Επιστημονικά Νέα

Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Η λιποπλήρωση ανακουφίζει τον πόνο-Μελέτη

Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Η λιποπλήρωση ανακουφίζει τον πόνο-Μελέτη

Οστεοαρθρίτιδα δακτύλων: Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η λιποαναρρόφηση θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα των δακτύλων.

Οι ενέσεις σωματικού λίπους σε πονεμένες αρθρώσεις των δακτύλων φαίνεται να προκαλούν σημαντικές και διαρκείς βελτιώσεις στη λειτουργία των χεριών και μείωση του πόνου, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στην πειραματική διαδικασία ξεκίνησαν με επίπεδα πόνου 6 βαθμών σε μια κλίμακα 10 βαθμών, αλλά τρία έως τέσσερα χρόνια αργότερα ανέφεραν τον πόνο της αρθρίτιδας στα δάχτυλά τους κατά μέσο όρο σε 0,5 βαθμούς, σύμφωνα με αποτελέσματα από μικρής κλίμακας πιλοτικής μελέτη.

«Αυτό ήταν για εμάς το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εάν καταφέρετε να μειώσετε τον πόνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Max Meyer-Marcotty, πλαστικός χειρουργός στην κλινική Lüedenscheid στη Γερμανία. “Το να πάτε από το επίπεδο 6 στο 0,5 ακόμα και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια είναι πραγματικά εκπληκτικό.” Η οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων εμφανίζεται ως αποτέλεσμα φυσιολογικής φθοράς. Ο χόνδρος στις αρθρώσεις των δακτύλων διασπάται και φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στα άκρα των οστών να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και ακαμψία.

Ο Meyer-Marcotty και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν αυτή τη μη χειρουργική επέμβαση, την οποία άρχισαν να προσφέρουν το 2014. Χρησιμοποιούν λιποαναρρόφηση για να τραβήξουν λίπος από τους μηρούς ή τους γλουτούς του ασθενούς και στη συνέχεια το περιστρέφουν σε μια φυγόκεντρο για να διαχωρίσουν το καθαρό λίπος από το νερό, το λάδι και το αίμα που υπάρχει επίσης στο δείγμα. Στη συνέχεια, μικροσκοπικές ποσότητες λίπους εγχέονται στις αρθρώσεις των δακτύλων του ασθενούς που πονούν, χρησιμοποιώντας οθόνες ακτίνων Χ για να βεβαιωθούν ότι η σύριγγα μπαίνει στις κατάλληλες θέσεις, είπε η Meyer-Marcotty. Η διαδικασία ονομάζεται λιποπλήρωση.

«Δεν υπάρχει ράμμα, κλείσιμο πληγών, τίποτα τέτοιο», σημειώνει. “Του βάζουμε ένα Band-Aid και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια εβδομάδα σε ένα νάρθηκα. Στη συνέχεια, ο ασθενής αφαιρεί τον νάρθηκα και αρχίζει να κινείται χωρίς άγχος για άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες.” Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, ο ασθενής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία όπως θα έκανε συνήθως, κατέληξε η Meyer-Marcotty.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματική η Οστεοπαθητική στη θεραπεία της ημικρανίας

Τα κρίσιμα σημάδια που ‘δείχνουν’ ρευματοειδή αρθρίτιδα

Προειδοποιητικά σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα σημάδια που δείχνουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει ηλικία

Οστεοαρθρίτιδα:αίτια,συμπτώματα,θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.