Επιστημονικά Νέα

Οπτική νευροπάθεια: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της;

Οπτική νευροπάθεια: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της;

Οπτική νευροπάθεια: Η οπτική νευροπάθεια, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή μη αρτηριακής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας, βλάπτει το οπτικό νεύρο ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής στη ροή του αίματος.

Η οπτική νευροπάθεια είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη βλάβη που προκαλείται στο οπτικό νεύρο στο μάτι σας. Αυτό είναι το νεύρο στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού που μεταφέρει οπτικές πληροφορίες από το μάτι σας στον εγκέφαλο, επιτρέποντάς σας να βλέπετε. Αυτή η κατάσταση είναι αυτή που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, όταν δεν αντιμετωπίζεται. Γνωστή και ως μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΝΑΙΟΝ), αυτή η κατάσταση απαιτούσε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η τακτική οφθαλμολογική εξέταση από έμπειρους ειδικούς είναι τόσο σημαντική.

Τι είναι η Οπτική Νευροπάθεια;

Η οπτική νευροπάθεια, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή μη αρτηριακής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας (ΝΑΙΟΝ), βλάπτει το οπτικό νεύρο ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής στη ροή του αίματος. Όταν η ροή του αίματος στο οπτικό νεύρο διακόπτεται, δεν λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, σταδιακά υποβαθμίζεται και σταματά να λειτουργεί σωστά. Εν ολίγοις, είναι βλάβη στο οπτικό νεύρο που προκαλείται συνήθως ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής στη ροή του αίματος. Παίρνει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της τραυματικής οπτικής νευροπάθειας που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα οξείας βλάβης του οπτικού νεύρου. Εξωτερικοί παράγοντες προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσουν σε ήπια έως σοβαρή βλάβη ή πλήρη απώλεια της όρασης.

Τι είναι η ισχαιμική οπτική νευροπάθεια;

Η ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, από την άλλη πλευρά, προκαλείται από απόφραξη της παροχής αίματος. Όταν αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της φλεγμονής των αρτηριών, αυτό είναι γνωστό ως πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια. Είναι ένα σύμπτωμα της “γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας” και σημαίνει ότι οι αρτηρίες είναι πολύ φλεγμονώδεις για να επιτρέψουν τη διέλευση του αίματος. Ωστόσο, όταν υπάρχει απόφραξη του αίματος που δεν προκαλείται από φλεγμονή των αρτηριών, αυτό είναι γνωστό ως μη πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια. Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευροπάθειας; Η οπτική νευροπάθεια είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά τεχνικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ερώτηση: “ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευροπάθειας;” απαντάται εύκολα επίσης. Υπάρχουν μερικά βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε εάν θέλετε να διατηρήσετε τα μάτια σας σε καλή υγεία. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Βλέποντας φώτα που αναβοσβήνουν ή τρεμοπαίζουν όταν κινείτε τα μάτια.
  • Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο έντονα ή ζωηρά από ό,τι συνήθως.
  • Μπορεί να χάσετε την όραση στο ένα μάτι, είτε πλήρως είτε μερικώς. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ώρες και ημέρες και βελτιώνεται σε μια σειρά εβδομάδων. Αυτό μπορεί να συμβεί επανειλημμένα.
  • Οι ασθενείς με οπτική νευροπάθεια συχνά βιώνουν πόνο στο πρόσωπο και την κόγχη των ματιών.
  • Γενική απώλεια της περιφερειακής όρασης.
  • Πόνος μέσα στα μάτια.

Οι οφθαλμίατροι θα πραγματοποιήσουν μια πλήρη αξιολόγηση των ματιών σας και θα σας ρωτήσουν εάν έχετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, για να σας βοηθήσουν στη διάγνωση. Ενδέχεται να απαιτούνται εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας και οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διάγνωση. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό.

Τι προκαλεί την οπτική νευροπάθεια;

Το να γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε το NAION είναι ένα περίπλοκο θέμα γιατί δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που προκαλεί την πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια είναι μια υποκείμενη κληρονομική πάθηση ή ασθένεια. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες διατροφικές αιτίες οπτικής νευροπάθειας που περιλαμβάνουν φλεγμονή ή προβλήματα με τη ροή του αίματος. Οι διατροφικές ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι κοινές αιτίες. Διασφαλίζοντας ότι τρώτε μια καθαρή, υγιεινή διατροφή και ότι αποφεύγετε την εμφάνιση παθήσεων όπως ο διαβήτης, δίνετε στα μάτια σας την καλύτερη ευκαιρία για να παραμείνετε υγιείς.

Θεραπεία οπτικής νευροπάθειας

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις από τους πάσχοντες από αυτήν την πάθηση είναι, “είναι η οπτική νευροπάθεια αναστρέψιμη”; Η αλήθεια είναι ότι η μη αρτηριακή ισχαιμική οπτική νευροπάθεια τυπικά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία NAION επικεντρώθηκε στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων που την προκάλεσαν και στην πρόληψη της βλάβης στο άλλο μάτι. Η θεραπεία της αρτηριακής ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας εξετάζει επίσης την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στο άλλο μάτι και συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η θεραπεία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την υποκείμενη πάθηση ή πρόβλημα που προκαλεί τη νευροπάθεια και απαιτεί πλήρη αξιολόγηση από οφθαλμίατρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αύξηση της προλακτίνης επηρεάζει και τα δύο φύλα

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα γυαλιά ηλίου για την υγεία μας;

Ποιος τύπος διαβήτη επηρεάζει τα παιδιά;

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας συνδέεται στενά με κίνδυνο εγκεφαλικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.