Επιστημονικά Νέα

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Τα κρούσματα ουρολοίμωξης αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα. Μια ουρολοίμωξη ή ουρολοίμωξη συμβαίνει όταν τα μικρόβια υπερνικούν την άμυνα του σώματος σε οποιαδήποτε περιοχή του ουροποιητικού σας συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων και της ουρήθρας. Κάθε χρόνο, οι ουρολοιμώξεις οδηγούν σε περίπου 8,1 εκατομμύρια επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας. Η πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες. Σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς, ο ισόβιος κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος είναι τόσο υψηλός όσο μία στις δύο και πολλές γυναίκες εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, μερικές φορές που διαρκούν χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουρήθρα τους είναι πιο κοντή, γεγονός που διευκολύνει την είσοδο των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη.

Συμπτώματα

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα. Παρόμοια με την αίσθηση του λαιμού σας όταν έχετε κρυολόγημα, η επένδυση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας σας επίσης κοκκινίζουν και φλεγμονώνονται όταν έχετε ουρολοίμωξη. Εκτός από το ότι συνήθως σας κάνει να νιώθετε ότι θέλετε να ουρείτε πιο συχνά, ο ερεθισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο ή κράμπες στο κάτω μέρος της πλάτης, στη λεκάνη και στην κάτω κοιλιακή χώρα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα κατά την ούρηση είναι αίσθημα καύσου ή πόνος. Ακόμα κι όμως, μπορεί να έχετε έντονη ανάγκη ή παρόρμηση να ουρήσετε αλλά να διαχειριστείτε μόνο μερικές σταγόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πολλά ούρα στην ουροδόχο κύστη σας, ο ερεθισμός που προκαλείται από την κύστη σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να ουρήσετε. Υπάρχει πιθανότητα τα ούρα σας να μοιάζουν με κόλα ή τσάι ή να έχουν έντονη οσμή.

Αιτίες

Τόσο στο δέρμα σας όσο και στην περιοχή του ορθού και του κόλπου, υπάρχουν πολλά βακτήρια. Η ουρήθρα μπορεί να απελευθερώσει βακτήρια στα ούρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο νεφρό. Ωστόσο, τα βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ανεξάρτητα από το πόσο μακριά φτάνουν. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν ουρολοίμωξη παρά να έχουν κρυολόγημα. Επειδή οι γυναικείες ουρήθρες είναι πιο κοντές από τις ανδρικές, τα βακτήρια πρέπει να διανύσουν μικρότερη απόσταση για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε ουρολοιμώξεις από τους άνδρες.

Μπορούν να προληφθούν οι ουρολοιμώξεις;

Υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις:

  • Ορισμένες μορφές ελέγχου των γεννήσεων είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης στις γυναίκες. Ελέγξτε με το γιατρό σας για άλλους τύπους αντισυλληπτικών.
  • Πιστεύεται ότι το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μετά τη χρήση της τουαλέτας αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.
  • Πίνετε πολλά υγρά για να διατηρήσετε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο και να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το σώμα σας.
  • Μην αναβάλλετε την ούρηση όταν χρειάζεται. Το κράτημα στα ούρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.
  • Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δισκία cranberry μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.
  • Φορέστε φαρδιά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα για να διατηρήσετε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων στεγνή. Αποφύγετε να φοράτε νάιλον εσώρουχα και στενά παντελόνια γιατί μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να προσφέρουν το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών σαπουνιών, ταλκ ή αποσμητικού γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για τη διαχείριση τυχόν ακράτειας ούρων ή δυσκολιών στην πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης σας.

Θεραπεία

Για τις περισσότερες απλές ουρολοιμώξεις, αρκεί μια γρήγορη θεραπεία 3 ημερών με το σωστό αντιβιοτικό. Ορισμένες λοιμώξεις, ωστόσο, μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν. Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές δόσεις, θα πρέπει να παίρνετε το αντιβιοτικό για τον καθορισμένο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι η ουρολοίμωξη έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Ο πόνος και η επιθυμία για ούρηση συνήθως υποχωρούν μετά από αυτό. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επαναληφθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν πλήρως. Μια μεγαλύτερη διάρκεια αντιβιοτικών συνταγογραφείται εάν η ουρολοίμωξη είναι πολύπλοκη. Η ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτική θεραπεία μπορεί περιστασιακά να ξεκινήσει σε νοσοκομείο. Μετά από μια σύντομη ενδοφλέβια συνεδρία, χορηγούνται από του στόματος αντιβιοτικά για το πολύ δύο εβδομάδες. Η θεραπεία για λοιμώξεις των νεφρών συχνά συνεπάγεται θεραπεία μιας πολύπλοκης ουρολοίμωξης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζετε μια ουρολοίμωξη — όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Οι μη θεραπευμένες ουρολοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή εάν τα βακτήρια μετακινηθούν από τον μολυσμένο νεφρό στο αίμα. Είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας σας κάνουν να πιστεύετε ότι έχετε ουρολοίμωξη. Εκτός από την επανεξέταση των συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει σωματικά. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μιας ουρολοίμωξης, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει το δείγμα ούρων σας για να αξιολογήσει την παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και βακτηρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε πέτρες στα νεφρά

Ουρολοίμωξη: Προειδοποιητικά συμπτώματα για άμεση προσοχή

Μπορεί η ουρολοίμωξη να φύγει από μόνη της;

Μπορεί το σπέρμα να προκαλέσει ουρολοίμωξη στις γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.