Επιστημονικά Νέα

Παιδιά: Αθλήματα που βοηθούν στο μυοσκελετικό σύστημα

Παιδιά: Αθλήματα που βοηθούν στο μυοσκελετικό σύστημα

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή, οι υπερφορτωμένες σχολικές τσάντες και η υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας (τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό, tablet), πυροδοτεί προβλήματα  υγείας στον μαθητικό πληθυσμό, από την παχυσαρκία μέχρι το αναπνευστικό και το μυοσκελετικό σύστημα, όπως η σκολίωση ή η κύφωση, που παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών και άνω, με ποσοστό εμφάνισης 4 κορίτσια προς 1 αγόρι.

Στόχος των γονιών και των ειδικών πρέπει να είναι τα παιδιά να ασχολούνται με δραστηριότητες που προσδίδουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς και με ομαδικές δραστηριότητες, που ενισχύουν τη συνεργασία και τη συμμετοχή, μοιράζοντας την επιτυχία και την αποτυχία. Το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι ιδανική περίοδος για σωματικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές.

Στόχος των γονιών είναι τα παιδιά τους να ασχολούνται με αθλήματα που προσδίδουν αυτοπεποίθηση και ευχαρίστηση αλλά και τα βοηθούν με την μυοσκελετική τους κατάσταση, συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες που ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και συμμετοχής στην επιτυχία και την αποτυχία.

Ο κ. Γιώργος Γουδέβενος που είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και φυσικοθεραπευτής σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, εξηγεί ποια αθλήματα κάνουν καλό στη μυοσκελετική υγεία των παιδιών.

Αθλήματα με χρήση σκάφους:Iστιοπλοΐα, windsurfing ή κοπηλασία, είναι κάποια από τα αθλήματα που δυναμώνουν τόσο τους πάνω μύες του σώματος όπως τους θωρακικούς μύες άλλα και μύες της πλάτης. Τα αθλήματα αυτά εκτός από την μυοσκελετική βοήθεια που προσφέρουν μαθαίνουν στο παιδί πως να χειρίζεται το σώμα του αρμονικά και συγχρονισμένα.

Τένις: Το τένις είναι μια εξαιρετική γυμναστική ενδυνάμωσης όλου του σώματος. Με τα χτυπήματα η σπονδυλική στήλη σταθεροποιείται και τα χέρια, οι καρποί και οι ώμοι δυναμώνουν. Επίσης γυμνάζονται πολύ καλά τα πόδια με τις πλάγιες κινήσεις που συμβαίνουν.

Ποδηλασία: Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που μπορεί να μην αρέσει τόσο πολύ στα παιδιά σε βαθμό καθημερινής εξάσκησης. Ωστόσο το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή εποχή ώστε τα παιδιά σας να κάνουν ποδήλατο που βοηθάει τους μύες του κορμού, εκπαιδεύοντας στην ισορροπία, βελτιώνοντας τη στάση του σώματος του αναβάτη και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Μαθήματα χορού: Αυτό το άθλημα μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στα κοριτσάκια αλλά είναι μια πολύ καλή βοήθεια για να δυναμώσουν οι μύες του σώματος του παιδιού σας. Χαρίζει καλλίγραμμο σώμα και ισορροπία ταυτόχρονα.

Ιππασία: Ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα. Η επαφή με το άλογο αλλάζει κυριολεκτικά την ζωή ενός παιδιού. Είναι μια πανέμορφη εμπειρία που χαρίζει στα παιδιά σας γυμναστική και παράλληλα αναπτύσσεται μια όμορφη σχέση αυτή του αλόγου με το παιδί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα παρέχει ένα πλήρες« σχεδιάγραμμα » ανθρώπινων γονιδίων, το ανθρώπινο πρωτέωμα προσδιορίζει τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία της ζωής που κωδικοποιούνται από αυτό το σχεδιάγραμμα: πρωτεΐνες

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17