Επιστημονικά Νέα

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Η αίσθηση της μυρωδιάς είναι το πιο γρήγορο σύστημα προειδοποίησης του σώματος

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Η αίσθηση της μυρωδιάς είναι το πιο γρήγορο σύστημα προειδοποίησης του σώματος

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Για όλα τα θηλαστικά η οσμή αποτελεί σημαντική αίσθηση και προϋπόθεση για την επιβίωση. Νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, αποδεικνύοντας πως η μυρωδιά είναι μια από τις γρηγορότερες προειδοποιήσεις του σώματος.

Η ικανότητα ανίχνευσης και αντίδρασης στη μυρωδιά μιας πιθανής απειλής είναι προϋπόθεση για την επιβίωση όλων των θηλαστικών. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία κατάφεραν να μελετήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα κρίνει μια μυρωδιά που αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PNAS. Δείχνει ότι οι αρνητικές μυρωδιές που σχετίζονται με δυσάρεστες ή ενοχλητικές επεξεργασίες νωρίτερα από τις θετικές μυρωδιές και πυροδοτούν μια απάντηση φυσικής αποφυγής. “Η ανθρώπινη αντίδραση αποφυγής σε δυσάρεστες μυρωδιές που σχετίζονται με τον κίνδυνο θεωρείται από καιρό ως συνειδητή γνωστική διαδικασία. Αλλά η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι είναι ασυνείδητη και εξαιρετικά γρήγορη”. Αυτό αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Behzad Iravani, ερευνητής στο Τμήμα Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Το οσφρητικό όργανο καταλαμβάνει περίπου το 5 % του ανθρώπινου εγκεφάλου και μας επιτρέπει να διακρίνουμε πολλά εκατομμύρια διαφορετικές μυρωδιές. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των μυρωδιών συνδέεται με απειλή για την υγεία και την επιβίωσή μας, όπως αυτή των χημικών και των σάπιων τροφίμων. Τα σήματα οσμής φτάνουν στον εγκέφαλο μέσα σε 100 έως 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού εισπνευστούν από τη μύτη. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από την ικανότητά τους να αποφεύγουν τον κίνδυνο και να αναζητούν ανταμοιβές. Στους ανθρώπους, η οσφρητική αίσθηση φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την ανίχνευση και την αντίδραση σε δυνητικά επιβλαβή ερεθίσματα. Όταν από καιρό ένα μυστήριο ακριβώς ποιοι νευρωνικοί μηχανισμοί εμπλέκονται στη μετατροπή μιας δυσάρεστης μυρωδιάς σε συμπεριφορά αποφυγής στους ανθρώπους. Ένας λόγος για αυτό είναι η έλλειψη μη επεμβατικών μεθόδων μέτρησης σημάτων από τον οσφρητικό βολβό, το πρώτο μέρος του rhinencephalon (κυριολεκτικά «μυελός της μύτης») με άμεσες (μονοσυναπτικές) συνδέσεις με τα σημαντικά κεντρικά μέρη του νευρικού συστήματος που βοηθά ανιχνεύουμε και θυμόμαστε απειλητικές και επικίνδυνες καταστάσεις και ουσίες.

Οι ερευνητές στο Karolinska Institutet ανέπτυξαν τώρα μια μέθοδο που για πρώτη φορά κατέστησε δυνατή τη μέτρηση σημάτων από τον ανθρώπινο οσφρητικό βολβό, ο οποίος επεξεργάζεται μυρωδιές και με τη σειρά του μεταδίδει σήματα σε μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση και τη συμπεριφορά αποφυγής. Τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε τρία πειράματα στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την εμπειρία τους με έξι διαφορετικές μυρωδιές, κάποιες θετικές, κάποιες αρνητικές, ενώ μετρήθηκε η ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του οσφρητικού βολβού όταν ανταποκρινόταν σε κάθε μυρωδιά. “Ήταν σαφές ότι ο βολβός αντιδρά ειδικά και γρήγορα στις αρνητικές μυρωδιές και στέλνει ένα άμεσο σήμα στον κινητικό φλοιό εντός περίπου 300 ms”. Αυτό επισημαίνει ο τελευταίος συγγραφέας της μελέτης Johan Lundström, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης, Karolinska Institutet. “Το σήμα προκαλεί το άτομο να κλίνει ασυνείδητα πίσω και μακριά από την πηγή της μυρωδιάς. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η όσφρησή μας είναι σημαντική για την ικανότητά μας να εντοπίζουμε κινδύνους στην περιοχή μας, και μεγάλο μέρος αυτής της ικανότητας είναι πιο ασυνείδητο από την αντίδρασή μας στον κίνδυνο που μεσολαβεί η αίσθηση της όρασης και της ακοής μας”.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Foundationδρυμα Knut και Alice Wallenberg, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας και το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας. Δεν αναφέρονται συγκρούσεις συμφερόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ίσως γερνά τον εγκέφαλο πρόωρα

Δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν η κυβέρνηση της Σουηδίας θα έπρεπε να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας λέει καθηγητής επιδημιολογίας

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Δαραμήλας : Το clawback απειλεί την διαθεσιμότητα των θεραπειών για διαβήτη

Τι μας προσφέρει η αυτοάμυνα μακροπρόθεσμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.