Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

"Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού", γράφουν οι συγγραφείς.

Πανεπιστήμιο Northwestern: «Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες» που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19», γράφουν οι συγγραφείς. Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο Northwestern δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nutrients, που προέκυψαν από μια ανάλυση περίπου 40.000 συμμετεχόντων της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων το 2006-2010 και υπέθεσε τον επακόλουθο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο ΔΜΣ και το ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα. ” “Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90 και 0,92 όταν καταναλώνουν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα”, αναφέρει η μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.


Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και “η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες” που συνδέονται με τη “σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Συνολικά, μια ανοσοπροστατευτική δράση του καφέ έναντι της COVID-19 είναι εύλογη και αξίζει περαιτέρω έρευνα.” Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ωστόσο το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλουν εν μέρει σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες αντί για την ίδια την κατανάλωση κρέατος, καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κίνδυνο.

“Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

Η μεσογειακή δίαιτα θωρακίζει έναντι της Covid-19;

Βιταμίνη D : Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon