Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

"Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού", γράφουν οι συγγραφείς.

Πανεπιστήμιο Northwestern: «Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες» που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19», γράφουν οι συγγραφείς. Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο Northwestern δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nutrients, που προέκυψαν από μια ανάλυση περίπου 40.000 συμμετεχόντων της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων το 2006-2010 και υπέθεσε τον επακόλουθο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο ΔΜΣ και το ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα. ” “Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90 και 0,92 όταν καταναλώνουν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα”, αναφέρει η μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και “η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες” που συνδέονται με τη “σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Συνολικά, μια ανοσοπροστατευτική δράση του καφέ έναντι της COVID-19 είναι εύλογη και αξίζει περαιτέρω έρευνα.” Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ωστόσο το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλουν εν μέρει σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες αντί για την ίδια την κατανάλωση κρέατος, καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κίνδυνο.

“Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

Η μεσογειακή δίαιτα θωρακίζει έναντι της Covid-19;

Βιταμίνη D : Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.