Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

"Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού", γράφουν οι συγγραφείς.

Πανεπιστήμιο Northwestern: «Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες» που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19», γράφουν οι συγγραφείς. Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο Northwestern δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nutrients, που προέκυψαν από μια ανάλυση περίπου 40.000 συμμετεχόντων της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων το 2006-2010 και υπέθεσε τον επακόλουθο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο ΔΜΣ και το ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα. ” “Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90 και 0,92 όταν καταναλώνουν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα”, αναφέρει η μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και “η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες” που συνδέονται με τη “σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Συνολικά, μια ανοσοπροστατευτική δράση του καφέ έναντι της COVID-19 είναι εύλογη και αξίζει περαιτέρω έρευνα.” Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ωστόσο το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλουν εν μέρει σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες αντί για την ίδια την κατανάλωση κρέατος, καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κίνδυνο.

“Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

Η μεσογειακή δίαιτα θωρακίζει έναντι της Covid-19;

Βιταμίνη D : Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.