Επιστημονικά Νέα

Όρθρος: Είναι αυτή η υποπαραλλαγή πιο επικίνδυνη από το Κράκεν;

Όρθρος: Είναι αυτή η υποπαραλλαγή πιο επικίνδυνη από το Κράκεν;

Όρθρος: Ο Όρθρος είναι μια βαριά μεταλλαγμένη μορφή της Omicron που προκαλεί μόλυνση από την Covid, ενώ αντιπροσωπεύει τώρα το ένα τέταρτο όλων των μολύνσεων από Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η νέα παραλλαγή της Covid-19 με την ονομασία Όρθρος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων κορωνοϊού στην Αγγλία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 100% όλων των περιπτώσεων σε ορισμένες περιοχές. Ο Όρθρος είναι μια υποκατηγορία της παραλλαγής Omicron και εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πονόλαιμο,
  • ρινική καταρροή,
  • συμφόρηση,
  • και βήχα.

Ο Όρθρος είναι μια βαριά μεταλλαγμένη μορφή της Omicron που προκαλεί μόλυνση από την Covid, ενώ αντιπροσωπεύει τώρα το ένα τέταρτο όλων των μολύνσεων από Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021,και  η παραλλαγή CH.1.1 φέρεται να ανησυχεί τους επαγγελματίες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας αριθμός μεταλλάξεων της επιτρέπει να συνδέεται με τα κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού πιο σφιχτά, καθιστώντας την πιο μολυσματική.

Τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι το στέλεχος έχει πλέον χιονίσει από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Δεδομένα από το Ινστιτούτο Sanger, ενός από τους μεγαλύτερους ιστότοπους επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι επιφορτισμένοι με την ανάλυση στελεχών που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι ο Όρθρος, με το παρατσούκλι ενός μυθικού δικέφαλου σκύλου, αντιπροσώπευε το 23,3% όλων των τεστ Covid που αναλύθηκαν στην Αγγλία στις 7 Ιανουαρίου.

Όρθρος ή Κράκεν

Προϊστάμενοι υγείας διαφόρων φορέων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προειδοποιήσει ότι ο Όρθρος ή άλλη υποκατηγορία της Omicron με την ονομασία Kraken θα μπορούσαν σύντομα να κυριαρχήσει. Ενώ ο Όρθρος βρίσκεται πίσω από περισσότερες μολύνσεις, οι ειδικοί είπαν ότι το Kraken φαίνεται να αναπτύσσεται πιο γρήγορα και λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτικό και ικανό να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν.

Ποια είναι πιο επικίνδυνη υποπαραλλαγή;

Το Orthrus έχει μια μετάλλαξη που ονομάζεται P681R – η οποία ήταν επίσης στην παραλλαγή Delta (που προκάλεσε το καταστροφικό δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid στην Ινδία το 2021). Θεωρείται ότι αυτό το κάνει να επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση στα κύτταρα και να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Το Kraken έχει τη μετάλλαξη που ονομάζεται F486P, η οποία το βοηθά να παρακάμψει τα αντισώματα που καταπολεμούν τον Covid.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Yποπαραλλαγή Κράκεν:Νεότερα στοιχεία για το υπο-στέλεχος του SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5

Θάνος Πλεύρης - Μιλάει εφ' όλης της ύλης - ελλείψεις φαρμάκων,"kraken", ΜΕΘ παίδων, κηδεία του τέως

Θεοκλής Ζαούτης στο healthweb: Η ‘’Κράκεν’’ είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση

Μετάλλαξη Κράκεν: Ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα-Συνολικά 6 κρούσματα.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.