Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

Πανεπιστήμιο Northwestern: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης COVID-19

"Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού", γράφουν οι συγγραφείς.

Πανεπιστήμιο Northwestern: «Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες» που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19», γράφουν οι συγγραφείς. Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο Northwestern δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nutrients, που προέκυψαν από μια ανάλυση περίπου 40.000 συμμετεχόντων της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Η ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων το 2006-2010 και υπέθεσε τον επακόλουθο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό το 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο ΔΜΣ και το ιστορικό ορισμένων ιατρικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα. ” “Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90 και 0,92 όταν καταναλώνουν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα”, αναφέρει η μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση καφέ τουλάχιστον ενός φλιτζανιού ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και “η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται ευνοϊκά με φλεγμονώδεις βιοδείκτες” που συνδέονται με τη “σοβαρότητα και θνησιμότητα COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Συνολικά, μια ανοσοπροστατευτική δράση του καφέ έναντι της COVID-19 είναι εύλογη και αξίζει περαιτέρω έρευνα.” Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 0,67 μερίδων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ωστόσο το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, τον οποίο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οφείλουν εν μέρει σε άλλους διαιτητικούς παράγοντες αντί για την ίδια την κατανάλωση κρέατος, καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν ενέχει κίνδυνο.

“Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

Η μεσογειακή δίαιτα θωρακίζει έναντι της Covid-19;

Βιταμίνη D : Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Close Icon