είναι ωραίο έργο», λέει η Άννα Στάφα, ερευνήτρια καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τα αποτελέσματα, προσθέτει, «πρέπει να επικυρωθούν σε μεγαλύτερες ομάδες για να δούμε αν μπορούν να εξαχθούν τα ίδια συμπεράσματα για τον άνθρωπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άθληση μπορεί να μακρύνει τη ζωή σας

Νέα μέθοδος κατανόησης των μεταλλάξεων του καρκίνου - ελπίδα για στοχευμένες θεραπείες

Αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη για τους νέους

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η επιλεκτική αλαλία και πώς ακριβώς θεραπεύεται;

Επιλεκτική αλαλία: Η επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του παιδιού να μιλήσει σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις.

Σύνδρομο Conn: Μια επισκόπηση του πρωτογενούς αλδοστερονισμού

Σύνδρομο Conn: Το σύνδρομο Cohn, γνωστό και ως πρωτογενής αλδοστερονισμός, είναι μια διαταραχή των επινεφριδίων που χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα.

Σύνδρομο Pandas: Συμπτώματα και διαχείριση

Σύνδρομο Pandas: Το σύνδρομο PANDAS, το οποίο σημαίνει Παιδιατρικές Αυτοάνοσες Νευροψυχιατρικές Διαταραχές που σχετίζονται με Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις, είναι μια σπάνια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή/και διαταραχών τικ μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Ποια τα αίτια και η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία;

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία, που συχνά αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, είναι μια ψυχολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ακαταμάχητες παρορμήσεις να τραβήξουν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματος

Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση στο σύνδρομο Raynaud

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες.

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Κοιλιοκάκη: Οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη

Close Icon