Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Duke: Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Πανεπιστήμιο Duke: Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Πανεπιστήμιο Duke: Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Duke ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά του ουροπαθογόνου E. coli (UPEC), του τύπου των βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) στους ανθρώπους. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επιστημονικές Εξελίξεις (Science Advances), η ομάδα περιγράφει πώς έφτιαξαν το εμβόλιο και τις επιδόσεις του όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια και κουνέλια.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στις γυναίκες και μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο κατά την ούρηση – μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές που, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να αποβούν μοιραίες. Οι λοιμώξεις αυτές αντιμετωπίζονται γενικά με αντιβιοτικά. Δυστυχώς, ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν χρόνιες λοιμώξεις, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζουν ουρολοιμώξεις αρκετές φορές τον χρόνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καθίσταται προβληματική η συνέχιση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών, επειδή σκοτώνουν όλα τα βακτήρια στο έντερο, γεγονός που τείνει να προκαλέσει άλλα εντερικά προβλήματα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές υιοθέτησαν μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, αποφεύγοντας τα αντιβιοτικά γενικά και δημιουργώντας αντ’ αυτού ένα χάπι που στοχεύει μόνο τα βακτήρια που βρίσκονται πίσω από τη μόλυνση. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για τις ουρολοιμώξεις, αλλά έχουν αποτύχει, κυρίως λόγω προβλημάτων με το να μπορέσει ένα φάρμακο να διεισδύσει στον κυτταρικό βλεννογόνο που καλύπτει τα τοιχώματα του στόματος, του λαιμού και του ουροποιητικού συστήματος. Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες προσεγγίσεις που αφορούσαν τον χειρισμό φαρμάκων που ήταν σε θέση να διαπεράσουν τον κυτταρικό βλεννογόνο.

Ανέπτυξαν ένα είδος πεπτιδικής νανοΐνας που όχι μόνο μπορούσε να διεισδύσει στον βλεννογόνο, αλλά μπορούσε να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα UPEC εκθέτοντάς το σε τρία πεπτίδια που βρίσκονται στην επιφάνεια των βακτηρίων. Διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος χορήγησης του εμβολίου μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση στο ουροποιητικό σύστημα λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ των βλεννογόνων που επενδύουν το ουροποιητικό σύστημα και το στόμα. Τα χάπια που δημιούργησε η ομάδα χορηγούνται κάτω από τη γλώσσα και διαλύονται στο σάλιο. Κατά τη δοκιμή του εμβολίου τους σε ποντίκια και κουνέλια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τα παραδοσιακά αντιβιοτικά και διαπίστωσαν ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση του δεν οδήγησε σε γαστρεντερικά προβλήματα. Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις συνδέονται με το μικροβίωμα του εντέρου

Πειραματικό χάπι καταπολεμά ανθεκτικές στην αντιβίωση ουρολοιμώξεις

Τρεις φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Οι 6 συχνές αιτίες που προκαλούν oυρολοίμωξη

Κολπικά βακτήρια σχετίζονται με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".