Επιστημονικά Νέα

Όρθρος: Είναι αυτή η υποπαραλλαγή πιο επικίνδυνη από το Κράκεν;

Όρθρος: Είναι αυτή η υποπαραλλαγή πιο επικίνδυνη από το Κράκεν;

Όρθρος: Ο Όρθρος είναι μια βαριά μεταλλαγμένη μορφή της Omicron που προκαλεί μόλυνση από την Covid, ενώ αντιπροσωπεύει τώρα το ένα τέταρτο όλων των μολύνσεων από Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η νέα παραλλαγή της Covid-19 με την ονομασία Όρθρος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων κορωνοϊού στην Αγγλία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 100% όλων των περιπτώσεων σε ορισμένες περιοχές. Ο Όρθρος είναι μια υποκατηγορία της παραλλαγής Omicron και εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πονόλαιμο,
  • ρινική καταρροή,
  • συμφόρηση,
  • και βήχα.

Ο Όρθρος είναι μια βαριά μεταλλαγμένη μορφή της Omicron που προκαλεί μόλυνση από την Covid, ενώ αντιπροσωπεύει τώρα το ένα τέταρτο όλων των μολύνσεων από Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021,και  η παραλλαγή CH.1.1 φέρεται να ανησυχεί τους επαγγελματίες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας αριθμός μεταλλάξεων της επιτρέπει να συνδέεται με τα κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού πιο σφιχτά, καθιστώντας την πιο μολυσματική.

Τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι το στέλεχος έχει πλέον χιονίσει από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Δεδομένα από το Ινστιτούτο Sanger, ενός από τους μεγαλύτερους ιστότοπους επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι επιφορτισμένοι με την ανάλυση στελεχών που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι ο Όρθρος, με το παρατσούκλι ενός μυθικού δικέφαλου σκύλου, αντιπροσώπευε το 23,3% όλων των τεστ Covid που αναλύθηκαν στην Αγγλία στις 7 Ιανουαρίου.

Όρθρος ή Κράκεν

Προϊστάμενοι υγείας διαφόρων φορέων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προειδοποιήσει ότι ο Όρθρος ή άλλη υποκατηγορία της Omicron με την ονομασία Kraken θα μπορούσαν σύντομα να κυριαρχήσει. Ενώ ο Όρθρος βρίσκεται πίσω από περισσότερες μολύνσεις, οι ειδικοί είπαν ότι το Kraken φαίνεται να αναπτύσσεται πιο γρήγορα και λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτικό και ικανό να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν.

Ποια είναι πιο επικίνδυνη υποπαραλλαγή;

Το Orthrus έχει μια μετάλλαξη που ονομάζεται P681R – η οποία ήταν επίσης στην παραλλαγή Delta (που προκάλεσε το καταστροφικό δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid στην Ινδία το 2021). Θεωρείται ότι αυτό το κάνει να επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση στα κύτταρα και να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Το Kraken έχει τη μετάλλαξη που ονομάζεται F486P, η οποία το βοηθά να παρακάμψει τα αντισώματα που καταπολεμούν τον Covid.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Yποπαραλλαγή Κράκεν:Νεότερα στοιχεία για το υπο-στέλεχος του SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5

Θάνος Πλεύρης - Μιλάει εφ' όλης της ύλης - ελλείψεις φαρμάκων,"kraken", ΜΕΘ παίδων, κηδεία του τέως

Θεοκλής Ζαούτης στο healthweb: Η ‘’Κράκεν’’ είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση

Μετάλλαξη Κράκεν: Ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα-Συνολικά 6 κρούσματα.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.