Επιστημονικά Νέα

Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Η λιποπλήρωση ανακουφίζει τον πόνο-Μελέτη

Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Η λιποπλήρωση ανακουφίζει τον πόνο-Μελέτη

Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η λιποαναρρόφηση θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα των δακτύλων.

Οι ενέσεις σωματικού λίπους σε πονεμένες αρθρώσεις των δακτύλων φαίνεται να προκαλούν σημαντικές και διαρκείς βελτιώσεις στη λειτουργία των χεριών και μείωση του πόνου, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στην πειραματική διαδικασία ξεκίνησαν με επίπεδα πόνου 6 βαθμών σε μια κλίμακα 10 βαθμών, αλλά τρία έως τέσσερα χρόνια αργότερα ανέφεραν τον πόνο της αρθρίτιδας στα δάχτυλά τους κατά μέσο όρο σε 0,5 βαθμούς, σύμφωνα με αποτελέσματα από μικρής κλίμακας πιλοτικής μελέτη.

«Αυτό ήταν για εμάς το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εάν καταφέρετε να μειώσετε τον πόνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Max Meyer-Marcotty, πλαστικός χειρουργός στην κλινική Lüedenscheid στη Γερμανία. “Το να πάτε από το επίπεδο 6 στο 0,5 ακόμα και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια είναι πραγματικά εκπληκτικό.” Η οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων εμφανίζεται ως αποτέλεσμα φυσιολογικής φθοράς. Ο χόνδρος στις αρθρώσεις των δακτύλων διασπάται και φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στα άκρα των οστών να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.

Ο Meyer-Marcotty και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν αυτή τη μη χειρουργική επέμβαση, την οποία άρχισαν να προσφέρουν το 2014. Χρησιμοποιούν λιποαναρρόφηση για να τραβήξουν λίπος από τους μηρούς ή τους γλουτούς του ασθενούς και στη συνέχεια το περιστρέφουν σε μια φυγόκεντρο για να διαχωρίσουν το καθαρό λίπος από το νερό, το λάδι και το αίμα που υπάρχει επίσης στο δείγμα. Στη συνέχεια, μικροσκοπικές ποσότητες λίπους εγχέονται στις αρθρώσεις των δακτύλων του ασθενούς που πονούν, χρησιμοποιώντας οθόνες ακτίνων Χ για να βεβαιωθούν ότι η σύριγγα μπαίνει στις κατάλληλες θέσεις, είπε η Meyer-Marcotty. Η διαδικασία ονομάζεται λιποπλήρωση.

«Δεν υπάρχει ράμμα, κλείσιμο πληγών, τίποτα τέτοιο», σημειώνει. “Του βάζουμε ένα Band-Aid και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια εβδομάδα σε ένα νάρθηκα. Στη συνέχεια, ο ασθενής αφαιρεί τον νάρθηκα και αρχίζει να κινείται χωρίς άγχος για άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες.” Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, ο ασθενής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία όπως θα έκανε συνήθως, κατέληξε η Meyer-Marcotty.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματική η Οστεοπαθητική στη θεραπεία της ημικρανίας

Τα κρίσιμα σημάδια που ‘δείχνουν’ ρευματοειδή αρθρίτιδα

Προειδοποιητικά σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα σημάδια που δείχνουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει ηλικία

Οστεοαρθρίτιδα:αίτια,συμπτώματα,θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.