Επιστημονικά Νέα

Παιδιά γεννημένα με κώφωση άκουσαν για πρώτη φορά χάρη σε πειραματική γονιδιακή θεραπεία

Παιδιά γεννημένα με κώφωση άκουσαν για πρώτη φορά χάρη σε πειραματική γονιδιακή θεραπεία

Ο Ζενγκ-Γι Τσεν, σημείωσε στην εφημερίδα Times πώς ένα μικρό παιδί είχε πλέον μάθει να μιλάει και ανταποκρινόταν για πρώτη φορά στον ήχο της φωνής των γονέων του, χάρη στη γονιδιακή θεραπεία.

Μια νέα γονιδιακή μέθοδο, η οποία αποκατέστησε την ακοή σε παιδιά που είχαν γεννηθεί με κώφωση, ανακάλυψαν Κινέζοι επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, σε νέα μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής τον Ζενγκ-Γι Τσεν, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και από συνεργάτες στο Fudan’s Eye & ENT Hospital, οι ερευνητές περιέθαλψαν έξι παιδιά ηλικίας 1 έως 7 ετών που είχαν γεννηθεί με κώφωσηΠέντε από τα έξι παιδιά στην Κίνα, στα οποία χορηγήθηκε η γονιδιακή θεραπεία, παρουσίασαν βελτίωση στην ακοή τους.

 

 

 

Η θεραπεία

Η απώλεια ακοής επηρεάζει περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται περίπου 30 εκατομμύρια περιπτώσεις γενετικής εξασθένισης στα παιδιά. Σύμφωνα με τον ο Ζενγκ-Γι Τσεν, όσα παιδιά συμμετείχαν στην τρέχουσα δοκιμή έπασχαν από μια πάθηση που ονομάζεται DFNB9 και οδηγεί σε ολική κώφωση, λόγω μετάλλαξης στο γονίδιο OTOF. Αυτό το γονίδιο, κωδικοποιεί την πρωτεΐνη που ονομάζεται οτοφερλίνη, η οποία παράγεται από κύτταρα σε ένα τμήμα του εσωτερικού αυτιού, τον κοχλία. Στον κοχλία, τα ηχητικά κύματα μεταφράζονται σε ηλεκτρικούς παλμούς που μεταφέρονται από νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στη συνέχεια ερμηνεύονται ως ήχος. Η οτοφερλίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση των παλμών από τα κοχλιακά κύτταρα στα νεύρα και, χωρίς αυτήν, ο ήχος μεταφράζεται σε ηλεκτρικά σήματα αλλά δεν φτάνει ποτέ στον εγκέφαλο. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, χορηγήθηκαν δύο τύποι αβλαβών ιών στον κοχλία στο εσωτερικό του αυτιού. Κάθε ιός είχε τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει κομμάτια γενετικού κώδικα που έδιναν οδηγίες στα κύτταρα του αυτιού, ώστε να παράγουν την οτοφερλίνη.

 

Τα αποτελέσματα

Ο Ζενγκ-Γι Τσεν, σημείωσε στην εφημερίδα Times πώς ένα μικρό παιδί είχε πλέον μάθει να μιλάει και ανταποκρινόταν για πρώτη φορά στον ήχο της φωνής των γονέων του, χάρη στη γονιδιακή θεραπεία. Παράλληλα, σημείωσε πως τέσσερα από τα παιδιά, είχαν προηγουμένως αντιληφθεί ήχους χρησιμοποιώντας κοχλιακά εμφυτεύματα. Έξι μήνες μετά τη θεραπεία, η ακοή των δύο από αυτά είχε βελτιωθεί και έτσι μπορούσαν να παρακολουθήσουν μια απλή συζήτηση σε ένα θορυβώδες δωμάτιο με τα εμφυτεύματα απενεργοποιημένα.

Ακόμα ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα, είναι ο 11χρονος Αϊσάμ Νταμ, ο οποίος υποβλήθηκε στην ίδια θεραπεία στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. Ο Αϊσάμ, είχε μια σπάνια μορφή κληρονομικής κώφωσης, αλλά «άκουγε ήχο για πρώτη φορά στη ζωή του», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι αυτά τα αποτέλεσμα είναι «ισχυρά» και αποτελούν σημαντική απόδειξη πως όσα είχαν επιτευχθεί προηγουμένως σε μελέτες σε ζώα, μπορούν να μεταφερθούν στους ανθρώπους. «Αυτό ανοίγει πραγματικά την πόρτα για την ανάπτυξη άλλων θεραπειών για διάφορα είδη γενετικής κώφωσης», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα κατασκευής παπουτσιών για καλύτερη στάση σώματος

Οφέλη της τεχνικής HypnoBirthing για τον τοκετό.

Ταχύτερη δοκιμή mpox μέσω της τεχνολογίας CRISPR

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους κοινωνικά ασταθείς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.